Erdoğan szerint Svédország még nem tett eleget ahhoz, hogy támogassák a NATO-csatlakozásukat

2023. június 26. – 18:58

Másolás

Vágólapra másolva

Recep Tayyip Erdoğan török elnök szerint Svédország még nem tett eleget ahhoz, hogy Ankara támogassa a NATO-csatlakozásukat – írja az MTI.

A török elnök telefonon beszélt Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral a svéd csatlakozás ügyéről. Erdoğan azt mondta: „Törökország fenntartja konstruktív álláspontját Svédország tagságával kapcsolatban, de a törvénymódosítások értelmetlenek mindaddig, amíg a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) és a szíriai kurd szervezetek (PYD/YPG) támogatói szabadon szerveznek tüntetéseket ebben az országban.”

A török álláspont szerint Svédország megtűri, sőt támogatja a Törökországban terrorszervezetnek számító PKK tagjait. Szerintük a svéd kormánynak olyan lépéseket kellene tennie, amellyel azt bizonyítják, hogy változtatni kívánnak ezen.

Tobias Billström svéd külügyminiszter a múlt héten kijelentette, hogy a török parlamentnek meg kell kezdenie Svédország csatlakozási kérelmének ratifikálását, mert Stockholm eleget tett az Ankarával kötött megállapodásban vállalt kötelezettségeinek azzal, hogy nemrégiben új törvényt fogadott el, amellyel megnehezíti a terrorcsoportok finanszírozását vagy támogatását.

Jens Stoltenberg hétfőn bejelentette: Svédország és Törökország Brüsszelben magas szintű találkozón fog tárgyalni a témáról a NATO bő két hét múlva esedékes vilniusi csúcstalálkozója előtt. „A találkozón a külügyminiszterek, a hírszerző szolgálatok vezetői, valamint nemzetbiztonsági tanácsadók vesznek majd részt. A cél, hogy haladást érjenek el Svédország NATO-csatlakozásának befejezésében” – mondta a NATO-főtitkár újságíróknak vilniusi látogatása során.

Törökország mellett Magyarország sem ratifikálta még Svédország NATO-csatlakozását. A magyar kormány az eredeti tervek szerint már tavaly ősszel jóváhagyta volna a svédek és a finnek csatlakozási kérelmét is, ám ez végül nem történt meg. Aztán változatos magyarázatokkal álltak elő, hogy miért nem szavazták meg a javaslatokat, február végén pedig felmerült, hogy a Fidesz–KDNP-frakcióban többen nehezményezik, hogy a svédek és a finnek „sértegették” Magyarországot. Emiatt tárgyalódelegációt küldtek a két országba. Ezután úgy tűnt, rendeződött a dolog, végül azonban csak a finnek kérelmét hagyta jóvá márciusban az Országgyűlés.

Májusban Orbán Viktor arról beszélt, hogy borzasztóan rosszak a magyar–svéd politikai kapcsolatok, és a svédek NATO-tagságra vonatkozó kérelmet csak akkor hagyhatja jóvá a magyar Országgyűlés, ha javulnak a kétoldalú kapcsolatok.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!