Zelenszkij elismerte, hogy lassú az ukrán ellentámadás, de „az offenzíva nem egy film”

2023. június 21. – 08:01

frissítve

Zelenszkij elismerte, hogy lassú az ukrán ellentámadás, de „az offenzíva nem egy film”
Ukrán katonák figyelik egy drón irányítóegységének kijelzőjét egy kiképzés során Fotó: AFP

Másolás

Vágólapra másolva
  • Az oroszok az állítják, hogy két olyan drónt is elfogtak, amelyek Moszkva közeli katonai raktárakhoz tartottak.
  • Az ukrán elnök arról beszélt, hogy az újjáépített és megerősített Ukrajna „védelmet fog jelenteni az orosz terror minden formájával szemben”.
  • A brit hírszerzés jelentése azt írja, hogy Oroszország a Krímhez közeli védelmi vonalait erősíti.
  • Belarusz tíznapos mozgósítási gyakorlatba kezdett, ahol felmérik mennyire vannak felkészülve az állami intézmények a tartalékosok mozgósítására.

A Wagner magánhadsereg vezetője, Jevgenyij Prigozsin azzal vádolja az orosz védelmi minisztériumot, hogy megtéveszti a lakosságot az ukrán ellentámadás állásával kapcsolatban, írja az AFP-re hivatkozva a Guardian. Mint hangüzenetében kifejti, azt követően, hogy az ukrán hadsereg június elején ellentámadásba lendült az ország keleti és déli részén, az orosz csapatok számos olyan területet veszítettek el, amelyeket korábban nagy erőfeszítések árán szereztek meg.

A Wagner-vezér szerint óriási területeket adnak át az orosz csapatok az ukránoknak, mert az előbbiek kénytelenek visszavonulni a fegyverek és lőszerek hiányában. Hozzátette, hogy egy napon Oroszország arra ébred, hogy a Krímet is átadta Ukrajnának. A fenti állítások különösen érdekesek azok után, hogy a hivatalos ukrán közlésekben lassú haladásról számolnak be a front különböző területein, és két hét alatt nyolc települést foglaltak vissza.

Bár a gát június eleji felrobbantása a Balaton vízmennyiségének többszörösét tüntette el a Nova Kahovka-i víztározóból, Guardian szerint a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség jelentésében az áll, hogy a jelentősen lecsökkent vízszint ellenére ismét kaphat majd a hűtéshez szükséges vizet ebből a forrásból a zaporizzsjai atomerőmű.

Európa legnagyobb atomerőművének összes blokkját leállították korábban, de az erőmű készenléti állapotban is állandó hűtésre szorul. Az elmúlt két hétben másik, a közelben található hőerőmű vízkivezetésének felhasználásával kapta a hűtővizet, a NAÜ közleménye szerint ezt az úgynevezett kivezető csatornát használták az elpárolgott hűtőtó vizének pótlására is.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elismerte, hogy a „kívántnál lassabb” a harctéri előrehaladás a két hete elkezdődött ukrán ellentámadásnál.

„Néhányan azt hiszik, hogy ez egy hollywoodi film, és most eredményeket várnak. Ez nem így van, itt emberek élete a tét”

– mondta az ukrán elnök. Ukrajna állítása szerint eddig nyolc falut foglalt vissza a déli Zaporizzsja régióban és a keletre fekvő Donyeckben. Zelenszkij szerint a katonai előrehaladás nem megy könnyen, mert az orosz erők 200 ezer négyzetkilométernyi ukrán területet aknásítottak el. Kiemelte, hogy bármilyen nyomást is érzékelnek, úgy fognak előrenyomulni a csatatéren, ahogy azt ők a legjobbnak látják.

Az ukrán elnök a BBC-nek adott interjújában ismét amellett érvelt, hogy miért jó, ha országa amerikai gyártmányú F-16-osokat kap. Szerinte a vadászpilóták már augusztusban megkezdhetik a kiképzést, az első gépek pedig hat-hét hónapon belül megérkezhetnek. Az interjúban kitértek az ország újjáépíétésre is, ami szerinte nem csak helyreállítás, hanem teljes átalakulás is lesz, de ehhez támogatásra lesz szükségük. Azt mondta, hogy az azonnali feladatok közé tartozik, hogy az emberek számára lakhatást biztosítsanak, a lerombolt gátat újjáépítésék, az energiahálózatot pedig decentralizálják.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videókapcsolaton keresztül beszédet mond a Londonban megrendezett Ukrajna Helyreállítási Konferencia első napján – Fotó: Henry Nicholls / Reuters ! AFP
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videókapcsolaton keresztül beszédet mond a Londonban megrendezett Ukrajna Helyreállítási Konferencia első napján – Fotó: Henry Nicholls / Reuters ! AFP

Putyin múlt heti kijelentésére, miszerint Zelenszkij „nem zsidó, hanem zsidó nép szégyene” az ukrán elnök egy hosszú szünet és mély lélegzetvétel után azt mondta, hogy azt érzi: Putyin nincs tisztában azzal mit mond. „Elnézést, de olyan, mintha Hitler után ő lenne az antiszemitizmus második királya” – mondta. Hozzátette, hogy a civilizált világban nem lehet így beszélni.

(BBC)

Oroszország szövetségese, Belarusz szerdán közölte, hogy fegyveres erői megkezdik az éves tíznapos „mozgósítási gyakorlatukat”.

