Orosz dezertőr a BBC-nek: Nem akartam bűnrészes lenni

2023. június 12. – 07:51

Másolás

Vágólapra másolva

Litvánián keresztül szökött meg Oroszországból az a helikopterpilóta, aki a BBC-nek beszélt arról, hogyan látja ő és sok orosz katonatársa az Ukrajna elleni inváziót.

„A hazámat készen állok védeni egy valódi fenyegetés esetén, de bűncselekményekben nem akartam részt venni” – mondta Dmitrij Misov. A 26 éves pilóta már 2021 végén sejtette, hogy Oroszország teljes erejű háborúra készül Ukrajna ellen. Szerződésének felbontását már ekkor kezdeményezte, ám a lassú folyamat nem ért véget Ukrajna tavaly februári megtámadásáig, így benne ragadt a seregben. Később a szeptemberi mozgósítás tette lehetetlenné, hogy leszerelhessen.

Elmondása szerint Ukrajnában egyelőre nem járt, Belaruszba vezényelték egységével. Azt azonban vele együtt minden katonatársa látja, hogy az igazolhatatlan háborúban Oroszország rosszul is áll. „Afganisztánban 333 helikoptert veszített a Szovjetunió a '80-as években. Most ugyanennyit veszíthettünk egy év alatt.”

Az anyagi veszteséget ugyan pótolni lehet, de Misov szerint a gépekre már nincsen elég pilóta sem.

Az orosz jelentéseket a katonák sem hiszik

A háború támogatásában megoszlottak a vélemények a hadseregen belül, de Misov szerint bőven voltak, akik hozzá hasonlóan ellenezték: „Katonatiszt vagyok, kötelességem az országomat megvédeni az agresszió ellen, de nem kényszeríthetnek bűncselekményre. Senki sem magyarázta meg nekünk, miért kellett megtámadnunk Ukrajnát, romba döntenünk városaikat” – mondta a már Litvániában lévő Misov.

Öngyilkossági kísérlettel megpróbált leszerelni, de így sem bocsátották el, így továbbra is csak idő kérdése volt, hogy mikor indítják el Ukrajna felé.

Ha gépre kellett volna szállnia, életek tucatjait kellett volna kioltania. „Ezt nem akartam megtenni, Ukrajna nem az ellenségünk.”

Az öngyilkossági kísérlet után kórházban volt, itt hallott egy pszkovi katonáról, aki a nyugat-oroszországi város felől a litván határon át szökött meg. Ezt a példát követte, végül eljutott egy határkerítésig, amelyet átmászva már az EU-t és a NATO-t jelentő Litvánia területén volt.

„Végre szabadon lélegezhettem” – mondta Misov, aki az EU-ban szeretne új életet kezdeni. Oroszországba nem is mehetne, hiszen dezertőrként sok év börtön várna rá.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!