A NATO főtitkárhelyettese szerint joguk van ahhoz, hogy csapatokat telepítsenek Kelet-Európába

2022. május 30. – 07:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrajnai orosz katonai megszállás miatt már nem kötik a korábbi vállalásai a NATO-t, így joguk van csapatokat telepíteni Kelet-Európába, erről Mircea Geoana, a NATO főtitkárhelyettese beszélt a litvániai Vilniusban.

Az MTI azt írja: Geoana szerint azzal, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát és teljesen megszakította a párbeszédet a NATO-val, gyakorlatilag érvénytelenítették azt a 25 éve aláírt alapokmányt, amelyben az észak-atlanti szövetség tartózkodását jelentette ki azzal kapcsolatban, hogy nagyobb számú hagyományos haderőket vonjon össze Kelet- és Közép-Európában.

A dokumentumban Oroszország vállalta, hogy nem tesz agresszív lépéseket a szomszédai ellen, és rendszeresen konzultál a NATO-val, ezeket Ukrajna megszállása óta egyáltalán nem tartják be.

Geoana szerint emiatt a NATO-t már semmi sem korlátozza, hogy nagyobb katonai erőkkel legyen jelen a keleti régióban, köztük a balti államokban is. Erről a következő hetekben a NATO-tagországok miniszteri és kormányfői szinten is tárgyalnak majd.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!