Tartják magukat az ukránok Szeverodonyecknél, olajembargóban állapodott meg az Európai Unió

2022. május 30. – 06:41

frissítve

Tartják magukat az ukránok Szeverodonyecknél, olajembargóban állapodott meg az Európai Unió
Az oroszok által támogatott donyecki szakadárok rakétáznak az ukrán állások felé Jászinuvata közelében – Fotó: Leon Klein / Anadolu Agency / AFP

Másolás

Vágólapra másolva
  • Folytatódik az orosz előrenyomulás keleten, Szeverodonyeck környékén továbbra is intenzív harcok folynak.
  • Gránátrepesz talált el Szeverodonyeckben egy francia újságírót. Volodimir Zelenszkij szerint ő a háború 32. áldozata, aki a médiában dolgozott.
  • Az ukránok ellentámadást indítottak délen, Herszon megyében több helyen sikerült területet szerezniük, illetve akadályozni a megszálló oroszok ellenőrzésének konszolidációját.
  • Keddtől leállítja a Gazprom a gázszállításokat Hollandia felé.
  • Az Eurovíziós Dalfesztivál ukrán győztese eladta a trófeáját, hogy drónokat vegyen az árából a hadseregnek. A Chelsea hétfőn lezárult eladásából származó 5,2 milliárd eurót pedig humanitárius célokra fordítják majd Ukrajnában.
  • EU-tagjelölti státuszt kért országának az ukrán külügyminiszter, de az Európai Parlament elnöke szerint ez „nem megy egyik napról a másikra”.
  • Orbán újabb követeléssel állt elő a hétfői EU-csúcson, de késő este megállapodtak a tagállamok a részleges olajembargóban.

Kiadta szokásos napi hírszerzési jelentését a brit védelmi minisztérium, a főbb megállapításai:

  • Oroszország komoly veszteségeket szenvedhetett el a közép- és alacsonyabb rangú tisztjei körében. A dandár- és zászlóaljparancsnokok valószínűleg azért szállnak maguk is harcba a frontvonalban, mert nagyfokú személyes felelősséggel tartoznak az egységeik teljesítményéért.
  • Az alacsonyabb rangú tiszteknek is kellett személyesen irányítaniuk a legalacsonyabb szintű taktikai műveleteket is, mert az orosz hadseregben hiányzik az az altiszti állomány, amely ezt a szerepet a nyugati seregekben betölti.
  • Az, hogy emiatt nagy arányú veszteség éri a tisztek fiatalabb generációját, valószínűleg súlyosbítani fogja a parancsnokság és az irányítás modernizálása terén fennálló problémákat.
  • Azok az orosz taktikai zászlóaljcsoportok (BTG), amelyeket Ukrajnában több egység túlélőiből alakítanak újjá, valószínűleg kevésbé lesznek hatékonyak az ilyen alacsonyabb szintű vezetők hiánya miatt. (A BTG-k a tüzérséget, páncélosokat és légvédelmi egységeket is magukban foglaló, 6-800 fős egységek. Az orosz és az ukrán haderőről itt írtunk részletesebben.)
  • Mivel az ukrajnai orosz erők körében több hiteles jelentés is beszámol helyi zendülésekről, a tapasztalt és hiteles szakasz- és századparancsnokok hiánya valószínűleg a morál további romlásához és az alacsony fegyelem fennmaradásához vezet.

Az ukrajnai háború állásáról, az orosz (és kisebb mértékben az ukrán) csapatok moráljának problémájáról, illetve a harcok várható alakulásáról ebben a cikkünkben olvashatják Rácz András biztonságpolitikai és Oroszország-szakértő meglátásait.

A NATO-nak joga van ahhoz, hogy csapatokat telepítsen Kelet-Európába, az Ukrajna ellen indított orosz háború miatt már nem kötik azok a vállalásai, amelyeket régebben tett Moszkvával fenntartott kapcsolatainak keretében – jelentette ki Mircea Geoană, a NATO főtitkárhelyettese abban az interjúban, amelyet az AFP francia hírügynökségnek adott vasárnap este a litvániai Vilniusban.

Mircea Geoană, a NATO főtitkárhelyettese nyilatkozik Berlinben 2022. május 15-én, miután megérkezett a szövetség külügyminisztereinek találkozójára – Fotó: Michele Tantussi / Reuters
Mircea Geoană, a NATO főtitkárhelyettese nyilatkozik Berlinben 2022. május 15-én, miután megérkezett a szövetség külügyminisztereinek találkozójára – Fotó: Michele Tantussi / Reuters

A NATO és Oroszország közötti kapcsolatokat szabályozó, 25 éve aláírt alapokmány előirányozza ugyan, hogy az észak-atlanti szövetség tartózkodik attól, hogy jelentős méretű hagyományos erőket vonjon össze Kelet- és Közép-Európában, de Ukrajna megtámadásával és a NATO-val folytatott párbeszéd teljes megszakításával Oroszország maga érvénytelenítette e dokumentum tartalmát. Moszkva ugyanis akkor vállalta, hogy nem tesz agresszív lépéseket szomszédai ellen, és rendszeresen konzultációkat tart a NATO-val, márpedig most egyiket sem teszi – mondta Geoană.

Geoana szerint a NATO-t most már semmi nem korlátozza abban, hogy jelentősebb erőkkel legyen jelen keleti régiójában, így a balti államokban is. Ezt a kérdést a következő hetekben a szövetség tagországai miniszteri, majd kormányfői szinten is megtárgyalják.

