A dél-afrikai elnök szerint Putyin és Zelenszkij is fogadja majd az afrikai békemissziót

2023. május 16. – 15:04

Másolás

Vágólapra másolva

Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök kedden bejelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő megállapodtak abban, hogy találkoznak afrikai vezetők egy csoportjával, hogy megvitassák a háború lehetséges béketervét.

„A két vezetővel folytatott megbeszéléseim azt mutatták, hogy mindketten készek fogadni az afrikai vezetőket, és megbeszélést folytatni arról, hogyan lehet véget vetni ennek a konfliktusnak” – mondta Ramaphosa egy keddi fokvárosi sajtótájékoztatón. „Hogy ez sikerül-e vagy sem, az a megbeszéléseken fog múlni” – tette hozzá.

Az orosz és az ukrán elnökkel is megállapodtak abban, hogy a missziót saját fővárosukban, Moszkvában és Kijevben fogadják – áll a dél-afrikai elnökség közleményében. A béketervet Szenegál, Uganda, Egyiptom, a Kongói Köztársaság és Zambia vezetői is támogatják. Ramaphosa azt mondta, hogy az Egyesült Államok és Nagy-Britannia „óvatos” támogatásáról biztosította a tervet, és az ENSZ főtitkárát is tájékoztatták a kezdeményezésről.

A terv részleteit nem hozták nyilvánosságra, Ukrajna már korábban kinyilvánította, hogy bármiféle békemegállapodás előfeltétele az, hogy az orosz csapatok teljesen vonuljanak ki Ukrajna területéről.

Az elmúlt napokban Dél-Afrika vitába keveredett azzal kapcsolatban, hogy engedélyeztek-e egy orosz fegyverszállítmány indítását Fokvárosból. A dél-afrikai kormány tagadta, hogy fegyvert szállítottak volna Oroszországba.

(Reuters)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!