Az orosz influenszer felrobbantásával Prigozsinnak is üzenhettek

2023. április 3. – 08:24

frissítve

Az orosz influenszer felrobbantásával Prigozsinnak is üzenhettek
Rendőrök a szentpétervári Street Food Bar No1 folyóparti kávézóban, ahol robbanás történt 2023. április 2-án – Fotó: Anton Vaganov / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Ügyvédjei fellebbeztek Evan Gershkovich, az amerikai Wall Street Journal riporterének letartóztatása ellen. Gershkovichot múlt héten Jekatyerinburgban kémkedés vádjával vette őrizetbe az FSZB. Egy moszkvai bíróság csütörtökön rendelte el, hogy az újságíró május 29-ig előzetes letartóztatásban maradjon, ez ellen adtak be fellebbezést.

A Reuters szerint Gershkovich nem léphetett kapcsolatba a külvilággal, mióta őrizetbe vették, és ügyvédje sem tudta megnézni a csütörtöki meghallgatáson az ügyhöz kapcsolódó dokumentumokat.

Evan Gershkovich hagyja el a bíróság épületét 2023. március 30-án – Fotó: Evgenia Novozhenina / Reuters
Evan Gershkovich hagyja el a bíróság épületét 2023. március 30-án – Fotó: Evgenia Novozhenina / Reuters

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, ez ugyan az FSZB ügye, de ő úgy tudja, hogy az újságírót „tetten érték”. A Wall Street Journal viszont többször is határozottan tagadta a Gershkovich ellen felhozott vádakat, amelyek 20 év börtönnel is büntethetők. A lap szerint az eset a szabad sajtó elleni súlyos támadás.

Joe Biden elnök is felszólította Moszkvát Gershkovich elengedése érdekében. Antony Blinken amerikai külügyminiszter súlyos aggodalmát fejezte ki telefonon az orosz külügyminiszternek az amerikai újságíró őrizetbe vétele miatt. Kémkedés miatt legutóbb a hidegháború idején, 1986-ben vettek őrizetbe újságírót az orosz hatóságok.

Világszerte ismert híroldalak és lapok harmincnyolc szerkesztője írt alá egy levelet, amelyben elítélik a riporter őrizetbe vételét, amit a sajtó elleni lépések súlyos eszkalációjának neveznek. Az ügyben az Instagramon rakott ki üzenetet az oroszországi fogságából fogolycserével szabaduló Brittney Griner és felesége is. Ebben arra kérték a Biden-kormányt, hogy továbbra is vessen be minden lehetséges eszközt „Evan és minden jogtalanul őrizetbe vett amerikai hazajuttatása érdekében”.

Magyarország intenzíven részt vesz Ukrajna újjáépítésében és a két oroszág közös útja a szoros együttműködés, jelentette ki Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, miután hétfőn Kijevben járt. Magyar felkereste az ukrán főváros közelében található Bucsát is, ahol korábban tömegmészárlás nyomaira bukkantak és a település hatalmas károkat szenvedett a háború korai szakaszában. A helyszínen jártak kollégáink is, riportjukat itt olvashatja.

A város melletti Szinjak településen őszre várhatóan elkészül a mintegy tízmillió euró költségvetésű, többfunkciós önkormányzati szolgáltató központ. A tervek szerint orvosi rendelőt, okmányirodát, postát és rendezvénytermet is építenek majd a magyar kormány támogatásával, az Ökumenikus Segélyszervezet koordinációja mellett.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára (j) és Andrij Galavin atya, a bucsai Szent András-templom papja a Szent Miklós ikon átadásán a Kijev közelében fekvő, hatalmas háborús károkat elszenvedett Bucsában 2023. április 3-án – Fotó: Nemes János / MTI
Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára (j) és Andrij Galavin atya, a bucsai Szent András-templom papja a Szent Miklós ikon átadásán a Kijev közelében fekvő, hatalmas háborús károkat elszenvedett Bucsában 2023. április 3-án – Fotó: Nemes János / MTI

Az államtitkár hivatalos programja során egy zahalci óvodaátadáson is részt vett, majd munkamegbeszéléseket folytatott az újjáépítési munkálatokról, Magyarország Ukrajnának nyújtott humanitárius támogatásáról, illetve a hazánkba menekült ukránok helyzetéről.

