Kifizették az első Leopard tank kilövéséért járó pénzdíjat Oroszországban

2023. június 20. – 07:56

frissítve

Kifizették az első Leopard tank kilövéséért járó pénzdíjat Oroszországban
Fotó: Telegram @concordgroup_official / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Egy keddi tévéműsorban Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője azt mondta, hogy a zaporizzsjai atomerőművet ellenőrzésük alatt tartó orosz erők aláaknázták az erőmű hűtőrendszerét, így fennáll egy robbanás vagy baleset veszélye, írja az MTI. A Sky News szintén erről a műsorról szóló közlésében az áll, hogy az oroszok az atomerőmű hűtőtavának környezetét aknásították el.

Mint Budanov hozzátette, a kahovkai vízierőmű gátjának lerombolásával az oroszok előzőleg tönkretették az erőműben működő hűtőrendszer normál vízellátását és ha felrobbantják, annak komoly következményei lehetnek. A hírszerzés vezetője arról is beszámolt, hogy korábban lehallgattak egy olyan rádióadást, amelyen a kahovkai vízerőmű felrobbantása előtt fél órával az orosz katonák parancsot kaptak a létesítmény körüli terület elhagyására.

Egymillió rubel, átszámítva mintegy négymillió forintnak megfelelő összeg ütötte a markát Andrej Kravcovnak, az orosz hadsereg katonájának, amiért sikeresen kilőtt egy német gyártmányú Leopard tankot az ukrán fronton, írja az MTI az orosz védelmi tárcára hivatkozva.

Az oroszországi viszonylatban rendkívül magas jutalmat Alekszandr Karelin szenátor adta át Kravcovnak a Visnyevszkij Nemzeti Orvosi Kutatóközpont Fejlett Orvosi Technológiák Központjában, mivel az erről készült felvételek szerint a sérült katona a fronton elvesztette jobb kezét és jelenleg is kórházi ápolásra szorul. A legfejlettebb nyugati tank kilövéséért járó díjat a Zabota Szibiri (Szibériai Gondoskodás) elnevezésű vállalkozói alapítvány hozta létre.

4 millió rubel (kb. 16,2 millió forint) bírságot szabott ki kedden egy moszkvai bíróság a dubaji eredetű Telegram üzemeltetőjére, valamin 1 millió rubel bírságot (kb. 4 millió forint) adtak a Viber üzemeltetőjének, amiért nem törölték az Oroszország által illegálisnak tartott tartalmakat, köztük az ukrajnai háborúról szólóakat – jelentette az Interfax hírügynökség.

Az orosz származású, Pavel és Nyikolaj Durov által 2013-ban alapított Telegram nagyon népszerű Oroszországban, ahol a Kreml és a védelmi minisztérium, valamint újságírók, ellenzékiek, jogvédő csoportok és több millió átlagfelhasználó napi szinten használja.

A TASZSZ hírügynökség szerint a Telegrammal szemben kiszabott bírság oka az volt, hogy nem volt hajlandó eltávolítani 32 olyan csatornát, amelyek hamis információkat közöltek az Oroszország által „különleges katonai műveletnek” nevezett ukrajnai akcióról.

Oroszország megszigorította a háború reprezentációját a médiában és bloggerek közvetítéseiben, és Ukrajna teljes körű invázióját követően szigorúbb büntetéseket vezetett be a fegyveres erői tevékenységének lejáratásáért vagy a róluk szóló hamisnak mondott információk közzétételéért. (The Guardian)

Ukrajna tárgyalásokat folytat a nyugati fegyvergyártókkal a fegyvergyártási kapacitások fokozásáról, és akár már a következő hónapokban szerződéseket is köthetnek. Szergij Bojev, Ukrajna stratégiai iparágakért felelős miniszterhelyettese a Reutersnek azt mondta, hogy Kijev német, olasz, francia és kelet-európai gyártókkal tárgyal arról, hogy Ukrajnában gyártsanak fegyvereket.

