Fellebbeztek az Oroszországban őrizetbe vett amerikai újságíró letartóztatása ellen

2023. április 3. – 22:20

Másolás

Vágólapra másolva

Ügyvédjei fellebbeztek Evan Gershkovich, az amerikai Wall Street Journal riporterének letartóztatása ellen. Gershkovichot múlt héten Jekatyerinburgban kémkedés vádjával vette őrizetbe az FSZB. Egy moszkvai bíróság csütörtökön rendelte el, hogy az újságíró május 29-ig előzetes letartóztatásban maradjon, ez ellen adtak be fellebbezést.

A Reuters szerint Gershkovich nem léphetett kapcsolatba a külvilággal, mióta őrizetbe vették, és ügyvédje sem tudta megnézni a csütörtöki meghallgatáson az ügyhöz kapcsolódó dokumentumokat.

Evan Gershkovich hagyja el a bíróság épületét 2023. március 30-án – Fotó: Evgenia Novozhenina / Reuters
Evan Gershkovich hagyja el a bíróság épületét 2023. március 30-án – Fotó: Evgenia Novozhenina / Reuters

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, ez ugyan az FSZB ügye, de ő úgy tudja, hogy az újságírót „tetten érték”. A Wall Street Journal viszont többször is határozottan tagadta a Gershkovich ellen felhozott vádakat, amelyek 20 év börtönnel is büntethetők. A lap szerint az eset a szabad sajtó elleni súlyos támadás.

Joe Biden elnök is felszólította Moszkvát Gershkovich elengedése érdekében. Antony Blinken amerikai külügyminiszter súlyos aggodalmát fejezte ki telefonon az orosz külügyminiszternek az amerikai újságíró őrizetbe vétele miatt. Kémkedés miatt legutóbb a hidegháború idején, 1986-ben vettek őrizetbe újságírót az orosz hatóságok.

Világszerte ismert híroldalak és lapok harmincnyolc szerkesztője írt alá egy levelet, amelyben elítélik a riporter őrizetbe vételét, amit a sajtó elleni lépések súlyos eszkalációjának neveznek. Az ügyben az Instagramon rakott ki üzenetet az oroszországi fogságából fogolycserével szabaduló Brittney Griner és felesége is. Ebben arra kérték a Biden-kormányt, hogy továbbra is vessen be minden lehetséges eszközt „Evan és minden jogtalanul őrizetbe vett amerikai hazajuttatása érdekében”.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!