Kiterjedt orosz dezinformációs kampányt leplezett le Franciaország

2023. június 13. – 20:39

Másolás

Vágólapra másolva

Franciaország széles körben futtatott orosz dezinformációs kampányt leplezett le, amelynek célja az Ukrajnának nyújtott nyugati támogatás aláásása volt – jelentette be kedden a Viginum, az ország külföldi online beavatkozások kiszűrésével foglalkozó ügynöksége.

A kampány oroszbarát tartalmak terjesztéséből állt szándékosan olyan médiumokra hasonlító felületeken, mint a Le Monde, a Le Figaro és a Le Parisien, de kormányzati honlapok kamuverzióit is létrehozták, a cikkek nagyobb elérését pedig hamis közösségi médiás profilokkal segítették. A tevékenység az oroszokra jellemző a hibrid stratégiával zajlott, orosz nagykövetségek és kulturális központok online fiókjai aktívan részt vettek a dezinformáció terjesztésében. Egy-egy ilyen kampánynak a francia lakosságon bőven túlmutató elérése van a frankofón volt francia gyarmat afrikai országok miatt.

A fő narratívák az Oroszország elleni szankciók hatástalansága, a nyugati államok „ruszofóbiája”, a náci ideológia állítólagos túlsúlya az ukrán tisztviselők körében, és az ukrán menekültek befogadásának negatív hatásai az európai országokra voltak.

Nem ez az első hasonló kampány, korábban német nyelven lepleztek le hasonlót, ekkor a FAZ-t, a Der Spiegelt és a Bildet utánzó felületeken terjesztették az oroszok a saját, félrevezető üzeneteiket.

(Politico)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!