„Nagyon részletes megbeszéléseket folytatunk velük. Biztosak vagyunk benne, hogy a következő néhány hónapon belül aláírjuk a szerződéseket” – mondta Bojev. (The Guardian)

Továbbra is erősen szennyezett a víz a kahovkai gát összeomlása által érintett régiókban – közölte hétfőn az ukrán egészségügyi minisztérium. Két napja írtuk, hogy koleraszerű baktériumot találtak a vízben, ezért arra kérték a Mikolajiv régióban élőket, hogy ne fogyasszák a vizet.

A közlemény szerint mintegy 40 vízmegfigyelési pontot állítottak fel a folyócsatorna mentén az árvíz sújtotta övezetben Odessza, Mikolajiv és Herszon régiókban. A legveszélyesebb szennyező anyagok a vízben a szalmonella, a rotavírus, a féregpeték és az E. coli voltak.

Az érintett régiók „víztározóiban az egyes mutatók jelentősen meghaladják a megállapított higiéniai és egészségügyi normákat” – közölte a minisztérium, hozzátéve, hogy jelenleg Odessza van „a legnagyobb veszélyben”. A minisztérium arra is felszólította a lakosokat, hogy ne ússzanak és ne horgásszanak az odesszai, mikolajivi és herszoni vizekben.

Palackozott ivóvizet osztanak az árvíz által érintett herszoni Hola-Prisztanyban – Fotó: Anadolu Agency / AFP
Palackozott ivóvizet osztanak az árvíz által érintett herszoni Hola-Prisztanyban – Fotó: Anadolu Agency / AFP

Oroszország és Ukrajna továbbra is egymást hibáztatja a gát átszakadásáért, közben pedig Moszkva biztonsági aggályokra hivatkozva visszautasította az ENSZ segítségét az oroszok által megszállt, elárasztott területeken.

Vlagyimir Saldo, Herszon Oroszország által kinevezett kormányzója hétfőn közölte, hogy a mentőakció kezdete óta 8100 embert evakuáltak a térségből – köztük 583 gyermeket és 290 mozgáskorlátozottat. Saldo azt is elmondta, hogy az érintett területeken orvosi segítséget és kártérítést osztanak.

Olekszandr Prokudin, az ukrán ellenőrzésű területeken lévő Herszon régió katonai közigazgatásának vezetője azt mondta, hogy a helyzet a megszállt területeken „kritikus”, és az oroszok kudarcot vallottak az evakuálási erőfeszítésekben. „Az emberek a vízben rekedtek”, többen megfulladtak, ám ezt állításuk szerint Oroszország titkolja.

Múlt héten Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nemzetközi támogatást kért az oroszok által megszállt területen történt gátszakadás áldozatainak mentéséhez, és azzal vádolta Moszkvát, hogy nem nyújt „semmilyen valódi segítséget az elárasztott területeken élő embereknek”. (CNN)

Múlt héten megkezdték az orosz taktikai atomfegyverek telepítését Belaruszba, amelyek bár átkerülnek oda, továbbra is orosz irányítás alatt maradnak. Joe Biden amerikai elnök hétfőn azt mondta Kaliforniában egy adományozói csoportnak, hogy Putyin felelőtlenül jár el ezzel.

„Amikor két évvel ezelőtt azt mondtam, hogy aggódom a Colorado folyó kiszáradása miatt, mindenki úgy nézett rám, mintha őrült lennék. Úgy néztek rám, mint amikor azt mondtam, hogy aggódom amiatt, hogy Putyin taktikai atomfegyvereket vet be. Ez a valóság” – folytatta Biden.

(Reuters)

Az orosz Wagner zsoldoscsoport 21 és 35 év közötti, játékos háttérrel rendelkezőket keres a csapatukba azért, hogy drónspecialistaként csatlakozzanak hozzájuk, mivel a háború során súlyos veszteségeket szenvedtek el – írja a legfrissebb jelentésében az amerikai Institute for the Study of War agytröszt.

A Wagner toborzóplakátja Moszkvában – Fotó: Makszim Sipenkov / EPA / MTI
A Wagner toborzóplakátja Moszkvában – Fotó: Makszim Sipenkov / EPA / MTI

A csoport toborzói üzeneteket tesznek közzé a közösségi médiában – közölte az ISW az orosz ellenzéki Verstkára hivatkozva, amely arról számolt be, hogy a toborzók nem várnak el katonai tapasztalatot sem. Az ISW felhívta a figyelmet az ukrán hírszerzési főigazgatóság (GUR) által közzétett hangfelvételre is, amelyben egy orosz katona a súlyos harctéri veszteségek miatt indított új Wagner-toborzási kampányról beszél.

