Megállapodás született az uniós csúcson, kiiktatják az orosz olajimport 60 százalékát

2022. május 31. – 01:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn órákon át tartó tárgyalást követően az Európai Unió 27 tagállami vezetőjének Brüsszelben sikerült részmegállapodásra jutnia az Oroszország elleni szankciók hatodik köréről. Charles Michel, a csúcstalálkozónak intézményi keretet biztosító Európai Tanács elnöke éjfél után jelentette be a tárgyalások sikerét; szerinte a büntetőintézkedés az Európai Unióba irányuló orosz olajexport kétharmadát érinti, francia illetékesek szerint az év végéig az orosz olajimport 90 százaléka el fog tűnni.

A magyar kormány meggyőzésére a szankciós tervezetbe bekerült az a kitétel, hogy az embargó alól mentesül a csővezetéken keresztül érkező orosz kőolaj, sőt, Magyarország biztosítékot kapott arra, hogy „az ellátás hirtelen megszakadása esetén az ellátás biztonságát vészhelyzeti megoldásokkal oldják meg”. Orbán Viktor éjszakai posztjában azt közölte: „Megszületett a megállapodás. Magyarország mentesül az olajembargó alól!”

Az Európai Tanács ülésén ezen kívül Ukrajnának megszavaztak egy 9 milliárd eurós pénzügyi segélyt az ország helyreállításának finanszírozására. Részletesen a csúcs megállapodásairól itt olvashat.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!