Az ukránok szerint hét falut visszafoglaltak, a csecsen Ahmat-osztag leszerződött az orosz védelmi minisztériummal

2023. június 12. – 06:58

frissítve

Az ukránok szerint hét falut visszafoglaltak, a csecsen Ahmat-osztag leszerződött az orosz védelmi minisztériummal
Helyiek a zaporizzsjai strandon, ahol drámaian lecsökkent a vízszint a kahovkai tároló gátjának felrobbantása után – Fotó: Alina Smutko / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Hírfolyamunk az orosz-ukrán háborúról.

  • A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség aggódik a zaporizzsjai atomerőmű hűtéséért, mert a Nova Kahovka-i gát felrobbantása óta csökken a vízszint a erőmű hűtőmedencéjében.
  • Kim Dzsongun észak-koreai diktátor üdvözölte Vlagyimir Putyin orosz elnököt az orosz nemzeti ünnep alkalmából.
  • Orosz hekkerek hétfőn túlterheléses támadást indítottak svájci kormányzati honlapok ellen.
  • A csecsen Ahmat-osztag leszerződött az orosz védelmi minisztériummal.

Az ukrán elnök a hétfő esti bejelentkezésében elmondta, a beszámolók alapján annak ellenére, hogy az esős idő nem kedvez az offenzívának, sikereket érnek el az ukrán katonák, és veszteségeket szenvednek el az oroszok. Azt is hozzátette, hogy a Horticjából és Tavrijából érkező beszámolók kulcsfontosságúak voltak, mert ezek most a legkritikusabb helyszínei az ukrán támadásnak.

Az ukránok egyébként a legfrissebb jelentéseik szerint már hét falut visszafoglaltak, de ezt független forrásból nem lehet megerősíteni.

Az ukrán erők hét falut foglaltak vissza az elmúlt egy hétben, mondta a CNN szerint Hanna Maljar ukrán védelmiminiszter-helyettes hétfőn este. Azt mondta, hogy Donyecknél és Ukrajna déli részén az előrenyomulásuk egyes helyeken elérte a 6,5 km-t, és összesen 90 négyzetkilométernyi területet vontak újra ellenőrzésük alá. Maljar szerint Lobkove, Levadne, Novodarivka, Neszkucsne, Storozseve, Makarivka és Blahodatne településeket szabadították fel.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője közben hétfőn az MTI szerint azt mondta, hogy az elmúlt nap folyamán az orosz erők a donyecki régió déli részén három ukrán támadást vertek vissza, éjjel pedig az ukrán tartalékok állomáshelyére mértek csapást precíziós fegyverekkel. Az oroszok azt is állították, hogy ellentámadásba mentek át Neszkucsne irányában.

A CNN hozzáteszi, hogy független forrásból nem tudták ellenőrizni a hadijelentéseket. Az Institute for the Study of War (ISW) amerikai agytröszt posztolta a New York Times térképét arról, hogy milyen irányokban indulhatott meg az elmúlt héten az ukránok ellentámadása:

Az Ukrajna-szerte átvizsgált óvóhelyek harmada be van zárva vagy nem alkalmas használatra, jelentette az ukrán katasztrófavédelem. Június 10-ig 62 912 óvóhelyet ellenőriztek, ezek közül 9,3 százalékba nem lehetett bejutni, 23,6 százalék pedig nem volt használható állapotban.

Azt is hozzátették, hogy összességében az óvóhelyek kevesebb mint 1 százalékát nem tudták a harcok miatt ellenőrizni. Kijevben 4655 megvizsgált óvóhelyből csak 0,6 százalék volt bezárva, viszont 34,6 százalék nem volt használható állapotban.