(MTI)

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfői közleménye szerint vasárnap az ukrán–magyar határszakaszon 5245 ember lépett be Magyarországra, míg a román–magyar határszakaszon belépők közül 5688-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek.

A beléptetettek közül a rendőrség 391 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Ők az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalában szerezhetnek be végleges okmányt.

A háború elől 671 ember, köztük 320 gyerek érkezett Budapestre vonattal vasárnap.

(MTI)

Az Institute for the Study of War nevű amerikai agytröszt összefoglalója szerint ezek voltak a legfontosabb fejlemények az ukrajnai háborúban:

  • Keleten az oroszok folytatták Szeverodonyeck ostromát, de nem érkeztek megerősített hírek arról, hogy érdemi előrelépést értek volna el. Az orosz csapatok előrenyomulása az intenzív városi harcokban várhatóan lassú lesz.
  • Az oroszok Izjumtól délkeletre is folytatták a támadásokat, de itt sem jutottak közelebb Szlovjanszk felé. Bahmutnál a földi kommunikációs hálózatokat támadták, de a jelek szerint magát a várost nem tervezik megtámadni.
  • Harkivnál az oroszok arra koncentrálnak, hogy tartsák a pozícióikat a várostól északra, és továbbra is lövik a környező településeket.
  • Délen az ukránok ellentámadást vezettek Herszon megye északnyugati részén, ezzel védekezésre kényszerítették az oroszokat, akiket ezzel hátráltatnak abban, hogy konszolidálják az ellenőrzésüket az elfoglalt területeken. Egyes ellentámadásokat sikerült visszaverni, de máshol az oroszok területet vesztettek.

Mindeközben a CNN arról ír, hogy Krivij Rihnél is sikeres ukrán ellentámadásokról érkeznek hírek. Ez az a város, ahol az orosz védelmi minisztérium vasárnapi közleménye szerint megsemmisítették az ukrán hadsereg egyik nagyobb arzenálját.

Ide kattintva olvashatják vasárnapi elemzésünket a háború állásáról és várható alakulásáról, cikkünkben Rácz András biztonságpolitikai és Oroszország-szakértő segítségével foglaljuk össze a helyzetet.

„Nem hiszem, hogy épeszű emberek meglátják ebben az emberben valamilyen betegség vagy gyengélkedés jeleit.”

Ezt válaszolta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a francia TF1 tévének azokra a sokadszorra felmelegített állításokra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök halálos beteg.

Vasárnap a brit bulvárlapok új szintre emelték ezeket a spekulációkat: a Daily Star (és nyomában a többi hasonló karibelű lap) arról írt, hogy állítólagos brit hírszerzési források szerint Putyin már meg is halhatott, és akit látunk fel-felbukkanni mostanában videókon és fotókon, valójában már nem ő, hanem egy testdublőre.

(Guardian)

Az idei Eurovíziós Dalfesztivál nyertese, az ukrán Kalush Orchestra már korábban bejelentette, hogy elárverezik a győzelemért járó kristálymikrofont, sőt az énekesük jellegzetes sapkáját is, és a befolyó összeget az ukrán hadsereg támogatására fordítják.

A Kalush Orchestra az Eurovíziós Dalfesztivál fődíjával Torinóban 2022. május 15-én – Fotó: Yara Nardi / Reuters
A Kalush Orchestra az Eurovíziós Dalfesztivál fődíjával Torinóban 2022. május 15-én – Fotó: Yara Nardi / Reuters

Az aukció mostanra le is zajlott, és a trófea 900 ezer dollárért (330 millió forintért) kelt el, az együttes pedig bejelentette, hogy a befolyt összegből ukrán gyártmányú PD-2 drónokat fognak vásárolni, hogy ezzel segítsék az országukat megtámadó orosz csapatok elleni harcot.

(BBC)

Röviden összefoglaltuk, mi történt a háború 95. napján:

  • Az oroszok közölték, hogy a Donbaszt mindenképp „felszabadítják”, a többi ukrán terület maga dönthet a jövőjéről.
  • Zelenszkij a háború kezdete óta először látogatott el a frontvonalra, majd kirúgta a harkivi biztonsági főnököt.
  • Putyin és Vučić megbeszélték, hogy Oroszország továbbra is szállít földgázt Szerbiának.
  • Kelet-Ukrajnában az orosz erők állítólag teljesen elfoglalták Liman városát, Szeverodonyeckben pedig utcai harcok törtek ki.
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bízik abban, hogy a nyugati partnereik készek megadni a szükséges fegyveres támogatást. Lengyelország és Csehország is fegyverszállításokról biztosította Kijevet.
  • Miután Vlagyimir Putyin újabb eszkalációval fenyegette a nyugati vezetőket, ha továbbra is fegyverekkel segítik ki Ukrajnát, Emmanuel Macron és Olaf Scholz szombat délután arra kérték Putyint, azonnal vonja ki csapatait Ukrajnából.
  • A londoni orosz nagykövet szerint azért támadták meg Ukrajnát, mert „nem volt más választásuk”.
  • Az orosz ortodox egyház feje megérti, miért szakít meg velük minden kapcsolatot az egyház ukrán ága.
  • Jelentős ukrán arzenált semmisíthettek meg az orosz erők Krivij Rihnél.

Az előző, 95. nap legfontosabb eseményeiről szóló tudósításunkat itt olvashatja.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!