Az Egyesült Államok elfogadhatatlannak tartja a Wall Street Journal újságírójának letartóztatását

2023. március 30. – 22:51

Másolás

Vágólapra másolva

A Wall Street Journal után Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivője is megszólalt az Oroszországban őrizetbe vett Evan Gershkovich ügyében, aki az FSZB tájékoztatása szerint kémkedett. A Wall Street Journal határozottan tagadta ezt a vádat, Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője viszont azt mondta, ez ugyan az FSZB ügye, de ő tudja, hogy az újságírót „tetten érték”.

Jean-Pierre a Fehér Ház tájékoztatóján kijelentette, hogy az Egyesült Államok a lehető leghatározottabban elítéli a letartóztatást, és elfogadhatatlannak tartja amerikai állampolgárok célbavételét az orosz kormány részéről. Mint mondta, kapcsolatban vannak a férfi családjával és a Wall Street Journallel is. Hozzátette azt is, hogy az Egyesült Államok nem tud mást tenni, mint hogy az amerikai emberek biztonsága érdekében lebeszélje őket az utazásról Oroszországba.

„A lehetséges legerőteljesebb módon elítéljük a Kreml folytatódó kísérleteit az újságírók és civil társadalom hangjainak megfélemlítésére, elnyomására és büntetésére”

– fogalmazott korábban az amerikai külügyminisztérium, amely jelezte, hogy a konzuli szolgálatán keresztül minden lehetséges támogatást megad a letartóztatott amerikai újságírónak.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!