Megbízott kormány alakult Afganisztánban, az ország mostantól Iszlám Emirátus

2021. szeptember 7. – 17:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bejelentették Afganisztán új, megbízott kormányának tagjait a tálibok – írja a BBC. A kabinet két vezetője Mohammad Hasszán Akhund és a talibán társalapítója, Abdul Gáni Baradar lesznek. Utóbbi a talibán politikai vezetője és legismertebb arca, annak ellenére, hogy az elmúlt évtized jelentős részét fogságban töltötte, róla szóló portrénkat itt olvashatja.

Az új vezetés egyúttal bejelentette azt is, hogy az ország mostantól Iszlám Emirátus. „Tudjuk, hogy országunk népe új kormányra vár” – közölte bejelentéskor Zabihullah Mudzsáhid, az iszlamista csoport szóvivője.

A tálibok több mint három hete vették át az irányítást az ország nagy része felett, és foglalták el a fővárost. A megbízott kabinet kijelölése kulcsfontosságú lépés az állandó tálib kormány megalakításában. Az új vezetésnek jelentős kihívásokkal kell szembenéznie, különösen nehéz lesz az ország gazdaságának stabilizálása.

Sziradzsuddin Hakkáni, az új megbízott belügyminiszter a Hakkáni-hálózat néven ismert militáns csoport vezetője. Ez a tálibokhoz köthető hálózat áll az ország két évtizeden át tartó háborújának néhány legtöbb áldozattal járó támadása mögött. Az Egyesült Államok a táliboktól eltérően külföldi terrorista szervezetnek minősítette őket. A CNN beszámolója szerint

Hakkáni fejére korábban 10 millió dolláros vérdíjat tűzött ki az USA, és a hálózat további két tagja is tisztséget kapott az új kormányban.

A további kinevezések között szerepel Jakub molla mint megbízott védelmi miniszter, Amir Hán Muttaki mint megbízott külügyminiszter és Abdul Szalam Hanafi molla mint az ő második számú helyettese.

A tálibok korábban azt mondták, hogy inkluzív kormányt akarnak alakítani, ennek ellenére a kedden bejelentett kabinet valamennyi minisztere ismert tálib vezető, és nők nem kerültek be a kabinetbe.

Sokan találgatják a tálib hatalomátvétel óta, hogy vajon néppártosodást vagy újabb terrorállamot hoz a tálibok Iszlám Emirátusa. Erről és a tálib államszervezés várható nehézségeiről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!