Az ország védelmi minisztériuma szerint a gyakorlatok célja, hogy felmérjék, mennyire vannak felkészülve az állami intézmények a tartalékosok mozgósítására. Belaruszban minden felnőtt férfinak katonai szolgálatot kell teljesíteni, majd ezután is a tartalékosok között maradnak.

Belarusz az orosz–ukrán háború kitörése óta többször is segítette Oroszországot: tavaly például megengedték az orosz hadseregnek, hogy az orosz invázió egyik kiindulópontjaként használják területeiket. Azóta pedig gyakran tartanak közös gyakorlatokat Oroszországgal, de azt is engedik, hogy saját bázisaikat az oroszok kiképzésekre használják. A hónapban Oroszország taktikai atomfegyvereket is telepített Belaruszba, amit Putyin szerint a „Nyugat figyelmeztetésére” szántak.

Alekszandr Lukasenko belarusz elnök újságírókkal beszélget egy katonai-ipari komplexumban június 13-án – Fotó: Press Service of the President of the Republic of Belarus / Reuters
Alekszandr Lukasenko belarusz elnök újságírókkal beszélget egy katonai-ipari komplexumban június 13-án – Fotó: Press Service of the President of the Republic of Belarus / Reuters

Bár a belarusz erők nem csatlakoztak közvetlenül a háborúhoz Oroszország oldalán, Alekszandr Lukasenko elnök kijelentette, hogy országa belépne a konfliktusba, ha teljes körű lenne az „agresszió” az oroszok ellen.

(Reuters)

Az ukrán erők némi előnyre tettek szert a Zaporizzsja régióban található Melitopol és Berdjanszk irányába – közölte Andrij Kovaljov, az ukrán fegyveres erők vezérkarának szóvivője.

„Részleges sikert értek el, egyre nagyobb területet szereznek”

– írta Kovaljov Telegram-csatornáján közzétett bejegyzésében. Hozzátette, hogy az előrelépést többek közt Mala Tokmacska és Robotyne települések közelében értek el. Állítása szerint Ukrajna továbbra is feltartóztatja az orosz csapatok előrenyomulását az ország keleti részén, a donyecki területen. Lyman közelében jelenleg heves harcok zajlanak.

(Sky News)

Dél-Ukrajna egyes részein továbbra is heves harcok folynak. Az elmúlt hetekben Oroszország jelentős erőfeszítéseket tett, hogy mélyebben fekvő védelmi vonalait kiépítse és megerősítse, különösen a Krím környékén – írja a brit védelmi minisztérium háborúval kapcsolatos napi hírszerzési jelentése.

A megerősített védelmi vonalakhoz tartozik egy 9 kilométer hosszúságú övezet, nem messze Armjanszk városától, a Krímet és Herszon régiót összekötő keskeny földhídon.

A britek szerint ezek az orosz védelmi intézkedések arra világítanak rá, hogy az orosz hadvezetés úgy gondolja: az ukrán erők képesek lehetnek megtámadni a Krímet. Oroszország azonban továbbra is elsődlegesnek tartja a félsziget feletti ellenőrzés fenntartását.

„Az ukrán légvédelem a múlt éjjel több mint 30 iráni gyártmányú Shahed drónt lőtt le. Ez több száz megmentett életet jelent” – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a kedd esti beszédében, hozzátéve, hogy az ukrán erők „nagyon aktívan pusztítják” az ellenséget. „A terror elleni védelem a terroristák megsemmisítését jelenti. És ez a garancia arra, hogy a gonosz államnak soha többé nem lesz lehetősége arra, hogy megtámadja Ukrajnát” – folytatta.

Az ukrán elnök arról is beszélt, hogy Londonban megkezdődtek az első találkozók az Ukrajna újjáépítéséről szóló konferencia keretében. Zelenszkij hangsúlyozta, hogy országa talpra állítása nem csupán építési projekt, hanem globális védelmi projekt is egyben.

„Az újjáépített, átalakított és megerősített Ukrajna a biztonság hordozója és garantálója lesz, védelmet fog jelenteni az orosz terror minden formájával szemben, védelmet az orosz agresszió megismétlődésével szemben. Holnap a londoni konferencián ismertetem az Ukrajna átalakulásáról szóló filozófiánk néhány aspektusát, a teljes jövőképet pedig még ebben a hónapban bemutatjuk” – mondta Zelenszkij.

Az orosz hadsereg elfogott két drónt, amelyek Moszkvához közeli katonai raktárakhoz tartottak – közölte szerdán Andrej Vorobjov, a terület kormányzója.

„Csak törmeléket találtunk, károkról, illetve áldozatokról nem tudunk” – mondta a térség kormányzója, aki azt állítja, hogy az egyik drón az orosz fővárostól nagyjából 60 kilométerre fekvő Kalinyinec közelében zuhant le. A TASZSZ orosz hírügynökség meg nem nevezett katonai forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a másik drónt szintén egy Moszkva környéki település közelében, Lukinónál lőtték le.

Legutóbb május végén ért dróntámadás két lakóépületet Moszkvában, ezt az akciót Oroszország terrorakciónak minősítette, és az ukránokat gyanúsították meg a támadással. Az orosz vezetés május elején arról számolt be, hogy az ukránok drónokkal akartak csapást mérni a Kremlre, ám az orosz védelmi egység megelőzte a dróntámadást. Ukrajna eddig gyakorlatilag egyszer sem vállalta a felelősséget Oroszországon belüli támadásokért.

(Reuters)

A háború keddi eseményeit itt érheti el.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!