Megszakítja kapcsolatait Oroszországgal a Moszkva alá tartozó ukrán ortodox egyház

2022. május 27. – 21:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A moszkvai patriarchátus alá tartozó ukrán ortodox egyház pénteken közölte, hogy megszakítja kapcsolatait Oroszországgal a háború miatt. Az egyház ezzel „teljes függetlenséget” hirdetett Oroszországtól, ami történelmi lépés – írja az AFP.

„Nem értünk egyet Kirill moszkvai pátriárka álláspontjával a háborúval kapcsolatban” – közölte az ukrán ortodox egyház, utalva az orosz ortodox egyház vezetőjére, aki Vlagyimir Putyin orosz elnök közeli szövetségese. Egyúttal kinyilvánították az ukrán ortodox egyház teljes függetlenségét és autonómiáját. „A zsinat elítéli a háborút, mivel az Isten »ne ölj!« parancsolatának megszegése” – közölte az egyház, és részvétüket fejezték ki a háború elszenvedőinek.

A függetlenné és önállóvá válás érdekében módosításokat fogadtak el az egyház működését szabályozó okiratban. Emellett javasolták a párbeszéd kialakítását a konstantinápolyi pátriárka által autokefálnak, azaz önállónak elismert új ukrán ortodox egyházzal, az egyesülés gondolatát azonban elvetették – írta az Ukrajinszka Pravda.

Emberek gyűlnek össze az ortodox húsvét ünnepére a moszkvai patriarchátus alá tartozó zaporizzsjai székesegyháznál 2022. április 24-én – Fotó: Ed Jones / AFP
Emberek gyűlnek össze az ortodox húsvét ünnepére a moszkvai patriarchátus alá tartozó zaporizzsjai székesegyháznál 2022. április 24-én – Fotó: Ed Jones / AFP

Konstantinápoly 2019-ben adta meg az autokefál státust az ukrán ortodox egyháznak, miután a több részre szakadt egyház egyesült és újjáalakult, valamint új vezetőt választott Jepifanyij metropolita személyében. Az Ukrajnában röviden moszkvai patriarchátusnak nevezett egyházi „szárny” azonban nem egyesült az új ukrán ortodox egyházzal. Az Ukrajinszka Pravda szerint a Moszkvához hű „szárny” mindig is azt állította magáról, hogy független az orosz ortodox egyháztól, ténylegesen viszont annak része volt. Vezetője, Onufrij metropolita tagja az orosz ortodox egyház szinódusának.

A háború kezdete óta egyre több egyházközösség vált elégedetlenné Kirill pátriárkával, aki lényegében áldását adta a háborúra. Február 24-e után a Moszkvához hű „szárny” több mint négyszáz egyházközössége csatlakozott az új önálló ortodox egyházhoz.

(MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!