Herszon régió helyettes vezetője szerint 2023 felé lesz döntés az Oroszországhoz csatlakozásról

2022. május 28. – 20:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem ősszel, hanem inkább inkább jövő év felé várható döntés arról, csatlakozik-e Herszon Oroszországhoz vagy nem, idézi az orosz hadsereg által megszállt régió egy magasrangú képviselőjét a Reuters.

Kiril Sztremouszov szerint a közelben folyó harcok befolyásolhatják a hivatalos kérelem pontos időzítését. Korábbi nyilatkozatainak ellentmondva a régió helyettes vezetője azt állította, a döntésről népszavazást is kiírhatnak. Ukrán tisztviselők többször jelezték korábban, hogy Moszkva a Krím-félszigethez hasonlóan Herszon régióban is egy megrendezett, függetlenségi álnépszavazást tervez. Bár Oroszország eddig ezt hivatalosan tagadta, a terület frissen beiktatott oroszbarát kormányzója május végén azt mondta, a régió hamarosan teljes mértékben Oroszországhoz fog tartozni.

Szovjet zászló lobog az orosz hadsereg által megszállt Herszonban 2022. május 20-án – Fotó: Andrey Borodulin / AFP
Szovjet zászló lobog az orosz hadsereg által megszállt Herszonban 2022. május 20-án – Fotó: Andrey Borodulin / AFP

Sztremouszov mindemellett úgy látja, sokkal könnyebb lesz meghozni „bizonyos döntéseket”, amint a Herszonhoz közel fekvő, de még ukrán kézen lévő mikolajivi és odesszai régiót is elfoglalják az orosz csapatok.

A katonai hadműveletek árnyékában is gőzerővel halad az elfoglalt terület integrálása Oroszországba. A rubel tervezett bevezetése mellett gyorsított folyamatban adnának orosz állampolgárságot a régió lakosainak, illetve egy orosz katonai támaszpont létrehozására is érkezett kérelem az oroszbarát vezetéstől.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!