„Az új Wagner-toborzási kampány állítólag felkészült kiképzőkkel történő tréninget, egészségügyi és életbiztosítást, modern felszerelést ígér, és azt, hogy minden újonc megkapja az összes megígért kifizetést” – írta az ISW. (The Guardian)

Az éjszaka folyamán támadást indítottak a főváros, Kijev és Lviv városa ellen, írja a Guardian. A kijevi katonai közigazgatás a Telegramon közzétett bejegyzésében közölte, hogy Moszkva kedd hajnalban dróntámadást indított, és arra kérte a lakosokat, hogy keressenek menedéket. Áldozatokról nem érkezett azonnali jelentés.

A közigazgatás később azt írta, hogy a légvédelem kb. kéttucatnyi iráni gyártmányú drónt észlelt és semmisített meg. Lvivben egy „kritikus infrastruktúrát” találtak el és gyújtottak fel, sérültekről nem érkezett hír. Korábban a város polgármestere, Andrij Szadovij robbanásokról számolt be Lembergben és környékén. Nem volt egyértelmű, hogy a robbanások a légvédelemtől vagy rakétacsapásoktól származnak-e.

Zaporizzsjában is megszólalt a légiriadó – jelentette a Kyiv Independent, de a városban a zajos éjszaka ellenére stabil volt a helyzet – közölte később a városi tanács vezetője, Anatolij Kurtev a Telegramon. Sérültekről nem érkezett jelentés, és a lakóépületekben sem keletkezett kár, miközben minden közműrendszer a szokásos módon működik.

Az ukrán légvédelem által megsemmisített orosz drón lángja Kijev felett 2023. június 20-án hajnalban – Fotó: Gleb Garanich / Reuters
Az ukrán légvédelem által megsemmisített orosz drón lángja Kijev felett 2023. június 20-án hajnalban – Fotó: Gleb Garanich / Reuters
  • Negyvenmilliárd dolláros Marshall-tervvel építhetik újjá az ukrán ipart.
  • Nehéz helyzetbe került Ukrajna a keleti frontszakaszon, támadásba lendültek az oroszok.
  • Addig életben tartja Nagy-Britannia a szankciókat, amíg Moszkva nem kárpótolja Ukrajnát.
  • Súlyos vádakkal illeti a magyar kormányt az ukrán külügyminisztérium szóvivője, szerinte fogva tarthatják a Magyarországra szállított hadifoglyokat.
  • Ukrajna nem kap hivatalos meghívást a NATO-ba a szövetség júliusi vilniusi csúcstalálkozóján – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.
  • Kiderült, hogy befejezi működését az egyik legmegbízhatóbb háborús hírforrásnak tekintett katonai blog.
  • Az ukrán védelmi miniszterhelyettes, Hanna Maliar a Telegramon azt írta, az elmúlt két hétben az ukrán csapatok nyolc települést foglaltak vissza Dél-Ukrajnában.
  • Japán megállapodott Ukrajnával egy olyan kapcsolattartó rendszer létrehozásáról, amellyel bekapcsolódik a háborúban károkat szenvedett területek újjáépítésébe.
  • Prigozsin F–35-ösöket és amerikai gránátvetőket kért a Politico újságírójától.
  • Az ukrán erők átmenetileg leállíthatták az ellentámadásukat, hogy átértékeljék taktikájukat a jövőbeli műveletekhez – állítja az amerikai Institute for the Study of War (ISW) agytröszt friss jelentése.
  • Zelenszkij szerint egyetlen Patriotot sem semmisítettek meg az oroszok.
  • Prigozsin szerint 32 ezer elítélt tért haza Oroszországba, miután lejárt a szerződésük a Wagnernél.
  • Az ENSZ szerint Oroszország megtagadta, hogy segélyszállítmányokat juttassanak el az elárasztott herszoni területekre.

A legfontosabb hétfői történéseket ide kattintva tudja visszaolvasni.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!