Kijevi lakosok egy óvóhelyen egy légiriadó alatt 2023. június 1-jén – Fotó: Str / Vladimir Sindeyeve / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Kijevi lakosok egy óvóhelyen egy légiriadó alatt 2023. június 1-jén – Fotó: Str / Vladimir Sindeyeve / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Az ukrajnai óvóhelyek átvizsgálásáról azután döntött Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, hogy június elején felmerült a gyanú, hogy három kijevi lakos azért halt meg egy orosz rakétatámadásban, mert le volt zárva az óvóhely, ahova le tudtak volna menekülni. Vitalij Klicsko kijevi polgármester akkor azt mondta, hogy a városi hatóságokhoz „több mint ezer” panasz érkezett a bezárt, leromlott vagy elégtelen állapotú óvóhelyekkel kapcsolatban. (CNN)

Egy ember meghalt, egy másik pedig megsérült egy orosz támadásban a Zaporizzsja megyében lévő Orihivban, mondta Jurij Malasko régiós kormányzó. A település nagyjából 8 km-re van a frontvonaltól, három becsapódó bomba rongált meg több házat.

Egy 2023. április 12-én készült kép Orihivből – Fotó: Dmytro Smolienko / Ukrinform / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Egy 2023. április 12-én készült kép Orihivből – Fotó: Dmytro Smolienko / Ukrinform / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A hatóságok szerint még több száz lakos maradt a településen, noha az infrastruktúra nagyrészt megsemmisült az oroszok támadásaiban. (Guardian)

Vlagyimir Putyin orosz elnök nem kommentálta követlenül az orosz–ukrán háború legújabb fejleményeit, például az ukrán ellentámadás elindulását, ehelyett az oroszok hazafias büszkeségéről beszélt a nemzeti ünnepük alkalmából a Kremlben tartott hétfői rendezvényen.

„Ez az ünnep évszázados történelmünket, a haza nagyságát és dicsőségét jelzi. Soknemzetiségű népünk egységét, hazánk iránti odaadásunkat, szeretett hazánkhoz való viszonyulásunkat erősíti” – mondta Putyin a „Munka Hőse” kitüntetések és más állami kitüntetések átadására rendezett ünnepségen.

Az orosz elnök azt mondta: „Az átható érzéseket nehéz szavakkal kifejezni, de érthetőek, és közel állnak mindannyiunkhoz. Ma, Oroszország nehéz időszakában még erősebben egyesítik társadalmunkat, és megbízható támaszul szolgálnak hőseinknek, akik különleges katonai műveletben vesznek részt.”

(Guardian, Interfax)

A svájci hatóságok közölték, hogy hétfőn több kormányzati honlapot is célba vettek egy túlterheléses (DDoS) támadás során, amelyet oroszbarát hekkerek vállaltak magukra.

A svájci Nemzeti Kiberbiztonsági Központ (NCSC) közölte, hogy a szövetségi közigazgatáshoz kapcsolódó különböző honlapok nem voltak elérhetőek a támadás miatt, amelyet a NoName hekkercsoport vállalt magára. Ők álltak a svájci parlament honlapja elleni múlt heti támadás mögött is. „Az NCSC az érintett közigazgatási szervekkel együtt elemzi a támadást, és meghozza a megfelelő intézkedéseket” – áll a közleményükben.

(Reuters)

Hét afrikai elnökből álló küldöttség látogathat a héten Ukrajnába és Oroszországba, hogy Volodimir Zelenszkijjel és Vlagyimir Putyinnal egy lehetséges békekezdeményezésről tárgyaljanak – közölte egy forrás hétfőn a TASZSZ orosz állami hírügynökséggel. „Az afrikai vezetők már ezen a héten megtehetik az utazást. Először Ukrajnába, majd Oroszországba” – mondta a forrás.

Május 16-án Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök jelentette be, hogy az orosz és az ukrán hatóságok megállapodtak abban, hogy fogadnak egy afrikai küldöttséget, hogy a háború békés rendezésére törekedjenek. Ramaphosa hat afrikai ország – Egyiptom, a Kongói Köztársaság, Szenegál, Dél-Afrika, Uganda és Zambia – nevében beszélt. A listára az Afrikai Unió és a Comore-szigetek elnöke, Azali Assoumani is felkerült.

