Rakétatámadás érte Zelenszkij szülővárosát, többen meghaltak

2023. június 13. – 09:22

frissítve

Rakétatámadás érte Zelenszkij szülővárosát, többen meghaltak
Tűzoltók dolgoznak a Zaporizzsjához közeli Krivij Rihben, miután orosz rakétatámadásban megsemmisült egy lakóház a városban – Fotó: Krivij Rihben, miután orosz rakétatámadásban megsemmisült egy lakóház – Fotó: Alina Smutko / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn meghalt a zaporizzsjai fronton zajló harcokban Szergej Gorjacsov vezérőrnagy, a 35. orosz hadsereg vezérkari főnöke – közölte a nyilvánossággal Vlagyimir Rogov, a zaporizzsjai régió oroszok által megszállt részének tisztviselője. Rogov szerint a hadsereg „elvesztette az egyik legragyogóbb és leghatékonyabb katonai parancsnokát”. Az 52 éves Gorjacsovnak rengeteg kitüntetése volt.

(Guardian)

Franciaország széles körben futtatott orosz dezinformációs kampányt leplezett le, amelynek célja az Ukrajnának nyújtott nyugati támogatás aláásása volt – jelentette be kedden a Viginum, az ország külföldi online beavatkozások kiszűrésével foglalkozó ügynöksége.

A kampány oroszbarát tartalmak terjesztéséből állt szándékosan olyan médiumokra hasonlító felületeken, mint a Le Monde, a Le Figaro és a Le Parisien, de kormányzati honlapok kamuverzióit is létrehozták, a cikkek nagyobb elérését pedig hamis közösségi médiás profilokkal segítették. A tevékenység az oroszokra jellemző a hibrid stratégiával zajlott, orosz nagykövetségek és kulturális központok online fiókjai aktívan részt vettek a dezinformáció terjesztésében. Egy-egy ilyen kampánynak a francia lakosságon bőven túlmutató elérése van a frankofón volt francia gyarmat afrikai országok miatt.

A fő narratívák az Oroszország elleni szankciók hatástalansága, a nyugati államok „ruszofóbiája”, a náci ideológia állítólagos túlsúlya az ukrán tisztviselők körében, és az ukrán menekültek befogadásának negatív hatásai az európai országokra voltak.

Nem ez az első hasonló kampány, korábban német nyelven lepleztek le hasonlót, ekkor a FAZ-t, a Der Spiegelt és a Bildet utánzó felületeken terjesztették az oroszok a saját, félrevezető üzeneteiket.

(Politico)

A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg kedden megerősítette az ukrán támadás sikerességét. „Ukrajna halad előre, és egyre nagyobb területeket hódít vissza az ellentámadásában.”

Stoltenberg és Blinken – Fotó: Saul Loeb / AFP
Stoltenberg és Blinken – Fotó: Saul Loeb / AFP

Azt is hozzátette, hogy még korai volt az offenzíva. Stoltenberg az Egyesült Államok külügyminiszterével, Antony Blinkennel folytatott megbeszélése előtt röviden elmondta, hogy a litván fővárosban, Vilniusban tartandó vezetői csúcstalálkozón várhatóan tovább fokozzák Ukrajna támogatását.

Tokmak városának oroszbarát kormányzója eközben elismerte, hogy a városát lövések érték. Luhanszkban és Mihajlivkában is robbanások voltak, ami arra enged következtetni, hogy ott is elkezdődött az ukránok akciója.

Vlagyimir Putyin orosz elnöke arról beszélt az orosz haditudósítóknak és bloggereknek, hogy Oroszországnak már nincs szüksége arra, hogy hadiállapotot vezessen be. Elismerte, hogy Ukrajna nagyszabású ellentámadása június negyedikén kezdődött, és azt is állította, hogy egyetlen területen sem járt sikerrel. Ukrajna az elmúlt napokban tízszer nagyobb emberi veszteséget szenvedett el, mint az orosz haderő.

