Zelenszkij elismerte, hogy lassú az ukrán ellentámadás, de „az offenzíva nem egy film”

2023. június 21. – 14:29

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elismerte, hogy a „kívántnál lassabb” a harctéri előrehaladás a két hete elkezdődött ukrán ellentámadásnál.

„Néhányan azt hiszik, hogy ez egy hollywoodi film, és most eredményeket várnak. Ez nem így van, itt emberek élete a tét”

– mondta az ukrán elnök. Ukrajna állítása szerint eddig nyolc falut foglalt vissza a déli Zaporizzsja régióban és a keletre fekvő Donyeckben. Zelenszkij szerint a katonai előrehaladás nem megy könnyen, mert az orosz erők 200 ezer négyzetkilométernyi ukrán területet aknásítottak el. Kiemelte, hogy bármilyen nyomást is érzékelnek, úgy fognak előrenyomulni a csatatéren, ahogy azt ők a legjobbnak látják.

Az ukrán elnök a BBC-nek adott interjújában ismét amellett érvelt, hogy miért jó, ha országa amerikai gyártmányú F-16-osokat kap. Szerinte a vadászpilóták már augusztusban megkezdhetik a kiképzést, az első gépek pedig hat-hét hónapon belül megérkezhetnek. Az interjúban kitértek az ország újjáépíétésre is, ami szerinte nem csak helyreállítás, hanem teljes átalakulás is lesz, de ehhez támogatásra lesz szükségük. Azt mondta, hogy az azonnali feladatok közé tartozik, hogy az emberek számára lakhatást biztosítsanak, a lerombolt gátat újjáépítésék, az energiahálózatot pedig decentralizálják.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videókapcsolaton keresztül beszédet mond a Londonban megrendezett Ukrajna Helyreállítási Konferencia első napján – Fotó: Henry Nicholls / Reuters ! AFP
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videókapcsolaton keresztül beszédet mond a Londonban megrendezett Ukrajna Helyreállítási Konferencia első napján – Fotó: Henry Nicholls / Reuters ! AFP

Putyin múlt heti kijelentésére, miszerint Zelenszkij „nem zsidó, hanem zsidó nép szégyene” az ukrán elnök egy hosszú szünet és mély lélegzetvétel után azt mondta, hogy azt érzi: Putyin nincs tisztában azzal mit mond. „Elnézést, de olyan, mintha Hitler után ő lenne az antiszemitizmus második királya” – mondta. Hozzátette, hogy a civilizált világban nem lehet így beszélni.

(BBC)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!