Brit védelmi minisztérium: Oroszország hajón kapja az iráni pilóta nélküli gépeket

2023. június 13. – 10:56

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy valószínűséggel komoly munkát fektetett abba Oroszország az elmúlt hónapokban, hogy hosszú távon biztosítsa az egyirányú támadásra alkalmas, pilóta nélküli légi járművek (OWA-UAV) nagy mennyiségű ellátását. E fegyverek szállításával Irán továbbra is megsérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2231. számú határozatát.

A brit védelmi minisztérium tájékoztatása szerint Oroszország valószínűleg átállt az iráni OWA-UAV-k kisebb szállítmányainak légi úton történő átvételéről a Kaszpi-tengeren keresztül Iránból hajóval érkező nagyobb szállítmányokra.

Ez a tranzitfolyosó lehetővé teszi Oroszország számára, hogy az ázsiai piacokra – beleértve a fegyverszállításokat is – olyan módon jusson el, amely kevésbé lehet sérülékeny a nemzetközi szankciókkal szemben.

Oroszország az OWA-UAV-k hazai gyártásának beindításán is dolgozik, szinte biztosan iráni segítséggel, írták a keddi jelentésben. Oroszország nagy valószínűséggel azért fektet be az OWA-UAV-kba, mert ez viszonylag olcsó, nagy hatótávolságú csapásmérő képességet biztosít Oroszország számára.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!