A tálibok engednék egyetemre járni a nőket, de csak iszlám viseletben, a férfiaktól elkülönítve

2021. szeptember 14. – 17:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A tálibok arról beszéltek, hogy megváltozott a '90-es évek óta a nőkhöz való hozzáállásuk: például engednék a nőket egyetemen tanulni, de a férfiakkal együtt nem, kizárólag nemek alapján elkülönített „női egyetemre” járhatnának iszlám öltözékben, írja a Sky.

Nem zárják ki a nőket a közéletből vagy az oktatásból, folytathatják tanulmányaikat – fogalmazott Abdul Baqi Haqqani, az új tálib vezetés felsőoktatási minisztere.

Haqqani arról is beszélt, hogy a nőknek kötelező lesz az iszlám viselet az egyetemeken. Amikor a tálibok utoljára hatalmon voltak 1996 és 2001 között, megtiltották a nőknek, hogy dolgozzanak vagy tanuljanak, illetve azt is, hogy kísérő nélkül kimenjenek az utcára. Mindemellett kötelezővé tették az egész testet és arcot eltakaró viseletet is.

A tálibok többször hangsúlyozták, hogy azóta megváltoztak, jelezték, hogy mérsékeltebb korszak jön, ám a tálib vezetők nem mutattak fel semmilyen biztosítékot, hogy az afgán nők jogait nem fogják csorbítani. Az amerikai csapatok kivonulása után a sporttól is eltiltották a nőket, emellett erőszakot alkalmaztak az egyenlő jogokért harcoló nők ellen.

A tálibok szóvivője augusztus végén arról is beszélt, hogy a dolgozó nőknek nem kellene az utcákon járniuk, mert nincsenek biztonságban a tálib fegyveresek között. Mint fogalmazott, a nőknek nem kellene dolgozni járni, mert ha veszélybe kerülnek, az rossz fényt vet a tálibokra a nemzetközi közönség előtt, és nem azt üzeni, hogy hatalomra kerülésük óta toleránsak velük szemben. Mudzsáhid szerint az otthon maradásra vonatkozó útmutatás ideiglenes, és lehetővé tenné számukra, hogy biztosíthassák, hogy „a nőkkel ne bánjanak tiszteletlenül” vagy hogy „ne adj' isten bántsák őket”.

Az afganisztáni válság alaphelyzetéről itt, a váratlanul gyors tálib hatalomátvétel hátteréről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!