Tizenöt hónappal az orosz megszállás kezdete után visszaszerezte az ellenőrzést az ukrán hadsereg Novodarivka felett – írta az Unian. A Zaporizzsja megyei falu önmagában nem bír stratégiai súllyal, jelentősége abban van, hogy jelzi az ukrán ellentámadás elindulását. Novodarivkában először június 4-én jelenhettek meg az ukrán erők, de az orosz támadási kísérletek visszaverése miatt eltartott, mire hivatalosan is bejelentették, hogy a terület valóban újra Ukrajna ellenőrzése alatt áll.

Információk szerint a zaporizzsjától 60 kilométerre fekvő Orehiv közelében is támadásba lendültek az ukrán erők. A front melletti településről itt olvashatja korábbi helyszíni riportunkat.

„Az igazság biztosan győzedelmeskedik, és az orosz nép újabb diadallal gazdagíthatja győzelmei történetét” – idézte az MTI az észak-koreai diktátort, aki ezekkel a szavakkal üdvözölte Vlagyimir Putyint az orosz nemzeti ünnep alkalmából.

Június 12. 1992 óta munkaszüneti nap, 1990-ben ezen a napon fogadta el az akkor még létező Szovjetunióban lévő Orosz Szovjet Szövetségi Szocialista Köztársaság az állami szuverenitásról szóló deklarációt. Az oroszok kvázi függetlenség napján nyerte meg egyébként Borisz Jelcin is az első oroszországi elnökválasztást.

Kim Dzsongun ebből az alkalomból küldött támogató üzenetet Putyinnak. Észak-Korea korábban elismerte az ukrajnai területek orosz elcsatolását is, felajánlva a zárt kommunista diktatúrában élő ország építőmunkásait is a szeparatista Donyeck és Luganszk újjáépítéséhez. Katonai segítséget kevéssé, de lőszert nyújthat az ország Moszkvának, amelytől Észak-Korea energiahordozókat, hitelt, technológiát várhat cserébe.

Az Észak-Koreát vezető kommunista dinasztia harmadik generációját képviselő Kim Dzsongun írásos üzenetében biztosította Moszkvát, hogy „erősen fogja az orosz vezető kezét, hogy meg tudják valósítani közös céljukat, és erős országot építsenek” – idézte az MTI.

Megkötötte az orosz védelmi minisztérium az első szerződését egy olyan önkéntesekből álló katonai egységgel, amelyik az Ukrajna ellen indított háborúban vesz részt – az orosz terminológia szerint rendkívüli katonai hadműveletben.

Az önkéntesekből álló Ahmat egységgel ellentétben a szerződés aláírását nem vállalta a Jevgenyij Prigozsin által vezetett Wagner zsoldoshadsereg. Az éttermi vállalkozásai és a Kreml étkeztetésével kapcsolatos megbízásai nyomán Putyin séfjeként elhíresült hadúr egyre gyakrabban kel ki az orosz katonai vezetés, személyesen az orosz védelmi miniszter, Szergej Sojgu ellen. Putyin iránti lojalitását ugyan mindig hangsúlyozza, ám nyilatkozatai mégis arról tanúskodnak, hogy mozgástere a Kremlben valójában nagyon korlátozott.

A szerződés révén az önkéntesek és családtagjaik egészségügyi biztosítást kapnak. A szerződés révén „nem kell bonyolult jogi utakat keresni, amelyeken keresztül segíthetünk azoknak a katonáknak, akik megsérültek vagy meghaltak, és segíthetünk családjaikon is” – mondta a Ria Novosztyinak az Ahmat egység vezetője, Apti Alaugyinov.

Egy Litvániába szökött orosz katona mesélt a BBC-nek arról, hogyan ítéli meg az Ukrajna ellen indított háborút és az orosz haderő helyzetét.