A látogatás során szintén felmerült a kárpátaljai magyarokat érintő nyelvhasználati és oktatási kérdések szabályozása. Ezekről Magyar Levente elmondta, hogy a 2014-es forradalom után „elindult egy olyanfajta ukrán jogalkotási folyamat, ami eredményezett egy, a kárpátaljai magyarság számára több szempontból sérelmes helyzetet”. Szerinte most eljött az idő egy olyan megoldás kidolgozására, amely a kárpátaljai magyarok, valamint Budapest és Kijev számára egyaránt elfogadható.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerőseinek!

Nyilvánosságra hozott az orosz belügyminisztérium egy felvételt, amelyen azt a nőt kérdezik ki, akit a Kreml-párti haditudósító Makszim Fomin (művésznevén Vladlen Tatarszkij) halálát okozó merényletben való részvétellel gyanúsítanak.

A rövid párbeszédben azonban csak részleges beismerés hallható a 26 éves szentpétervári nőtől. Darja Trepova – akit a megvágott rövid felvételen tegezve kérdeznek arról, hogy tudja-e miért vették őrizetbe – azt válaszolja:

„Tulajdonképpen azért, mert jelen voltam Vladlen Tatarszkij meggyilkolásának helyszínén.”

„Mit csináltál?”

„Én vittem oda azt a szobrot, amelyik felrobbant.”

„Kitől kaptad?”

„Ha lehet, erről inkább később beszélnék.”

Az orosz nyelvű, de külföldön működő Hodorkovszkij Live szerint Trepova közölte, hogy őt csak felhasználták a merénylethez.

Egy hétfői jelentés szerint az egyik holland légitámaszponton tárolt amerikai atombomba megsérülhetett nemrég egy balesetben, írja a Guardian. Az Amerikai Tudósok Szövetsége észrevett egy fényképet egy B61-es bombáról, amelyet amerikai katonák vizsgálnak. A kép alapján látszólag a bomba hátsó része megsérülhetett, elején pedig mintha egy rózsaszín ragasztószalaggal fedtek volna le egy látszólagos lyukat.

Fotó: Amerikai Tudósok Szövetsége (FSA)
Fotó: Amerikai Tudósok Szövetsége (FSA)

A Szövetség szerint a kép először 2022-ben tűnt fel az új-mexikói Los Alamosban, az ország fontos nukleáris intézetében, amikor hallgatói állásra jelentkezők prezentációt készítettek. A képről sok mindent nem tudni, Hans Kristensen, a Szövetség által közzétett jelentés szerzője szerint „nincs hivatalos megerősítés arra vonatkozóan, hogy a kép a Volkel légibázison készült”.

„Ha a kép valóban egy nukleáris fegyverrel kapcsolatos eseményről készült, ez lenne az első olyan dokumentált eset, amikor egy európai légitámaszponton nukleáris fegyvert ér baleset”

-tette azonban hozzá. A Los Alamos közleményében azt mondta, „nem áll rendelkezésére” további információ a képről. A B61-es bomba az egyetlen taktikai nukleáris fegyver Amerika arzenáljában, ebből 100 darabot tárolnak Hollandiában, Belgiumban, Németországban, Olaszországban és Törökországban.

Volodimir Zelenszkij szerdán Lengyelországba utazik Andrzej Duda meghívására, hogy találkozójukon biztonsági kérdésekről, regionális politikáról, gazdasági együttműködésről, valamint az ukrán gabona és más mezőgazdasági termékek Lengyelországon keresztül történő szállításáról tárgyaljanak – közölte Marcin Przydacz, a lengyel elnök irodájának vezetője.

Zelenszkij várhatóan Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel is megbeszélést folytat majd, az útra elkíséri felesége, Olena Zelenszka is.

Az orosz erők nagyon messze állnak Bahmut elfoglalásától az ukrán hadsereg szóvivője szerint, írja a Guardian. A Wagner-csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin korábbi videója szerint harcosai elfoglalták a bahmuti városházát, Telegram-csatornáján közzétett egy videót, amelyen egy orosz zászlót tart a kezében.

Forrás: Telegram
Forrás: Telegram

Szerhij Cserevatij, Ukrajna keleti katonai parancsnokságának szóvivője visszautasította ezt, azt írta: „Bahmut ukrán kézen van, az oroszok nem foglaltak el semmit, és finoman szólva is nagyon távol állnak ettől.” Hozzátette, hogy Wagner újoncai „csak valami budi tetejére tűzték ki az orosz zászlót, ki tudja, minek az oldalára akasztották a rongyukat, és ráfogták, hogy elfoglalták a várost”. Cserevatij szerint a városban a városháza körül továbbra is heves harcok folynak.


