Leszedték az ukrán zászlót a Putyinról elnevezett kirgiz hegycsúcsról

2022. május 27. – 22:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Leszedték az ukrán zászlót a kirgizisztáni Vlagyimir Putyin-hegycsúcsról – jelentette be pénteken Eduard Kubatov, a kirgiz hegymászószövetség elnöke. „Kellemetlen számomra, hogy belerángattak a politikába... A kirgiz hegyeken kirgiz zászlóknak kell lobogniuk, ebben biztos vagyok” – mondta Kubatov, aki azt állította, hogy az ukrán zászló eltávolítása a szövetség saját kezdeményezésére történt.

A hét elején kikerült egy Twitter-videó arról, hogy valaki ukrán zászlót tűzött ki az orosz elnökről 2011-ben elnevezett, korábban névtelen 4446 méter magas hegycsúcsra. A videó készítőjét és hegymászó társát a rendőrség kihallgatta, de végül nem emeltek ellenük vádat, annak ellenére sem, hogy a kirgiz rendőrség korábban azt javasolta, hogy az elkövetőket pénzbírsággal sújtsák. A hegymászó nem ismerte el, hogy ő tűzte volna ki a zászlót, szerinte „valamiféle huligánok” lehettek azok.

Miután az ukrán kormány is felkapta a történetet, a kirgiz hegymászószövetség tagjai csütörtökön leszedték a zászlót, és egy kirgiz zászlót tűztek ki helyette. A szövetség vezetője, Kubatov az AFP-nek azt mondta, „semmiféle politikai szándék” nem állt a döntés mögött.

(The Moscow Times)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!