Néhány középiskolát újra megnyitottak a tálibok a lányok előtt Afganisztánban

2021. október 5. – 17:42

Néhány középiskolát újra megnyitottak a tálibok a lányok előtt Afganisztánban
Egy kandahári iskola lány tanulói – Fotó: Bulent Kilic / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Korábban ugyan arról számoltunk be, hogy a tálibok a nőket gyakorlatilag eltiltották a középfokú oktatástól, most úgy tűnik, változhat a helyzet: Kundúz tartományban ugyanis visszatérhettek a középiskolákba is a lányok, írja az AFP jelentése alapján a France24.

Erről kedden, a tanárok világnapján tettek közzé egy videót: a tálibok szóvivője, Suhail Shaheen twittelt arról, hogy több tucat diáklány tálib zászlókat lengetve ül egy tanévnyitón – egyesek az arcot is fedő fekete ruhában, mások csak fehér fejkendőben:

„Középiskolába járnak a lányok Khan Abadban, Kundúz tartományban” – írta a videóhoz Shaheen, akit a tálibok az új afgán kormány állandó ENSZ-képviselőjévé is jelöltek. A felvételeken az afgán állami tévé riportere is arról beszél, hogy „az iskolák nyitva állnak a lányok előtt, és nincsenek korlátozások”. Egy nyilatkozó szintén arról beszél, hogy a lányok és a fiúk is újra járhatnak a középiskolai osztályokba, és „eddig senkivel sem történt semmilyen probléma”.

Sőt, egy kundúzi iskolaigazgató szerint a diákok egyenesen „ünnepelték a napot”, amikor kinyithattak újra az intézmények.

A kormányzó tálibok a kundúzi nagygyűlésükön azt is bejelentették, hogy több női köztisztviselőt is visszahívtak dolgozni, valamint ki fogják fizetni az elmaradt béreket is.

Igaz, a korlátozásokat az AFP tudósítása szerint egyedül Kundúzban oldották fel, az ország többi tartományában továbbra is csak az általános iskolák nyitottak ki újra a lányok előtt. A tálibok szerint ugyanis a nők csak akkor folytathatnák az ország többi részén a középiskolát, ha mindenhol biztosítani tudják a fiúktól való elkülönítést, és a tanulók biztonságát.

„Több időre van szükségünk, (…) instrukciókra, hogyan kell foglalkozni a [nők] munkájával, a szolgálataikkal, az oktatásukkal, mert a rendszer változott, és egy iszlám rendszer van érvényben”

– mondta még szeptemberben Zabihullah Mujahid egy sajtótájékoztatón. A tálib oktatási minisztérium munkatársa, Mohammad Abid arról beszélt kedden az AFP-nek, hogy a kormány politikája változatlan, és a középiskolákat továbbra is csak a fiúknak nyitják meg.

A tálibok kilencvenes évek végi rezsimjében a nőket és a lányokat nemcsak az oktatásból, de a munkából is kizárták. Bár az augusztusi hatalomátvétel után a mozgalom azt ígérte, tiszteletben tartják a nők jogait, egyből eltakarták a női arcképeket az utcákon, majd bejelentették, hogy nem szeretnék, ha férfiak és nők együtt tanulnának az egyetemeken, sem azt, ha a nők sportolnának, és egyébként se menjenek ki az utcára, mert a katonákat nem arra képezték, hogy tiszteljék őket.

Az afganisztáni válság alaphelyzetéről ebben a cikkben írtunk részletesen, a váratlanul gyors tálib hatalomátvétel hátteréről pedig itt írtunk bővebben. Az afgán nők helyzetéről, valamint a tálib uralom várható hatásairól ebben a cikkünkben írtunk korábban.

Munkatársunk, Földes András a helyszínre utazott, riportsorozatát itt olvashatják el:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!