Nem erősítette meg az orosz védelmi miniszter, hogy hadifoglyokat küldtek volna Magyarországra

2023. június 13. – 19:03

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz védelmi minisztérium nem erősítette meg, hogy ukrán állampolgárokat adtak volna át Magyarországnak – vette észre a Hvg.hu a Voice of Ukraine angol nyelvű ukrán hírportálon. Az újság Andrij Juszovra, az ukrán katonai hírszerzés vezetőjére alapozza az információt, ő ugyanis állítja: felvették a kapcsolatot az orosz védelmi minisztériummal az ügy miatt, de érdeklődésükre Szergej Sojgu tárcavezető hivatala nem erősítette meg az információt.

Az orosz ortodox egyház múlt hét pénteken közölte, hogy Kirill pátriárka áldásával legalább 11 kárpátaljai származású, az ukránok oldalán harcoló és orosz fogságba esett hadifoglyot szállítottak Magyarországra. Ezt később Semjén Zsolt is megerősítette, a jogi folyamat azonban tisztázatlan, miután a magyar fél részleteket nem közöl. Diplomáciai szempontból azonban visszás, hogy a magyar fél Ukrajnát sem értesítette a 11 kárpátaljai illetőségű katona átvételéről – írtuk az eset hátteréről szóló részletes cikkünkben.

A friss hírek alapján az ukránok tudnak arról, hogy a magyar kormány kérvényezte az oroszoknál, hogy adjanak át nekik 13 hadifoglyot. Juszov szerint ugyanakkor ha meg is történt az átadás, akkor azt az oroszok nem hivatalos úton rendezték. „Ezt egyértelműen egy célorientált információs és pszichológiai műveletnek tekintjük az orosz agresszorok és az Orosz Ortodox Egyház részéről, amely megsérti a genfi egyezményt és a nemzetközi humanitárius törvényeket is” – mondta.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!