Egy kép alapján vizsgálja Amerika, hogy megsérült-e egy nukleáris fegyvere Európában

2023. április 3. – 16:44

Másolás

Vágólapra másolva

Egy hétfői jelentés szerint az egyik holland légitámaszponton tárolt amerikai atombomba megsérülhetett nemrég egy balesetben, írja a Guardian. Az Amerikai Tudósok Szövetsége észrevett egy fényképet egy B61-es bombáról, amelyet amerikai katonák vizsgálnak. A kép alapján látszólag a bomba hátsó része megsérülhetett, elején pedig mintha egy rózsaszín ragasztószalaggal fedtek volna le egy látszólagos lyukat.

Fotó: Amerikai Tudósok Szövetsége (FSA)
Fotó: Amerikai Tudósok Szövetsége (FSA)

A Szövetség szerint a kép először 2022-ben tűnt fel az új-mexikói Los Alamosban, az ország fontos nukleáris intézetében, amikor hallgatói állásra jelentkezők prezentációt készítettek. A képről sok mindent nem tudni, Hans Kristensen, a Szövetség által közzétett jelentés szerzője szerint „nincs hivatalos megerősítés arra vonatkozóan, hogy a kép a Volkel légibázison készült”.

„Ha a kép valóban egy nukleáris fegyverrel kapcsolatos eseményről készült, ez lenne az első olyan dokumentált eset, amikor egy európai légitámaszponton nukleáris fegyvert ér baleset”

-tette azonban hozzá. A Los Alamos közleményében azt mondta, „nem áll rendelkezésére” további információ a képről. A B61-es bomba az egyetlen taktikai nukleáris fegyver Amerika arzenáljában, ebből 100 darabot tárolnak Hollandiában, Belgiumban, Németországban, Olaszországban és Törökországban.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!