Putyin konkrét számokat is mondott: több mint 160 ukrán harckocsit semmisítettek meg, és a nyugattól kapott tankok 25-30 százalékát is elveszítette Ukrajna, eközben Oroszország 54 harckocsit bukott el. Arra is kitért, hogy Oroszország tudta növelni a fegyverek gyártását az utóbbi időben, így javul a fegyverzet minősége, de a drónok hiányoznak.

A múlt héten átszakadó kahovkai gátról ismét elmondta, hogy az ukránok szándékosan találták el. (Reuters, Guardian)

Az Orosz Ortodox Egyház magyar kormány által is elismert közlése szerint legalább 11 katona jött, de az ukrán katonai hírszerzés vezetője most azt mondta: ha történt is ilyen, nem követték a hivatalos utat az orosz és a magyar hatóságok. Ezt az alapján gondolják az ukránok, hogy az orosz kormány nem erősíti meg a hadifoglyok ideküldését. Bővebben itt lehet olvasni az Ukrajnának adott orosz tájékoztatásról.

Az orosz légierő az ukrán tartalékokra, valamint nyugati fegyvereket tároló raktárakra mért csapást, a hadsereg pedig nyugati gyártmányú páncélozott eszközöket zsákmányolt Zaporizzsja megyében – közölte kedden az orosz védelmi minisztérium az állami tulajdonú Ria Novosztyi hírügynökség beszámolója szerint.

Az ukrán oldalról egyelőre meg nem erősített események a Donyeck régió déli részén történtek, a minisztérium közölte, hogy minden kinézett célpontra sikerült csapást mérni nagy pontosságú, nagy hatótávolságú, levegőből indítható fegyverekkel. Az orosz fél 300 fölötti ukrán áldozatról számol be, hadi zsákmányként pedig felsorolnak több tucat eszközt, köztük négy tankot, páncélozott harci járműveket, önjáró lövegeket és autókat.

Az orosz védelmi minisztérium azt is közölte, hogy kedden ukrán támadásokat vertek vissza Makarivka, Rivnopil és Precsisztivka falvak közelében.

(RIA Novosztyi, Guardian)

Nem biztos, hogy a Wagner-csoport Ukrajnában marad – állítja az orosz zsoldoscsoport alapítója, Jevgenyij Prigozsin. „Nem vagyok benne biztos, hogy Ukrajnában fogunk dolgozni” – mondta a zsoldosvezér, akinek a csapatai nemrég foglalták el Bahmut városát a háború leghosszabb és legvéresebb csatája után.

Prigozsin beszélt az ukrán ellentámadásról is, azt mondta: „Minden offenzívát és annak eredményeit azután kell értékelni, hogy az ellenség támadási potenciálja kimerült. Amennyire én tudom, Ukrajna támadó potenciálja messze nem merült ki. Másfél-két hónap múlva derül ki, hogy elértek-e eredményt vagy sem.”

Prigozsin az elmúlt hetekben egy sor, trágársággal teli videóban azzal vádolta az orosz katonai vezetőket, hogy elszúrták az ukrajnai inváziót. Sőt, azt is kijelentette, hogy zsoldosserege semmilyen szerződsét nem fog kötni az orosz védelmi minisztériummal. Ez azután történt, hogy Szergej Sojgu védelmi miniszter elrendelte: minden önkéntes alakulatnak szerződést kell kötnie a minisztériummal, ami szerintük növeli az orosz hadsereg hatékonyságát.

(Sky News)

Az ukrán hatóságok szerint mostanra tizenegy halálos áldozatot találtak azután, hogy az éjszaka folyamán rakétatámadást ért ötemeletes lakóházat az ukrán elnök szülővárosában, a közép-ukrajnai Krivij Rih városában.

A hatóságok nemrég közölték, hogy egy holttestet húztak ki a romok alól a mentőalakulatok. „A keresési és mentési művelet befejeződött. Az építmények bontása folyamatban van” – mondta Szerhij Liszak, a dnyipropetrovszki terület katonai közigazgatásának vezetője.

Herszon környékén is voltak támadások: ott egy templom területét találták el, egy 72 éves pap meg is halt. Ugyanebben a támadásban egy 76 éves nő is megsérült.

