A tálibok gyakorlatilag kizárták a lányokat a középfokú oktatásból

2021. szeptember 17. – 22:33

Másolás

Vágólapra másolva

A tálibok elrendelték, hogy a középiskolákat csak a fiúk számára nyissák meg újra Afganisztánban, ezzel a lányokat gyakorlatilag kitiltották a középfokú oktatásból – írja a Guardian.

A középiskolák újranyitásáról szóló pénteki bejelentésben a lányokról egyáltalán szó sem esett. „Minden férfi tanárnak és diáknak be kell mennie az oktatási intézményébe” – áll a tálib oktatási minisztérium közleményében. A 6–12. osztályos fiúknak egy hónapos szünet után, jövő héten kell visszaülniük az iskolapadba, míg a lánytestvéreiknek továbbra is otthon kell maradniuk.

Ezzel Afganisztán lett a világ egyetlen országa, amely az iskoláskorú lakosságának csaknem felét kizárta a középfokú oktatásból.

Ez egy újabb jele annak, hogy a nemrég alakult tálib kormány továbbra is korlátozza az afgán nők jogait. A korábbi nőügyi minisztérium épületébe a „bűnmegelőzéssel és az erényesség előmozdításával” foglalkozó minisztériumot költöztették, ami ugyancsak jelzésértékű.

A tálibok korábban csak az 1–6. osztályos lányoknak engedélyezték, hogy visszatérjenek a tantermekbe. A tálibok azt is ígérték, hogy nem zárják ki a nőket a felsőoktatásból, de jelezték, hogy a nők és a férfiak a jövőben elkülönülve fognak tanulni, és a nőknek kötelező lesz a hidzsáb, azaz a muszlim fejkendő viselete az egyetemeken – írja az MTI.

Egy afgán iskola lányosztálya 2019. november 18-án – Fotó: GUILLAUME PINON / HANS LUCAS / HANS LUCAS VIA AFP
Egy afgán iskola lányosztálya 2019. november 18-án – Fotó: GUILLAUME PINON / HANS LUCAS / HANS LUCAS VIA AFP

A tálibok előző uralma idején, 1996 és 2001 között a nők egyáltalán nem sportolhattak, nem tanulhattak és munkát sem vállalhattak. A radikálisok azt állították, hogy azóta változott hozzáállásuk a nőkhöz, ennek ellenére egyes sportágakból máris kizárták őket, és az elmúlt napokban erőszakkal oszlatták fel a nők egyenlő jogokat követelő tüntetését. Néhány tartományban a nőket jelenleg sem engedik dolgozni, leszámítva az egészségügyet és az oktatást.

A tálibok átmeneti kormányának kommunikációja ellentmondásos a női jogok kérdésében: miközben igyekeznek megnyugtatni a nemzetközi közösséget, a Tolo News afgán hírcsatornának adott interjújában egy tálib szóvivő azt mondta, hogy a nők feladata a gyerekek nevelése, és nincs rá szükség, hogy ők is tagjai legyenek a kormánynak. A múlt héten alakított ügyvivő kormány tagjai kivétel nélkül férfiak és tálibok.

Az afganisztáni válság alaphelyzetéről ebben a cikkben írtunk részletesen, a váratlanul gyors tálib hatalomátvétel hátteréről pedig itt írtunk bővebben. Az afgán nők helyzetéről, valamint a tálib uralom várható hatásairól ebben a cikkünkben írtunk korábban.

Munkatársunk, Földes András a helyszínre utazott, riportsorozatát itt olvashatják el:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!