Macron és Scholz az orosz csapatok azonnali kivonását kérte Putyintól

2022. május 28. – 17:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Még több részlet derült ki a szombat délutáni telefonbeszélgetésről, amit Emmanuel Macron francia elnök és Olaf Scholz német kancellár folytatott Vlagyimir Putyinnal. Az ukrán gabonaexport újraindítása mellett a nyugati vezetők arra kérték az orosz elnököt, azonnal vonja ki csapatait Ukrajnából, és kezdeményezzen „komoly, közvetlen tárgyalásokat” Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Emellett szóba került a mariupoli Azovsztal gyárban elfogott mintegy 2500 ukrán katona sorsa is. Macron és Scholz a szabadon engedésüket kérvényezte, és a Guardian szerint „pozitívan vették tudomásul” Putyin elkötelezettségét, hogy az elfogott harcosokat a nemzetközi humanitárius joggal összhangban kezelik. Ennek némileg ellentmond az az orosz hírportálok által megerősített fejlemény, hogy az azovsztali hadifoglyokat egy sebtiben létrehozott törvényszék előtt tervezik bíróság elé állítani a Donyecki Népköztársaságban.

Putyin állítólag figyelmeztette a nyugati vezetőket, hogy az Ukrajnába tartó nyugati fegyverszállítmányok veszélyesek, és a szituáció további destabilizálódásához vezethetnek.

(BBC, The Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!