Megint bezárták a lányokat oktató középiskolákat Afganisztánban

2022. március 23. – 12:02

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán, alig néhány órával a kapunyitást követően a kabuli kormány ismét elrendelte a lányokat oktató középiskolák bezárását, a tanulókat hazaküldték, írja az MTI. A 7–12. lányosztályok bezárásáról szóló hírt Inamullah Szamangáni kormányszóvivő is megerősítette az AFP francia hírügynökséghez eljuttatott közleményében, de részleteket nem árult el. Az AFP úgy tudja, hogy a diáklányokat felszólították, menjenek haza.

A tanításnak szerdán kellett volna újra kezdődnie a lányokat oktató középiskolákban, melyeket a tálibok augusztusi hatalomra kerülésük után zárattak be. Bár a hatalomátvétel nyomán szinte minden iskola bezárt, a fiúk középiskolai oktatása nem sokkal később újrakezdődött, az új kormányzat pedig ígéretet tett lányosztályok indítására is.

Októberben arról számoltunk be, hogy néhány középiskolát újra megnyitottak az országban, Kundúz tartományban visszatérhettek a középiskolákba is a lányok, most azonban ismét kizárták őket.

Az első, 1996-tól 2001-ig tartó tálib kormányzat idején a lányokat elzárták az oktatás elől, ám a radikálisok bukása után szinte azonnal megugrott az iskolába járó lányok száma: az ENSZ Oktatásügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) adatai szerint 2018-ban tíz diákból négy lány volt.

Az afganisztáni válság alaphelyzetéről ebben a cikkben írtunk részletesen, a váratlanul gyors tálib hatalomátvétel hátterével pedig itt foglalkoztunk bővebben. Az afgán nők helyzetéről, valamint a tálib uralom várható hatásairól ebben a cikkünkben írtunk korábban.

Munkatársunk, Földes András a helyszínre utazott, riportsorozatát itt olvashatják el:

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!