Putyin elrendelte a tavaszi sorozást

2023. március 30. – 08:46

frissítve

Putyin elrendelte a tavaszi sorozást
A frontra induló ukrán katonák búcsúzkodnak a kramatorszki vasútállomáson – Fotó: Diego Herrera Carcedo / Anadolu Agency / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Wall Street Journal után Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivője is megszólalt az Oroszországban őrizetbe vett Evan Gershkovich ügyében, aki az FSZB tájékoztatása szerint kémkedett. A Wall Street Journal határozottan tagadta ezt a vádat, Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője viszont azt mondta, ez ugyan az FSZB ügye, de ő tudja, hogy az újságírót „tetten érték”.

Jean-Pierre a Fehér Ház tájékoztatóján kijelentette, hogy az Egyesült Államok a lehető leghatározottabban elítéli a letartóztatást, és elfogadhatatlannak tartja amerikai állampolgárok célbavételét az orosz kormány részéről. Mint mondta, kapcsolatban vannak a férfi családjával és a Wall Street Journallel is. Hozzátette azt is, hogy az Egyesült Államok nem tud mást tenni, mint hogy az amerikai emberek biztonsága érdekében lebeszélje őket az utazásról Oroszországba.

„A lehetséges legerőteljesebb módon elítéljük a Kreml folytatódó kísérleteit az újságírók és civil társadalom hangjainak megfélemlítésére, elnyomására és büntetésére”

– fogalmazott korábban az amerikai külügyminisztérium, amely jelezte, hogy a konzuli szolgálatán keresztül minden lehetséges támogatást megad a letartóztatott amerikai újságírónak.

Aláírta a tavaszi kötelező sorozásról szóló rendeletet Vlagyimir Putyin, írja az MTI. Ennek értelmében április 1. és július 15. között 147 ezer új katonát soroznak be az orosz hadseregbe, amely több mint egy éve indított háborút Ukrajna ellen.

A behívó 18 és 27 közötti állampolgárokra vonatkozik, de arról még folyik a vita, hogy az alsó korhatárt 21-re, míg a felső korhatárt 30-ra emeljék. 2022 ősze óta egyébként több mint 250 ezer katonát soroztak be az orosz hadseregbe.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az 54 éves Alekszej Moszkaljovot a belorusz fővárosban, Minszkben vették őrizetbe, valószínűleg azért, mert bekapcsolta a mobiltelefonját, és így sikerült beazonosítani a tartózkodási helyét. Moszkaljovot még kedden ítélte két év büntetőtáborra egy orosz bíróság, ám az ítélethirdetéskor ő már nem tartózkodott ott, mert elmenekült a házi őrizetből.

Azt nem tudni, hogy hogy jutott el a Moszkvától nem messze található Jefremovból a 700 kilométerre található Minszkbe, ahogy azt sem, hogy milyen extra büntetés várhat rá a szökése miatt. A férfi családjának ügyvédje azt mondta, még napokb telhet, mire Moszkaljovot visszaviszik Oroszországba.

A lánya egyébként még apja elítélése előtt írt egy levelet, amelyet a Novaja Gazeta tett közzé szerdán, ebben azt írta, hogy nagyon büszke a férfire, nagyon szereti, és egy hősnek tartja. Azt is hozzátette, hogy hisz abban, hogy minden rendben lesz, és egy napon ismét együtt lehetnek majd. „Egy dolgot kérek: ne add fel. Szeress, remélj és higgy” – írta a lány.

A rendőrség azután kezdett el nyomozni a férfi ellen, hogy lánya megtagadta a részvételt egy iskolai órán, és több olyan rajzot készített, amelyen rakétákat lőttek ki egy ukrán zászló alatt álló családra, egy másikon pedig az állt, hogy „Dicsőség Ukrajnának!”. Ezután derült ki, hogy a férfi állítólag maga is háborúellenes kijelentéseket tett a közösségi médiában. Miután Moszkaljovot őrizetbe vették, 13 éves lányát állami gondozásba helyezték, de az ügyvéd szeretné elérni, hogy a családtagjaihoz kerülhessen.

Oroszország Ukrajna elleni háborúja veszélyezteti Európa biztonságát és a demokratikus értékeket – mondta III. Károly brit uralkodó csütörtökön a német szövetségi parlamentben (Bundestag). III. Károly a háromnapos németországi látogatása legfontosabb elemeként elmondott parlamenti beszédében kiemelte, hogy a háború elképzelhetetlen szenvedést okoz ártatlan embereknek, életeket tesz tönkre és „brutálisan a földbe tiporja a szabadságot és az emberi méltóságot”.

A világ azonban nem nézi mindezt tétlenül, és „egységünkből erőt meríthetünk Ukrajna, a béke és a szabadság védelméhez” – mondta a király, és kiemelte, hogy hazája és Németország Ukrajna legnagyobb támogatója Európában.

