Nyárra elkészülhet a hévízi orosz ortodox templom

2021. április 3. – 21:03

frissítve

Nyárra elkészülhet a hévízi orosz ortodox templom
Orosz ortodox templom épül Hévízen Fotó Telex.hu

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar kormány ajándékaként, 400 millió forintból épül orosz ortodox templom Hévízen, arra jártunk, megnéztük az építkezést.

Érdekes cikk jelent meg április elején a Balatontipp.hu elnevezésű oldalon arról, hogy 400 millió forintból hamarosan elkészülhet Hévízen az orosz ortodox templom.

Felkerekedtünk hát a helyszínre, hogy megnézzük, mi látható jelenleg az építkezésből, hiszen amúgy is a környéken terveztünk egy Karmacsot és Zalaköszvényest mindenképpen érintő nagyobb kirándulást.

Mivel a nyugati kereszténység (ebben a cikkben ezt érdemes külön is hangsúlyozni) nagyszombati ünnepnapján jártunk arra, így éppen nem zajlottak munkálatok, de Hévíz egyik fő utcájáról, a fürdőbejáratot is érintő Ady Endre utcából, illetve az épülő ortodox templom melletti kisebb szántóföldről azért be tudtunk kukucskálni a kerítésen át, és azt azért meg tudtuk állapítani, hogy valóban jól áll az építkezés.

Információk az építkezésről – Fotó: Telex.hu
Információk az építkezésről – Fotó: Telex.hu

A világon sok független, nagyjából nemzeti alapon szerveződő ortodox egyház van, például az orosz, a görög, az albán, a ciprusi, a román, a szerb, a bolgár, a grúz és nem is olyan régóta az ukrán (de erről később) Hévíz egyházmegyéje az orosz ortodox egyházhoz, annak is a Moszkvai Patriarkátusához tartozik.

Még a honlapjuk is orosz nyelvű, de természetesen egyszerűen lehet magyar fordításban is olvasni a tartalmakat. Itt heti bontásban, példamutató transzparenciával nyomon követhető a híveknek, illetve az internet teljes nyilvánosságának, hogy miképpen alakult az építkezés az adott héten.

Az építkezés és mellette a szántóföld Forrás: Telex.hu
Az építkezés és mellette a szántóföld Forrás: Telex.hu

Azt is innen tudjuk, hogy az idei évben eléggé eltolódott a keleti és a nyugati kereszténység ünnepe, Magyarországon az emberek többsége nyugati keresztényként április 4-én az egykori „felszabadulás” napján ünnepelte a feltámadást, vagyis ekkorra esett húsvét vasárnapja, ám az ortodoxok még csak most kezdték a nagyböjtöt és ők május 2-án ünnepli Krisztus feltámadását.

A következő, építkezésre vonatkozó információkat ismét a Balatontipp.hu írásából tudtuk meg,

ezek szerint az ortodox templom alapkövét 2019 decemberében helyezték el, de már akár a nyárra elkészülhet (Hévízen sokszor lehet orosz szót hallani, nagyon népszerű a fürdőhely az orosz vendégek körében),

a 400 millió forintos beruházási költség a magyar állam ajándéka volt,

a templom 15×15 méter alapterületű, 12 méter kupolamagasságú lesz, és a tetejére egy nyolcágú, aranyborítású kereszt is kerül majd.

a templom neve a Szentséges Isten Anyja Életadó Forrás ikonjának tiszteletére felépülő templom lesz.

A templom Hévíz fő utcájáról nézve Fotó: Telex.hu
A templom Hévíz fő utcájáról nézve Fotó: Telex.hu

A hévízi orosz ortodox egyházközség a templom elkészültéig a Tihanyi Bencés Apátságban, a Zalavári Szent István Kápolnában és a Kaposvári Szent Margit-templomban tartja szertartásait.

Végül egy kis aktuálpolitikai, de mégis egyháztörténeti kitekintéssel, az orosz ortodox egyházról az elmúlt években azért hallhattunk itthon is többet, mert a szemünk előtt zajlott egy egyházszakadás.

Az ukrán egyház megkapta a tomoszt az autokefáliáról.

Ez a mondat azt jelenti, hogy az Ukrán Ortodox Egyház függetlenné vált. Nagyon ritka esetről van szó, évszázadonként általában egy ilyen szakadás szokott történni.

Az ortodox világban ugyanis nincs olyan, mint a római katolikusoknál a pápa, nincsen egy megkérdőjelezhetetlen vezető. A konstantinápolyi pátriárka és a szinódus fontos tekintély, de vannak autokefál, vagyis önálló egyházak.

A szovjet időkben az ukránok is az orosz ortodox egyház alá, vagyis a moszkvai patriarkhátushoz tartoztak. de 1992-ben előbb kivált a kijevi pátriarkátus Filaret pátriárka vezetésével. Ekkor volt tehát egy moszkvai és egy kijevi vezetésű ukrán egyház is, de Makarij metropolita létrehozott egy harmadik egyházat is, amelyik azt mondta, hogy neki se Kijev, se Moszkva nem parancsol.

A „szakadárokat” Moszkva kiátkozta, de aztán a konstantinápolyi szinódus kimondta, hogy az ukrán egyház autokefál (saját vezetésű) és a pátriárka visszavonta mind a Filaretre, mind a Makarijra kimondott egyházi átkot.

Azt, hogy azóta milyen viszonyban vannak egymással az érintett egyházak, nem tudjuk pontosan, de nagyszombati kirándulásunk célja inkább csak az volt, hogy megnézzük az építkezést. Az érdekes kitérő után pedig folytattuk az utunkat, és a kirándulásunk további részében napos, de hideg időt fogtunk ki, és Karmacs külterületén, igaz elég messziről, de láttunk egy vaddisznót.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!