Csak akkor éri meg a szerbiai Lidl, ha van türelmünk számolgatni az aprót

2023. február 3. – 18:12

Csak akkor éri meg a szerbiai Lidl, ha van türelmünk számolgatni az aprót
Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Másolás

Vágólapra másolva

Aki a déli határ szerbiai oldalán keres Lidlt, annak elég a Szegedtől nagyjából 45 kilométerre lévő Szabadkáig mennie. Mi a múlt heti ócskapiacos mustránk után gondoltunk arra, hogy megvizsgáljuk a város nagyobbik üzletét, hogyan görbülnek az árak a hazaihoz képest, milyen a kínálat, és hogy felcseng-e a lisztek vagy a cukrok között az ékes magyar szó.

A magyar–szerb határ túloldalán négy Lidlt is találunk belátható közelségben. A Baja felől érkezőknek az apatini vagy a zombori üzlet lehet csábító, aki viszont Szeged felől jön, annak marad a jól bevált Szabadka. Az agglomerációjával együtt nagyjából 105 ezer fős vajdasági városra két üzlet is jut, mindegyik főutak mentén, a könnyű megközelítést biztosítva.

A szerda délelőtti laza forgalomban szinte előzékenynek tűntek az autósok, és a boltban sem voltak sokan, mindenki komótosan, elmélyedve battyoghatott a pékáruktól a tésztákig. Persze a csütörtöki akcióváltás után valószínűleg itt is gyakran kitör az anarchia.

Ahogy az az áruházláncra jellemző, a Lidl itt is előszeretettel dolgozik a helyi termékekkel, de ezt tudva is érdekes látvány volt, hogy a csevapcsicsához és a pljeskavicához való húsok egy külön hűtőt foglalnak el.

Az viszont már nem volt meglepő, hogy főként az árstopos termékek döntik a hazai vásárlás javára a mérleget. Amíg a kristálycukor Szabadkán 382 forintnak megfelelő dinárba került az akcióváltás előtti napon, addig az a magyar oldalon mindössze 239 forintot kóstált, igaz, legfeljebb 3 kilót vehetünk belőle.

A Vajdaságban kapható ötkilós kiszerelésű búzafinomliszt is, amiből itthon 5 kiló már maga a felső vásárlási limit, ennek kilóára nagyjából 100 forinttal kerül kevesebbe a szegedi Lidlben, mint a szabadkaiban, a maga 150 forintos árával. A csirkemellfilé közel 1000 forinttal olcsóbb hazánkban, mint Szerbiában, a napraforgóolaj esetében pedig 150 forintot spórolhatunk itthon.

A zöldségek és a gyümölcsök terén viszont a szerbeknél járunk jobban,

a vöröshagyma és az alma Szerbiában 200–200, míg itthon 600–600 forintba kerül kilónként, de a narancs esetében is több mint 200 forintot spórolhat az ember, ha a szerbiai oldalon veszi. A krumpli pedig, úgy tűnik, mindenhol hasonló áron pörög.

A szerbeknél ötkilós lisztet is vehetünk – Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder
A szerbeknél ötkilós lisztet is vehetünk – Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

A tojás darabja a szerb oldalon 61, a magyaron – befagyasztva – 80 forint. A tartós tejek sem kecsegtetnek a spórolás illúziójával, míg Szabadkán 438 forintnak megfelelő dinárra rúg az 1,5 százalékos UHT literje, itthon csak kicsivel drágább, 459 forint. A tésztafélék közül a Combino spagettitésztát vettük górcső alá, ennek a félkilós, akciós ára 465 forint volt vajdasági látogatásunkkor, a szegedi Lidlben pedig 599 forint. A négyrétegű WC-papír 193 forintra jön ki tekercsenként, a magyar oldalon pedig 210-re.

A 100 százalékos almaléért sem éri meg átmenni Szabadkára,

a Vajdaságban a gyümölcslé masszívan tartja 299 forintnak megfelelő árát, és az akcióváltás után idehaza is ennyibe kerül egy darabig, 469 forint helyett. Ugyanígy járt a Deep, a Lidl saját márkás világos söre, ami a szerb árakhoz képest nagyjából 30 forinttal lesz olcsóbb, de a rendes ára alapból is megegyezik a szerbiaival, valahol 200 forint körül.

Itthon nagyjából csak az árstoppos termékek olcsóbbak, bár a heti akciók a többi termék árát is mozgatják. Ha ezt is figyelembe vesszük, végső soron akkor is elmondható, hogy egy szerbiai vásárlás, az üzemanyagot is figyelembe véve, csak annak éri meg, aki bűnös élvezetet lel a folyamatos számolgatásban.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder
Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Az olasz és a magyar Lidlben a Telex december végi cikke szerint egy év alatt negyedére csökkent az árkülönbség, egy román Lidl árainak összehasonlítása a magyaréval a szerbiaihoz hasonló eredményre jutott, miszerint „csak figyelmesen és folyamatos számolgatás mellett járhat némi haszonnal a külföldi vásárlás”.

Romániához hasonlóan Szerbiában sem indult be a bevásárlóturizmus, a parkolóban nem sorakoztak a magyar rendszámú autók, és a sorok is inkább csak a helyiektől hangosak.

A szerző a Szegeder újságírója. A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretében jelenik meg a Telexen is.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!