Londoni orosz nagykövet: Kijevet nem akartuk elfoglalni, a bucsai mészárlás koholmány

2022. május 29. – 14:16

frissítve

Londoni orosz nagykövet: Kijevet nem akartuk elfoglalni, a bucsai mészárlás koholmány
Andrej Kelin londoni orosz nagykövet interjút ad a BBC-nek – Fotó: Jeff Overs / BBC / Handout via Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Mindenben felmondta a Kreml hivatalos álláspontját Oroszország londoni nagykövete, Andrej Kelin a BBC vasárnap reggeli műsorában. A Guardian arról ír, hogy a diplomata tagadta, hogy az oroszok civilekre támadnának – majd mikor szembesítették az orosz hadsereg tetteivel, kettős mércével vádolta meg a riportert.

Az orosz katonák által elkövetett, többszáz halálos áldozattal járó bucsai mészárlásra Kelin csak annyit tudott mondani, hogy az egész kitaláció. Viszont megerősítette Moszkva álláspontját abban, hogy egyáltalán nem készülnek taktikai atomfegyver bevetésére Ukrajnában.

Nem volt más választásuk

Andrej Kelin tagadta, hogy Oroszország háborúban állna Ukrajnával, hiszen csak egy „limitált műveletet” végeznek, amellyel az ukrán harcképességet akarják csökkenteni. Mivel ezek Kelet- és Dél-Ukrajnában összpontosulnak, ezért itt támadnak:

„Szeretnénk mindenek előtt megsemmisíteni az ukránok támadóképességét, és segítenünk kell a függetlenné vált köztársaságoknak a túlélésben (…) Ahogy Putyin elnök mondta, nem volt más választásunk”

utalt Kelin a két kelet-ukrajnai megye területén létrejött oroszbarát kvázi-államra, a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaságra. A nagykövet szerint bár megcélozták Kijevet, de soha nem volt céljuk az ukrán főváros megszállása: „Nem hiszem, hogy lehetséges lenne bevenni vagy megszállni Kijevet, ez egy nagyon nagy város. Voltak arra csapataink, de nem Kijev bevételére. Bár nem vagyok jártas a hadviselésben, de diplomataként én is tudom, hogy ha szeretnél valamit elérni egy fronton, akkor több más dolgot kell művelned máshol is.”

Műveletük során viszont háborús bűnöket követtek el az orosz katonák Kijev környékén, vetette fel a BBC műsorvezetője. Erre Kelin azzal kontrázott, hogy „az orosz civilek elleni ukrán támadásokat” is szívesen bemutatná. Majd amikor a riporter rátért a többszáz halálos áldozattal járó bucsai mészárlásra, a nagykövet úgy reagált, hogy az ügy csak „koholmány”:

„Nézetünk szerint ez egy kitaláció. Ezt arra használták fel, hogy megakasszák a tárgyalásokat. A konfliktus elején nagyon jó tárgyalásokat folytattunk. Konstruktív volt az ukránok pozíciója, ami megváltozott – valaki felhasználta ezt a helyzetet arra, hogy elvágja a tárgyalásokat, ami most patthelyzetbe került.”

Kelin hozzátette: „El tud képzelni egy professzionális hadsereget, ami csak úgy átlép a holttesteken, és otthagyja őket? Nem tudom elhinni ezt, ez egyszerűen szakmaiatlan.”

A londoni orosz nagykövet interjúja a BBC riporterével – Fotó: Jeff Overs / BBC / Handout via Reuters
A londoni orosz nagykövet interjúja a BBC riporterével – Fotó: Jeff Overs / BBC / Handout via Reuters

A bucsai mészárlás helyszínére eljutott a Telex stábja is, a Kijev környéki kegyetlenkedésekről itt olvashat részletesen.

Nincs esélye nukleáris támadásnak

Az interjúban még a Mariupol elleni orosz ostromot is az ukránok számlájára próbálta írni a nagykövet, aki végül elismerte, hogy Oroszországnak felelőssége lehet a békeidőben 450 ezres kikötőváros porig rombolásában:

„Az oroszok a katonai infrastruktúrát célozzák, de előfordulhat járulékos veszteség.”

Kelin szerint az orosz lakosság 75 százaléka támogatja a „limitált műveletet” – persze jó kérdés, hogy az Oroszországban élőkhöz alig jutnak el valódi információk az ukrajnai eseményekről, a kritikus véleményeket pedig gyorsan elhallgattatják.

A nagykövet szerint egyébként a brit külügyminiszter „harcias” viselkedése csak meghosszabbítja a háborút: „Ez sem Ukrajnának, sem az európai békének és stabilitásnak nem tesz jót.”

A BBC riportere végül megkérdezte Kelint arról is, mit gondol arról az orosz tévéműsorról, ahol bemutatták, milyen gyorsan vethetné be az atomot Moszkva az Egyesült Királyság ellen. A nagykövet azt mondta, nincs esélye nukleáris támadásnak:

„Egy újságíróról beszélünk [Dmitrij Kiszeljov, a Rosszija-1 sztárműsorvezetője – a szerző], aki olyan, mint ön: próbál valami szaftosat bemutatni a tévében, és minél hangosabban beszámolni róla. Azt tette, amit ön, amikor [a kérdéseivel] megpróbált felbujtani engem. Vitát akart szítani.

Az orosz katonai doktrína szerint nem vetnek be ilyen konfliktusokban egyáltalán taktikai atomfegyvert. Szigorú rendelkezések vonatkoznak ezek bevetésére. Ennek pedig semmi köze a most folyó művelethez.”

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!