Eltiltják a nőket a sportolástól a tálibok

2021. szeptember 8. – 18:49

frissítve

Eltiltják a nőket a sportolástól a tálibok
Kimia Juszfi afgán futó a tokiói olimpián – Fotó: Ina Fassbender / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Eltiltja az afgán nőket a sportolástól az új tálib vezetés – írja a Guardian. A kormány kultúráért felelős minisztere egy interjúban azt mondta az ausztrál SBS-nek, hogy a női sport nem helyénvaló, és nem is szükséges.

„Szerintem nem engedjük meg a nőknek, hogy krikettezzenek, mert nem szükséges, hogy a nők krikettezhessenek. A krikett során felmerülhet olyan helyzet, amiben az arcuk vagy a testük nincs fedve. Az iszlám nem engedi, hogy a nők így mutatkozzanak. Ez a média kora, és készülnek majd fényképek és videók, amiket az emberek megnéznek. Az iszlám és az Iszlám Emirátus nem engedi, hogy a nők krikettet vagy olyan sportot játszanak, ami alatt kilátszódhat a testük”

– mondta Ahmadullah Vászik.

Az új kormány kedden alakult meg, akkor nevezték át Afganisztánt Iszlám Emirátusra, és a legfőbb tálib vezető bejelentette, hogy csak azoknak a nemzetközi jogi normáknak, egyezményeknek és kötelezettségvállalásoknak fognak eleget tenni, amik nincsenek ellentmondásban a sariával, azaz az iszlám törvénykezéssel.

Bár korábban azt ígérték, hogy egy olyan kormányt hoznak majd létre, ami lefedi a társadalmat, végül egy nő se kapott szerepet a tálib kormányban. Az országban több népcsoport is él, de a kormányba csak tálibok kerültek.

Az USA külügyminisztériuma aggodalmát fejezte ki a kormány összetételével kapcsolatban, és az EU is így tett. A tálibok győzelme komoly károkat okozhat az afgán nők egyenjogúság felé vezető útján, erről ebben a cikkünkben írtunk korábban. Augusztus végén még azt ígérte a vezetés, hogy ugyan engedik, hogy a nők egyetemre járjanak, de nem indulhatnak koedukált osztályok és csoportok.

A hatalomátvétel óta több női sportoló is kénytelen volt elbújni. Az elmúlt hetekben több tüntetést is tartottak, de ezeket a tálibok legtöbbször hamar feloszlatták. Kedden a Herat városában indult tüntetést erőszakkal oszlatták fel, ketten meghaltak.

A kormány egyik szóvivője kihangsúlyozta, hogy ez csak egy időközi kormány, idővel szeretnék bevonni a többi népcsoportot is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!