Zelenszkij megköszönte a briteknek, hogy újból megnyitják kijevi nagykövetségüket

2022. április 23. – 00:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök péntek esti beszédében megköszönte a brit kormánynak, hogy újból megnyitják kijevi nagykövetségüket. Zelenszkij szerint szimbolikus jelentősége van a döntésnek. Az Egyesült Királyság lehet a 21. ország, amelyik visszahelyezi külképviseletét az ukrán fővárosba.

„Ez azt mutatja, hogy nem mi vagyunk az egyetlenek, akik hisznek az élet győzelmében a halál felett.”

Rusztam Minnyekajev orosz vezérőrnagy korábbi kijelentésére is kitért az ukrán elnök, miszerint Oroszország azért akarja az ellenőrzése alá vonni Ukrajna déli részét, hogy kijárása legyen a Dnyeszter menti oroszbarát szakadár területhez. A tábornok arról is beszélt, hogy Moldovában elnyomják az orosz ajkú lakosságot. Ukrajna megtámadását nagyon hasonló érvelés előzte meg.

Zelenszkij szerint maga Oroszország jelenti a legnagyobb veszélyt az oroszul beszélőkre, mivel az országban nincs szólásszabadság, nem szabad másképpen gondolkodni, az emberi élet értéktelen. Akkora a szegénység, hogy inkább háborúba mennek az emberek, hogy az ukránoktól lophassanak, mondta az elnök.

Mindez azt bizonyítja, hogy az Ukrajna elleni invázió csak a kezdet, más országokat is el akarnak foglalni az oroszok. „Az az ország kockáztatja a legnagyobbat, amelyik semleges akar maradni, nehogy ő legyen a következő, mert mindent el fog veszíteni.”

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteki esti beszéde közben – Fotó: YouTube
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteki esti beszéde közben – Fotó: YouTube

Zelenszkij azoknak az országoknak is köszönetet mondott, akik fegyverekkel látják el Ukrajnát. „Hálás vagyok minden szövetségesünknek, akik végre meghallgattak minket, és biztosítják számunkra azt, amit kértünk. Mert biztosak vagyunk abban, hogy ezek a fegyverek több ezer ember életét menthetik meg. És képesek leszünk megmutatni a megszállóknak, hogy közeledik a nap, amikor kénytelenek lesznek elhagyni Ukrajnát.”

Zelenszkij azt mondta, hogy az orosz megszállás alól felszabadított területeken visszatér az élet a normális kerékvágásba. Több mint 180 települést aknamentesítettek, 500 településen zajlanak „humanitárius műveletek”: újraindul az oktatás, az egészségügyi ellátás és a pénzügyi szolgáltatás ezeken a helyeken.

A közlekedési infrastruktúra helyreállítása „meglehetősen gyors tempóban” zajlik. 183 településen működik újra benzinkút és 90 helyen állították vissza az áramellátást. „Ukrajna visszatérése a városokba az élet visszatérését jelenti. Úgy vélem, ugyanez fog történni az ország déli és keleti részén. Mindenhol, ahol az oroszok pusztítást és halált hoztak.”

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!