Elindíthatták az ukránok az ellentámadást, Zaporizzsjától délre folynak komoly harcok

2023. június 8. – 16:33

Másolás

Vágólapra másolva

Az ABC News ukrán katonai tisztviselőkre hivatkozva azt írja, Ukrajna elindította a hónapok óta előkészített ellentámadását a dél-ukrajnai Zaporizzsja városától délre fekvő területek irányába.

Az amerikai televízió nem nevezte meg a két forrását, de állításuk szerint egyikük Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közeli munkatársa – aki szintén megerősítette, hogy elindult az ellentámadás aktív szakasza.

Hozzátették, hogy az ellentámadásnak már napok óta látni lehetett jeleit, hiszen az Institute for the Study of War amerikai agytröszt is arról írt hétfő óta jelentéseiben, hogy az ukrán és az orosz tisztviselők is jeleit adták az ukrán offenzíva elindulásának.

Az elmúlt órákban több hírforrás is komoly harcokról számolt be Zaporizzsjától délre: a Guardian azt írja Hanna Maljar ukrán védelmi miniszter-helyettes Telegram-posztjára hivatkozva, hogy az oroszok „aktívan védekeznek” a környéken.

„Keleten a csapataink aktivizálódtak Bahmut irányában. Folytatódnak a harcok. Néhány helyen próbál az ellenség támadásba lendülni, de sikertelenül. Zaporizzsja irányában, az Orihivi járásban az ellenség aktívan védekezik”

– írja posztjában Maljar.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!