Őrizetbe vették az influenszer felrobbanásával gyanúsított 26 éves nőt egy korábban álatala bérelt lakásban a szentpétervári Viborgszkij kerületben. Az orosz hatóságok előzetes adatai szerint Daria Trepova volt az, aki átadta a robbanóanyagot tartalmazó szobrot Vladlen Tatarszkijnak vasárnap, a blogger a robbantásban meghalt.

Trepovát már korábban, 2022 februárjában is letartóztattak háborúellenes tüntetésekben való részvétele miatt.

Forrás: TWitter
Forrás: TWitter

Prigozsin felajánlotta szentpétervári kávézóját a „Kiber Front Z” nevű orosz ultranacionalista mozgalomnak, hogy ott Fomin és más nacionalisták összejöveteleket tarthassanak, a vasárnap rendezett nyilvános eseményen körülbelül 100-an vettek részt. Szemtanúk szerint a nő, aki a szobrot Fominnak átadta, azt mondta a közönségnek, hogy a biztonsági emberek megkérdezték tőle, hogy van-e bomba a szoborban. Több résztvevő azonban azt mondta, hogy a rendezvényen egyáltalán nem volt biztonsági szolgálat. A robbanás pár perccel a szobor átadása után következett be, a hatóságok szerint távirányítóval hozták működésbe a szerkezetet.

A vasárnap meggyilkolt Tatarszkij, azaz eredeti nevén Maxim Fomin az egyik legjelentősebb orosz katonai blogger volt. A Telegramon 560 000 követővel rendelkezett, komoly kapcsolatai voltak a Wagner-csoporttal, a Kremllel, a Donyecki Népköztársasággal és az orosz nacionalistákkal is, akik az ukrajnai orosz invázió kezdete óta uralják az orosz információs teret. Az a tény, hogy Fomint egy Prigozsinhoz köthető szentpétervári bárban ölték meg, további feszültségekre utalhat a Kreml belső köreiben, írja az amerikai elemzőintézet, az ISW. Fomin az orosz katonai vezetés és az orosz védelmi minisztérium éles hangú kritikusa volt, szerinte sokkal keményebben kellett volna fellépni a háborúban.

Prigozsin felajánlotta szentpétervári kávézóját a „Kiber Front Z” nevű orosz ultranacionalista mozgalomnak, hogy ott Fomin és más nacionalisták összejöveteleket tarthassanak, a vasárnap rendezett nyilvános eseményen körülbelül 100-an vettek részt. Szemtanúk szerint a nő, aki a szobrot Fominnak átadta, azt mondta a közönségnek, hogy a biztonsági emberek megkérdezték tőle, hogy van-e bomba a szoborban. Több résztvevő azonban azt mondta, hogy a rendezvényen egyáltalán nem volt biztonsági szolgálat. A robbanás pár perccel a szobor átadása után következett be, a hatóságok szerint távirányítóval hozták működésbe a szerkezetet.

Fotó: Anton Vaganov / Reuters
Fotó: Anton Vaganov / Reuters

Meg nem erősített információk szerint a cselekmény miatt az orosz rendőrség őrizetbe vette azt a Daria Trepova nevű 26 éves szentpétervári nőt, akit már korábban, 2022 februárjában is letartóztattak háborúellenes tüntetésekben való részvétele miatt. Az orosz belügyminisztérium forrásai az ISW-nek arról beszéltek, hogy az orosz különleges szolgálatok már régóta tudtak a Fomin elleni merénylet tervéről. Bár az oroszok hivatalosan az ukránokat teszik felelőssé a merényletért, Prigozsin vasárnap azt mondta, hogy „nem fogja a kijevi rezsimet hibáztatni” Fomin haláláért, ezzel azt sugallva, hogy valójában nem az ukránok felelősek azért.

A szélsőségesen nacionalista katonai bloggerek nemcsak megszólítják, de képviselik is a Putyin háborús kudarcai szempontjából kritikus választói kört. Az ISW már ezelőtt is úgy értékelte, hogy szerepük emiatt kulcsfontosságú, és ez a magyarázata annak, hogy Putyin ilyen mértékben tolerálta véleményüket. Fomin meggyilkolása azt is jelentheti, hogy Putyin türelme csökken, de az is elképzelhető, hogy az influenszer meggyilkolására Prigozsinhoz való közelsége miatt, üzenetként került sor.

Az összesküvés-elméletekre amúgy is fogékony szélsőséges katonai bloggerek között a merénylet máris elmélyítette a megosztottságot, ami végső soron a Kreml erőfeszítéseinek kedvez, hogy újból magához ragadja az információs tér feletti ellenőrzést.


