A Moszkva alá tartozó ukrán ortodox egyház húsvéti körmenetet javasol Mariupolba

2022. április 22. – 14:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Van egy híres történelmi legenda az ókor mesésen gazdag uralkodójáról, Krőzus lüd királyról (Lüdia a mai Törökország területén működő egykori kis-ázsiai állam). A becsvágyó és hódító királyt végül Kurus perzsa király győzte le, akinek hadserege meghódította Szarleiszt, a lüd fővárost, a katonák pedig nagy harácsolásba kezdtek.

Azt nem lehet tudni, hogy győztes és legyőzött valóban kedélyesen diskuráltak-e, mindenesetre Krőzus állítólag ezt dörmögte a bajsza alatt és a szakálla felett:

„Kurus ne hagyd, hogy a katonáid feldúlják Szarleiszt és fosztogassanak, hiszen legyőztél, itt már minden a tiéd, így immár nem engem lopnak meg, hanem téged.”

A világ szörnyülködve figyeli a mariupoli ostromot, amely során eddig egyedül az Azovsztal acélgyár jelentett menedéket az ukrán civileknek és harcosoknak. Talán Vlagyimir Putyin is úgy gondolkodik, hogy amennyiben az értékes ipari kapacitást lerombolja, azt már önmagától veszi el.

Pénteken mindenesetre a moszkvai patriarchátus alá tartozó ukrán ortodox egyház feje, Onufrij metropolita felajánlotta, hogy húsvéti körmenetet szervez az ostromlott Mariupolba a sebesült civilek és katonák evakuálására.

A felvonulás a Zaporizzsja régióban található Orihivből a mariupoli Azovsztal gyárhoz indulna, hogy sürgősségi segélyt nyújtson.

„Ez a körmenet a sebesült katonák evakuálásában és a holttestek kiemelésében is segíthet”

– mondta Onufrij (az ortodoxok április 24-én ünneplik húsvétot).

Aki az ukrán ortodox egyházak viszonyaiban szívesen elmerülne, itt olvasható egy, még az Indexben írt cikkünk a témáról.

A tervezett körmenet előtt két nappal, az Azovsztal több kilométernyi földalatti alagútjaiban még mindig sok ukrán rejtőzik, a világ pedig aggódva figyeli, hogy lesz-e vérengzés és pusztítás nélküli megoldás a helyzetre.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!