  • A háború szerinte igazolhatatlan, Ukrajna nem ellenség.
  • Az orosz légierő egy év alatt annyi helikoptert vesztett, mint a Szovjetunió a teljes afganisztáni háborúban.
  • Katonaként a hazája védelmére szerződött, nem bűncselekményekre.
  • Részletek az interjúból itt.

A Herszon közelében lévő gát felrobbantása miatt tovább csökken a vízszint a kahovkai tárolóban, ami a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) közleménye szerint kérdést vethet fel a zaporizzsjai atomerőmű hűtőrendszerének fenntartásával kapcsolatban. A minden bizonnyal az orosz megszállók által felrobbantott gát átszakadása után hatalmas területet öntött el a tízbalatonnyi vízmennyiséggel fenntartott víztároló, amelynek 17 méteres szintje 11 méterre csökkent az orosz megszállás alatt lévő atomerőmű közelében.

A NAÜ főigazgatója szerint a víztároló vízszintjéről kapott adatok ellentmondásosak, ezért az ügynökség ellenőreinek szélesebb körű hozzáférést kell kapniuk a helyzet tisztázásához. Rafael Mariano Grossi felhívta a figyelmet, hogy a víz szintje továbbra is esik, és akár két méterrel is alacsonyabb lehet annál, mint amit az atomerőmű lejelentett.

A kahovkai tároló lecsökkent vízszintje, háttérben a zaporizzsjai atomerőmű – Fotó: Reuters
A kahovkai tároló lecsökkent vízszintje, háttérben a zaporizzsjai atomerőmű – Fotó: Reuters

  • Az ukránok szerint az orosz hadsereg újabb gátat robbantot fel a Mokri Joli folyónál Donyeck megyében. A ukrán erők szóvivője szerint a robbanás áradást okozott a folyó mindkét partján, az ukrán hadsereg előrenyomulását azonban ez nem fogja befolyásolni.
  • Három Donyeck megyei falu – Blahodatne, Nyeszkucsne és Makarivka – felszabadítását jelentették be az ukránok vasárnap. Az oroszok viszont azt állítják, a nap folyamán minden támadást visszavertek a térségben. Annyit azért elismertek, hogy a leghevesebb harcok a fent említett falvaknál zajlanak.
  • Legalább négy térségben zajlik az ukrán ellentámadás az amerikai székhelyű Institute for the Study of War (ISW) elemzése szerint. Az ukrán erők keleti csoportjának szóvivője arról számolt be, hogy az ukrán hadsereg 1,4 kilométert nyomult előre a bahmuti front meg nem nevezett részein, miközben az orosz bloggerek ukrán előretörésről adtak hírt Bahmut északnyugati és északkeleti részén.
  • Két drón zuhant le vasárnap kora reggel az oroszországi Kaluga régióban. Az egyik egy falu közelében, a másik pedig egy erdőben zuhant le a Reuters cikke szerint.
  • Közel 100-100 ukrán és orosz katona tért haza egy fogolycsere keretében. Az információt orosz oldalról a védelmi minisztérium, ukrán részről Andrij Jermak, az ukrán az elnöki hivatal vezetője is megerősítette.
  • A Wagner zsoldoshadsereg vezetője, Jevgenyij Prigozsin vasárnap bejelentette, hogy a Wagner-csoport katonái nem fognak leszerződni az orosz védelmi minisztériummal. Korábban az orosz hadügyminiszter elrendelte, hogy a hatékonyság növelése érdekében minden önkéntes alakulatnak szerződést kell kötnie a minisztériummal.
  • Az ukrán mezőgazdasági minisztérium becslése szerint 10 000 hektárnyi termőföld került víz alá Herszon régióban a Nova Kahovkánál lévő gát felrobbantásával, de az orosz ellenőrzés alatt területeken még súlyosabb lehet a helyzet.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!