Még mindig erősen szennyezett a víz az árvíz sújtotta településeken

2023. június 20. – 09:56

Másolás

Vágólapra másolva

Továbbra is erősen szennyezett a víz a kahovkai gát összeomlása által érintett régiókban – közölte hétfőn az ukrán egészségügyi minisztérium. Két napja írtuk, hogy koleraszerű baktériumot találtak a vízben, ezért arra kérték a Mikolajiv régióban élőket, hogy ne fogyasszák a vizet.

A közlemény szerint mintegy 40 vízmegfigyelési pontot állítottak fel a folyócsatorna mentén az árvíz sújtotta övezetben Odessza, Mikolajiv és Herszon régiókban. A legveszélyesebb szennyező anyagok a vízben a szalmonella, a rotavírus, a féregpeték és az E. coli voltak.

Az érintett régiók „víztározóiban az egyes mutatók jelentősen meghaladják a megállapított higiéniai és egészségügyi normákat” – közölte a minisztérium, hozzátéve, hogy jelenleg Odessza van „a legnagyobb veszélyben”. A minisztérium arra is felszólította a lakosokat, hogy ne ússzanak és ne horgásszanak az odesszai, mikolajivi és herszoni vizekben.

Palackozott ivóvizet osztanak az árvíz által érintett herszoni Hola-Prisztanyban – Fotó: Anadolu Agency / AFP
Palackozott ivóvizet osztanak az árvíz által érintett herszoni Hola-Prisztanyban – Fotó: Anadolu Agency / AFP

Oroszország és Ukrajna továbbra is egymást hibáztatja a gát átszakadásáért, közben pedig Moszkva biztonsági aggályokra hivatkozva visszautasította az ENSZ segítségét az oroszok által megszállt, elárasztott területeken.

Vlagyimir Saldo, Herszon Oroszország által kinevezett kormányzója hétfőn közölte, hogy a mentőakció kezdete óta 8100 embert evakuáltak a térségből – köztük 583 gyermeket és 290 mozgáskorlátozottat. Saldo azt is elmondta, hogy az érintett területeken orvosi segítséget és kártérítést osztanak.

Olekszandr Prokudin, az ukrán ellenőrzésű területeken lévő Herszon régió katonai közigazgatásának vezetője azt mondta, hogy a helyzet a megszállt területeken „kritikus”, és az oroszok kudarcot vallottak az evakuálási erőfeszítésekben. „Az emberek a vízben rekedtek”, többen megfulladtak, ám ezt állításuk szerint Oroszország titkolja.

Múlt héten Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nemzetközi támogatást kért az oroszok által megszállt területen történt gátszakadás áldozatainak mentéséhez, és azzal vádolta Moszkvát, hogy nem nyújt „semmilyen valódi segítséget az elárasztott területeken élő embereknek”. (CNN)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!