Ukrajna arra kéri az oroszokat, ne fogadjanak örökbe elrabolt gyerekeket

2023. március 29. – 14:07

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán miniszterelnök-helyettes arra kérte az oroszokat, ne adoptáljanak „Ukrajnából elrabolt gyerekeket”. Irina Verescsuk a Telegramon arra figyelmeztette az orosz állam által szervezett örökbefogadási akcióban részt vevő családokat, hogy „ezeket az árvákat illegálisan deportálták Ukrajna ideiglenesen megszállva tartott területeiről”. Az ukrán politikus azzal fenyegette a „nevelőszülőket” és a „gyámokat”, hogy

előbb vagy utóbb felelniük kell tetteikért.

Oroszország becslések szerint 20 ezer gyereket deportált az invázió kezdete óta. Ezek egy része az elfoglalt területekről begyűjtött hadiárva – bár az oroszok nem törik össze magukat a szülők felkutatására –, más részüket az árvaházakból viszik el, de vannak olyan gyerekek, akiket ötletszerűen hurcolnak el „árvaként” orosz területre. Ukrajna szerint legalább 20 ezer kiskorú kerülhetett így Oroszországba, és Kijev szerint a hatóságok azokat a gyerekeket sem hajlandók visszaszállítani, akiknek közben jelentkeztek a szüleik. Sőt, a Telex tudósítói olyan szülőkkel is találkoztak Ukrajnában, akik az orosz megszállás idején oroszországi nyári táborokba küldték gyerekeiket, ám eközben a terület Ukrajna ellenőrzése alá került vissza, és a szülők akkor már hetek óta eredménytelenül próbálták gyereküket visszahozni.

Moszkva az intézkedést nem is tagadja, a védelmi minisztérium már tavaly augusztusban azt állította, mintegy 3,5 millió embert, köztük félmillió gyereket „mentettek ki” a konfliktuszónából. A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) is a „civilek, közöttük gyerekek deportálása, Oroszországba kényszerítése” miatt adott ki nemzetközi elfogatóparancsot Vlagyimir Putyin elnök és az adoptálási programért felelős orosz gyermekjogi ombudsman, Marija Lvov-Belova ellen.

A szisztematikus deportálásról és a gyakorlatot szankcionáló nemzetközi elfogatóparancs jelentőségéről itt olvashatja elemzésünket.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!