Az orosz belügyminisztérium elrendelte Daria Trepova körözését, a nőt Tatarszkij meggyilkolásában való részvétellel gyanúsítják. A rendőrök vasárnap este házkutatást tartottak a 26 éves nő szentpétervári lakóhelyén, ahol kihallgatták édesanyját és nővérét. A nyomozók szerint Trepova adta át Tatarszkijnak azt a figurát, ami aztán felrobbanva megölte a háborúpárti influenszert.

Forrás: Orosz belügyminisztérium
Forrás: Orosz belügyminisztérium


A Wagner-zsoldoscsoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin szerint harcosai elfoglalták a bahmuti városházát, Telegram-csatornáján közzétett egy videót, amelyen egy orosz zászlót tart a kezében.

„Hivatalosan is elfoglaltuk Bahmutot. Az ellenség a térség nyugati részére szorult” – mondta Prigozsin. Hozzátette, hogy az orosz zászlót „Vlagyimir Tatarszkij emlékére” felirattal tűzték ki – az orosz katonai blogger vasárnap halt meg egy állítólag Prigozsinhoz tartozó kávézóban történt robbantásban.

A videó nyilvánosságra kerülése után az ukrán katonai vezetők közölték, hogy az oroszok ugyan megpróbálták átvenni az ellenőrzést a város felett, de erőik „több mint 20 támadást vertek vissza”, így csapataik továbbra is tartják Bahmutot.


Az orosz védelmi minisztérium szándékosan hazug felvételekkel próbálja feléleszteni annak a dandárnak a hírnevét, amely a közelmúltbeli ukrajnai orosz kudarcok szinonimájává vált.

  • 2023 márciusában a 155. haditengerészeti gyalogosdandár tevékenységéről rengeteg sisakkamerás harci felvételt közöltek, valamint az ismert televíziós műsorvezető, Vlagyimir Szolovjov is a meglátogatta a katonákat.
  • Arról adtak hírt, hogy az alakulat „jó hangulatban, erős elszántsággal harcol, hogy elérje a kitűzött célokat”, valamint olyan felvételeket mutattak, amelyeken a 155-ös dandárt módosított harckocsikkal látják el.
  • A valóságban a 155-ös dandár az elmúlt hat hónapban legalább kétszer vált harcképtelenné, mivel a Donyecki területen lévő Vuhledar közelében hibás taktikával frontális támadásokban vetették be.
  • A védelmi minisztériumnak a dandár imázsának felújítására tett erőfeszítései valószínűleg azt az aggodalmat tükrözik, hogy az alakulat kudarcai egyre magasabb rangú katonai vezetőkhöz kötődnek.

32-re emelkedett a sérültek száma a szentpétervári kávézóban vasárnap történt robbantásban – közölte hétfőn az orosz egészségügyi minisztérium sajtószolgálata. 10 áldozat állapotát súlyosnak nevezték, 16 ember közepesen súlyos állapotban van, köztük egy 14 éves lány.

Vasárnap Szentpétervár központjában, a Street Food Bar No. 1 kávézóban bomba robbant, a robbantásban meghalt Vladlen Tatarszkij. Az ismert háborúpárti influenszernek elődása előtt eredetileg egy nő hozott ajándékba egy sisakot viselő figurát ábrázoló mellszobrot, Tatarszkij azt a színpad mellé tette. A bábu később felrobbanva a halálát okozta.

  • A brit védelmi minisztérium szerint az orosz veszteségek egy része az alkoholhoz köthet
  • A fogolycserével kiszabadult kosárlabdázó és harmincnyolc szerkesztő szólalt fel a Wall Street Journal Oroszországban elfogott riporteréért
  • Az ukránok szerint többen meghaltak és megsérültek egy Bahmuthoz közeli települést ért csapásban
  • Az EU fel fog lépni az ENSZ BT orosz elnöksége alatti bármilyen visszaéléssel szemben
  • Az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkára megosztotta, milyen lépések jöhetnének, ha visszaszerzik a Krímet
  • Bomba robbant egy szentpétervári kávézóban, meghalt egy orosz háborúpárti influenszer
  • Meghalt egy 56 éves veterán magyar katona Ukrajnában
  • Autóbuszokat adott át Ungváron a magyar államtitkár
  • Szatmárnémeti mellett épülő központjában javítja áprilistól az ukrán fegyvereket a Rheinmetall

A vasárnapi háborús eseményekről ide kattintva olvashat.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!