Az oroszok azt állítják, teljesen elfoglalták Limant

2022. május 28. – 11:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz erők teljes ellenőrzésük alá vonták a kelet-ukrajnai Liman városát – közölte az orosz védelmi minisztérium. Tegnap az ukránok is elismerték, hogy Oroszország elfoglalta a város nagyobb részét, miután napok óta heves harcok folytak érte. A háború előtt 20 ezres lélekszámú Liman a donyecki régió egyik legnagyobb vasúti csomópontja.

Korábban az angol hírszerzés arra figyelmeztetett, hogy a város elfoglalása előnyt jelentene az oroszoknak a donbaszi offenzíva következő szakaszában, amikor valószínűleg megpróbálnak majd előrébb nyomulni a donyecki területen fekvő, ukránok által irányított kulcsfontosságú városok, Szlovjanszk és Kramatorszk felé.

A BBC elemzése szerint Liman elfoglalása kulcsfontosságú momentum az orosz erők kelet-ukrajnai lassú előrenyomulásában. A városért intenzív harc folyt, még azután is, hogy az ukrán erők a hét elején megkezdték a kivonulást a városból. Az oroszok már 20 kilométerre vannak a délnyugatra fekvő Szlovjanszk városától, ami Ukrajna egyik fő közlekedési és ellátási csomópontja, annak ellenére, hogy a vonatforgalom már hetekkel ezelőtt leállt.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!