Az orosz támadások négy lakóépületet, a postahivatalt, közigazgatási épületeket, a központi teret és kritikus infrastrukturális létesítményeket rongáltak meg Bilozerkában, de támadás érte Szumit és Harkiv környékét is. A déli zaporizzsjai régióban három bomba csapódott be Orikhiv városában, egy civil meghalt és házakat rombolt le.

Az ukrán légvédelem az Oroszország által kilőtt 14 cirkálórakétából 10-et lelőtt az éjszaka folyamán halálos csapásokban. (CNN)

Az ellentámadást néhány nappal ezelőtt bejelentő Ukrajna azt állítja, hogy a déli zaporizzsjai régióban területeket foglalt el Oroszországtól, közben pedig ott és a keleti donyecki régióban tovább folytatódnak a heves harcok.

„Az ukrán védelmi erők folytatják a védelmi műveletet Bahmut irányában” – közölte kedden Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka. Ukrán tisztségviselők szintén előrenyomulást jelentettek Bergyanszk irányába az elmúlt nap folyamán, ugyanakkor az állításokat még nem tudták hitelt érdemlően bizonyítani. (CNN)

Németország azt állítja, hogy nem tud azonnali pótlást küldeni Ukrajnának a harcban megsemmisült vagy elhagyott harckocsikért. Az RTL német televíziónak adott, tegnap este leadott interjúban a védelmi minisztert azokról a felvételekről kérdezték, amelyeken állítólag néhány nyugati jármű volt látható megsemmisülés közben. Ezek között német gyártmányú Leopard harckocsikat is lehetett látni.

Boris Pistorius nem erősítette meg vagy tagadta a videó hitelességét, de azt mondta: „Sajnos a háború természetéből adódik, hogy fegyverek mennek tönkre, tankok semmisülnek meg, és emberek halnak meg”. Azt is mondta, hogy nem fognak tudni „minden harckocsit pótolni, amely most nem üzemel”. (Sky News)

Képkocka egy az Orosz Védelmi Minisztérium által 2023. június 10-én kiadott vidóból, amelyen állítólag az ukrán fegyveres erők megsemmisült páncélozott járművei láthatóak – Forrás: Orosz Védelmi Minisztérium / Reuters
Képkocka egy az Orosz Védelmi Minisztérium által 2023. június 10-én kiadott vidóból, amelyen állítólag az ukrán fegyveres erők megsemmisült páncélozott járművei láthatóak – Forrás: Orosz Védelmi Minisztérium / Reuters

Nagy valószínűséggel komoly munkát fektetett abba Oroszország az elmúlt hónapokban, hogy hosszú távon biztosítsa az egyirányú támadásra alkalmas, pilóta nélküli légi járművek (OWA-UAV) nagy mennyiségű ellátását. E fegyverek szállításával Irán továbbra is megsérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2231. számú határozatát.

A brit védelmi minisztérium tájékoztatása szerint Oroszország valószínűleg átállt az iráni OWA-UAV-k kisebb szállítmányainak légi úton történő átvételéről a Kaszpi-tengeren keresztül Iránból hajóval érkező nagyobb szállítmányokra.

Ez a tranzitfolyosó lehetővé teszi Oroszország számára, hogy az ázsiai piacokra – beleértve a fegyverszállításokat is – olyan módon jusson el, amely kevésbé lehet sérülékeny a nemzetközi szankciókkal szemben.

Oroszország az OWA-UAV-k hazai gyártásának beindításán is dolgozik, szinte biztosan iráni segítséggel, írták a keddi jelentésben. Oroszország nagy valószínűséggel azért fektet be az OWA-UAV-kba, mert ez viszonylag olcsó, nagy hatótávolságú csapásmérő képességet biztosít Oroszország számára.

