Orosz egyházfő: Megértjük az ukránok szenvedését, a gonosz szellemei akarják megosztani a két népet

2022. május 29. – 15:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megérti az orosz ortodox egyház vezetője, Kirill pátriárka, hogy az egyház ukrán ága megszakít minden kapcsolatot a moszkvai vezetéssel, írja a Guardian. Ahogy arról beszámoltunk, pénteken az önálló ukrán ortodox egyház után a moszkvai patriarchátus alá tartozó szárny is „teljes függetlenséget” hirdetett Oroszországtól.

„Teljes mértékben megértjük, hogy az ukrán ortodox egyház ma szenved. Megértjük, hogy Őboldogsága Onufrij metropolitának és a püspöki karnak ma a lehető legbölcsebben kell cselekednie, hogy ne nehezítsék meg a híveik életét”

– mondta Kirill pátriárka vasárnap a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban. Hozzátette: a „gonosz szellemei” akarják megosztani Oroszország és Ukrajna ortodox népét, de „ez nem fog nekik sikerülni”.

Kirill pátriárka misét tart a rosztovi székesegyházban még 2019-ben – Fotó: Sergey Pivovarov / Reuters
Kirill pátriárka misét tart a rosztovi székesegyházban még 2019-ben – Fotó: Sergey Pivovarov / Reuters

Bár 2019-ben az ukrán ortodox egyház megkapta az önálló státuszt, egyesek továbbra is a moszkvai szárny és Kirill pátriárka hívei maradtak Onufrij kijevi metropolita vezetésével – utóbbi tagja az orosz ortodox egyház vezető testületének is. Kirill pátriárka támogatja Putyin invázióját Ukrajna ellen, az orosz állam és az egyház kapcsolatáról itt írtunk bővebben.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!