Ezek voltak a legfontosabb hírek vasárnap

2023. június 12. – 06:54

Másolás

Vágólapra másolva
  • Az ukránok szerint az orosz hadsereg újabb gátat robbantot fel a Mokri Joli folyónál Donyeck megyében. A ukrán erők szóvivője szerint a robbanás áradást okozott a folyó mindkét partján, az ukrán hadsereg előrenyomulását azonban ez nem fogja befolyásolni.
  • Három Donyeck megyei falu – Blahodatne, Nyeszkucsne és Makarivka – felszabadítását jelentették be az ukránok vasárnap. Az oroszok viszont azt állítják, a nap folyamán minden támadást visszavertek a térségben. Annyit azért elismertek, hogy a leghevesebb harcok a fent említett falvaknál zajlanak.
  • Legalább négy térségben zajlik az ukrán ellentámadás az amerikai székhelyű Institute for the Study of War (ISW) elemzése szerint. Az ukrán erők keleti csoportjának szóvivője arról számolt be, hogy az ukrán hadsereg 1,4 kilométert nyomult előre a bahmuti front meg nem nevezett részein, miközben az orosz bloggerek ukrán előretörésről adtak hírt Bahmut északnyugati és északkeleti részén.
  • Két drón zuhant le vasárnap kora reggel az oroszországi Kaluga régióban. Az egyik egy falu közelében, a másik pedig egy erdőben zuhant le a Reuters cikke szerint.
  • Közel 100-100 ukrán és orosz katona tért haza egy fogolycsere keretében. Az információt orosz oldalról a védelmi minisztérium, ukrán részről Andrij Jermak, az ukrán az elnöki hivatal vezetője is megerősítette.
  • A Wagner zsoldoshadsereg vezetője, Jevgenyij Prigozsin vasárnap bejelentette, hogy a Wagner-csoport katonái nem fognak leszerződni az orosz védelmi minisztériummal. Korábban az orosz hadügyminiszter elrendelte, hogy a hatékonyság növelése érdekében minden önkéntes alakulatnak szerződést kell kötnie a minisztériummal.
  • Az ukrán mezőgazdasági minisztérium becslése szerint 10 000 hektárnyi termőföld került víz alá Herszon régióban a Nova Kahovkánál lévő gát felrobbantásával, de az orosz ellenőrzés alatt területeken még súlyosabb lehet a helyzet.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!