„Fontos vezető szerepet vállaltunk, határozottan reagáltunk, és meghoztunk döntéseket, amelyek korábban talán elképzelhetetlenek lettek volna” – mondta III. Károly, aki szerint „rendkívül bátor, fontos és üdvözlendő”, hogy Németország jelentős katonai támogatást nyújt az orosz támadás ellen védekező Ukrajnának.

(MTI)

A The Wall Street Journal „határozottan tagadja” az orosz szövetségi biztonsági szolgálat (FSZB) által letartóztatott riportere, Evan Gershkovich ellen felhozott kémkedési vádakat – olvasható a lap közleményében. „Kiállunk Evan és a családja mellett”, írták, hozzátéve, hogy riporterük a lap moszkvai irodájának munkatársa.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, ez az FSZB ügye, de ő tudja, hogy Evan Graskovicsot „tetten érték”.

Az oroszországi Jekatyerinburgban őrizetbe vették a Wall Street Journal riporterét, Evan Gershkovicsot kémkedéssel vádolják, írja a New York Times. Az Szövetségi Biztonsági Szolgálat közleményében azt írta Gerskovicsról, hogy „az Egyesült Államok utasítására az orosz hadiipari komplexum egyik vállalatáról gyűjtött olyan információkat, amelyek államtitkot képeznek”.

Az Egyesült Államok moszkvai nagykövetsége nem kommentálta a jelentést, és a Wall Street Journal kiadója, a Dow Jones sem kommentálta még a hírt, a lapban nem is jelent meg. A New York Times azt írja, hogy a riporter tavaly januárban csatlakozott a laphoz moszkvai tudósítóként, előtte a francia AFP hírügynökségnek és a Moscow Timesnak dolgozott.

(NYTimes)

A brit védelmi minisztérium az orosz médiára hivatkozva arról számolt be, hogy a hatóságok nagyszabású kampányt készülnek indítani, amelynek célja négyszázezer új katona toborzása az ukrajnai harcokhoz.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának április 1-jei orosz elnöksége egy rossz vicc – írta a Twitteren Dmitro Kuleba. Az ukrán külügyminiszter szerint a világ nem lehet biztonságos hely Oroszországgal az ENSZ BT-ben, mert szerinte az gyarmatosítási háborút folytat, elnökét pedig gyermekrablásért körözi a Nemzetközi Büntetőbíróság.

Őrizetbe vették azt az orosz férfit Minszkben, akit az orosz hadsereg lejáratásáért két év börtönre ítéltek, és akinek lányát gondozásba vették, miután megszökött a házi őrizetből – erősítette meg ügyvédje a Reutersnek. Alekszej Moszkaljót március elején helyezték házi őrizetbe, mert a közösségi médiában bírálta a Kreml politikáját.

A rendőrség azután nyomozott ellene, hogy lánya megtagadta a részvételt egy iskolai órán, és több olyan rajzot készített, amelyen rakétákat lőttek ki egy ukrán zászló alatt álló családra, egy másikon pedig az állt, hogy „Dicsőség Ukrajnának!”.

Miután Moszkaljót őrizetbe vették, 13 éves lányát állami menhelyre szállították.

(Reuters)

Civilek evakuálását végző ukrán önkéntesek szerint pincékben, alagsori búvóhelyeken rejtegetik gyerekeiket ukrán szülők azért, hogy ne tudják elvinni őket, miután március elején az ukrán kormány engedélyt adott a helyi hatóságoknak Bahmutban, a háború egyik leghosszabb és legvéresebb csatájának helyszínén, hogy erőszakkal evakuálják a gyerekeket. Az ukrán kormány azokon a területeken hozott ilyen döntést, ahol fennáll az orosz megszállás lehetősége.

Az önkéntesek szerint a gyerekeiket bújtató szülők általában szegények és hónapok óta élnek bombázások alatt, így a jelenség oka ebben a két tényezőben kereshető.

Települések százai élnek együtt az orosz tüzérség támadásaival, több mint egy éve stabil áramszolgáltatás és vezetékes víz nélkül, pincékben éjszakázva. A sok száz ilyen település egyikén, Orihivben járt legutóbb a Telex két tudósítója, Nyilas Gergely és Huszti István. A szellemvárosról készült helyszíni riportjukat itt tudja elolvasni.

(Guardian)

  • A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség három szakértője ott marad a zaporizzsjai atomerőműben.
  • Moszkva interkontinentális ballisztikus rakétákkal kezd hadgyakorlatba.
  • A britek szerint a Wagner-csoport létszáma csökken, ez visszavetheti támadásaik sikerét.
  • Zelenszkij meghívta a kínai elnököt Ukrajnába.
  • Bekérették a svédek a nagykövetet, miután az oroszok legitim célpontnak nevezték Svédországot.
  • Ukrajna arra kéri az oroszokat, ne fogadjanak örökbe elrabolt gyerekeket.
  • Már Putyin is elismerte, hogy a szankciók működnek.

A szerdait itt tudja elolvasni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!