A fogolycserével kiszabadult kosárlabdázó és harmincnyolc szerkesztő szólalt fel a Wall Street Journal Oroszországban elfogott riporteréért

2023. április 2. – 13:09

Másolás

Vágólapra másolva

Világszerte ismert híroldalak és lapok harmincnyolc szerkesztője írt alá egy levelet, amelyben elítélik a Wall Street Journal riporterének, Evan Gershkovichnak az őrizetbe vételét Oroszországban, amit a sajtó elleni lépések súlyos eszkalációjának neveznek. A levél aláírói között vannak a New York Times, a BBC, a Washington Post és a Guardian munkatársai is.

Gershkovichot Jekatyerinburgban fogták el, kémkedéssel vádolják, ezért akár 20 év börtönt is kaphat. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, ez ugyan az FSZB ügye, de ő úgy tudja, hogy az újságírót „tetten érték”.

Evan Gershkovich 2021 júliusában – Fotó: Dimitar Dilkoff / AFP
Evan Gershkovich 2021 júliusában – Fotó: Dimitar Dilkoff / AFP

A Wall Street Journal határozottan tagadta ezt a vádat. Vasárnap is munkatársuk azonnali szabadon engedését követelték, és az esetet a szabad sajtó elleni súlyos támadásnak minősítették.

Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivője tájékoztatóján csütörtökön kijelentette, hogy az Egyesült Államok a lehető leghatározottabban elítéli a letartóztatást, és elfogadhatatlannak tartja amerikai állampolgárok célbavételét az orosz kormány részéről. Mint mondta, kapcsolatban vannak a férfi családjával és a Wall Street Journallel is. A Guardian szerint Joe Biden elnök is felszólította Moszkvát Gershkovich elengedése érdekében.

Az ügyben az Instagramon rakott ki üzenetet Brittney Griner és felesége is. Ebben arra kérték a Biden-kormányt, hogy továbbra is vessen be minden lehetséges eszközt „Evan és minden jogtalanul őrizetbe vett amerikai hazajuttatása érdekében”.

A WNBA kosárlabdázóját tavaly év elején vették őrizetbe egy moszkvai reptéren, miután hasisolajat találtak nála. Kilenc év börtönre ítélték, de aztán hosszas háttértárgyalások után decemberben egy fogolycsere keretében hazatérhetett. Az Egyesült Államok Viktor But fegyverkereskedőt adta át cserébe Oroszországnak.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!