Brit hírszerzés: Az oroszok megszenvedik az altisztek hiányát

2022. május 30. – 08:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kiadta szokásos napi hírszerzési jelentését a brit védelmi minisztérium, a főbb megállapításai:

  • Oroszország komoly veszteségeket szenvedhetett el a közép- és alacsonyabb rangú tisztjei körében. A dandár- és zászlóaljparancsnokok valószínűleg azért szállnak maguk is harcba a frontvonalban, mert nagyfokú személyes felelősséggel tartoznak az egységeik teljesítményéért.
  • Az alacsonyabb rangú tiszteknek is kellett személyesen irányítaniuk a legalacsonyabb szintű taktikai műveleteket is, mert az orosz hadseregben hiányzik az az altiszti állomány, amely ezt a szerepet a nyugati seregekben betölti.
  • Az, hogy emiatt nagy arányú veszteség éri a tisztek fiatalabb generációját, valószínűleg súlyosbítani fogja a parancsnokság és az irányítás modernizálása terén fennálló problémákat.
  • Azok az orosz taktikai zászlóaljcsoportok (BTG), amelyeket Ukrajnában több egység túlélőiből alakítanak újjá, valószínűleg kevésbé lesznek hatékonyak az ilyen alacsonyabb szintű vezetők hiánya miatt. (A BTG-k a tüzérséget, páncélosokat és légvédelmi egységeket is magukban foglaló, 6-800 fős egységek. Az orosz és az ukrán haderőről itt írtunk részletesebben.)
  • Mivel az ukrajnai orosz erők körében több hiteles jelentés is beszámol helyi zendülésekről, a tapasztalt és hiteles szakasz- és századparancsnokok hiánya valószínűleg a morál további romlásához és az alacsony fegyelem fennmaradásához vezet.

Az ukrajnai háború állásáról, az orosz (és kisebb mértékben az ukrán) csapatok moráljának problémájáról, illetve a harcok várható alakulásáról ebben a cikkünkben olvashatják Rácz András biztonságpolitikai és Oroszország-szakértő meglátásait.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!