A polgármester tanácsadója szerint Mariupol Oroszországhoz csatolásáról is népszavazást készíthetnek elő az oroszok

2022. május 14. – 21:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Petro Andrjuscsenko, Mariupol polgármesterének egyik tanácsadója szerint helyi forrásaik alapján a várost elfoglaló oroszok arra készülhetnek, hogy megrendezett népszavazást tartsanak a terület Oroszországhoz csatlakozásáról, noha a rommá lőtt, a háború előtt 400 ezres településen maradt lakosok élelemhez és vízhez sem jutnak hozzá. Az Azovi-tenger partján fekvő Mariupolt szinte teljesen megszállták az oroszok erők, és folyamatosan lövik tüzérséggel az Azovsztal acélgyárat, ahol még nagyjából kétezer ukrán védő lehet.

Mariupol 2022. május 10-én – Fotó: Stringer / AFP
Mariupol 2022. május 10-én – Fotó: Stringer / AFP

Andrjuscsenko azt is hangsúlyozta az Observernek adott interjújában, hogy vannak ugyan olyan információik, hogy vasárnap bejelenthetik az állítólagos referendumot, de nem tudják biztosan, hogy tényleg így lesz-e. Viszont arra utaló jeleket is látnak, hogy Mariupolt integrálnák az orosz oktatási- és bankrendszerbe.

Korábban a brit hírszerzés és Michael Carpenter, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetben (EBESZ) dolgozó amerikai nagykövet is úgy vélte, hogy a Krímhez közeli Herszonban is népszavazást készíthetnek elő az oroszok, akik ezt hivatalosan tagadták. (Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!