Legalább hatan meghaltak a Zaporizzsjától nyugatra fekvő Krivij Riht ért rakétatámadásban. A támadásban 25-en sérültek meg, közülük 19 főt kórházba vittek. A több emeletes lakóépületben az elsőtől az ötödik emeletig terjedt a tűz: mintegy 700 négyzetméternyi terület borult lángba. A város egy másik pontján további négy ember sérült meg. (Sky News)

Emmanuel Macron francia államfő hétfőn megerősítette, hogy az ukrán hadsereg megkezdte az ellentámadást az orosz erőkkel szemben. „Az ukrán ellentámadás több napja megindult. A tervek szerint több hétig, sőt több hónapig is eltart majd” – mondta a francia elnök Párizsban az 1991-ben megalapított lengyel-francia-német együttműködési csoport, az úgynevezett weimari háromszög vezetőivel, Olaf Scholz német kancellárral és Andrzej Duda lengyel elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

„Azt szeretnénk, hogy ez az ellentámadás a lehető legnagyobb győzelmet eredményezné annak érdekében, hogy a tárgyalási szakaszt kedvező feltételekkel indíthassuk el” – mondta Macron, és megerősítette, hogy Franciaország tovább fokozza az Ukrajnának nyújtott katonai segítséget. Macron úgy vélte, hogy „Oroszország agressziós háborúja már most stratégiai és geopolitikai kudarc az agresszor számára”.

(MTI)

Vlagyimir Putyin hétfőn sérült katonákat látogatott meg a moszkvai központi védelmi minisztériumi kórházban Oroszország Napja alkalmából. Az orosz elnök állami kitüntetéseket adományozott az Ukrajnában megsebesült katonáknak, és azt mondta nekik, hogy a konfliktus „nem valami film, mindez a valóságban történik”.

Azt is mondta a katonáknak, hogy „kétségtelen, hogy az országuknak, a hazájuknak és a fegyveres erőknek szükségük van az olyan emberekre, mint önök”, és arra buzdította őket, hogy folytassák a katonai szolgálatot, amint felépülnek. Az urkán védelem közben azt állítja, hogy csapataik visszafoglaltak több települést is a donyecki régióban. (CNN)

Vlagyimir Putyin hétfőn sérült katonákat látogatott meg a moszkvai központi védelmi minisztériumi kórházban – Fotó: Vladimir Astapkovich / Sputnik / Reuters
Vlagyimir Putyin hétfőn sérült katonákat látogatott meg a moszkvai központi védelmi minisztériumi kórházban – Fotó: Vladimir Astapkovich / Sputnik / Reuters

Legalább három ember meghalt és 25-en megsebesültek a Zaporizzsjától nyugatra fekvő ukrajnai Krivij Rihre mért orosz támadásban. A támadásban megsemmisült egy ötemeletes lakóház – közölte Szerhij Lisak, az érintett régió kormányzója. „Még mindig vannak emberek a romok alatt” a rakétatámadás után – tette hozzá Lisak. Négy ember megsérült a város egy másik pontján is.

A légierő megsemmisített 10-et az Ukrajnára indított 14 rakétából, valamint egyet a négy drón közül – közölte Ukrajna legfelsőbb katonai parancsnoksága. (Sky News)

  • Az ukrán erők hét falut foglaltak vissza az elmúlt egy hétben, és összesen 90 négyzetkilométernyi területet vontak újra ellenőrzésük alá, mondta Hanna Maljar ukrán védelmiminiszter-helyettes.
  • Az Ukrajna-szerte átvizsgált közel 63 ezer óvóhely harmada be van zárva vagy nem alkalmas használatra.
  • A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség aggódik a zaporizzsjai atomerőmű hűtéséért, mert a Nova Kahovka-i gát felrobbantása óta csökken a vízszint a erőmű hűtőmedencéjében.
  • A Wagner-zsoldoscsoport vezetője ezt elutasította, de a csecsen Ahmat-osztag leszerződött az orosz védelmi minisztériummal.
  • Kim Dzsongun észak-koreai diktátor üdvözölte Vlagyimir Putyin orosz elnököt az orosz nemzeti ünnep alkalmából.
  • Orosz hekkerek túlterheléses támadást indítottak svájci kormányzati honlapok ellen.
  • Félmillió eurót (kb. 185 millió forintot) nyert sorsjeggyel egy ukrajnai menekült Belgiumban, ebből majd Ukrajna újjáépítésére is akar fordítani.

A hétfői tudósításunkat itt tudja visszaolvasni.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!