Keleten intenzív harcok folynak, délen ellentámadásba lendültek az ukránok

2022. május 30. – 07:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Institute for the Study of War nevű amerikai agytröszt összefoglalója szerint ezek voltak a legfontosabb fejlemények az ukrajnai háborúban:

  • Keleten az oroszok folytatták Szeverodonyeck ostromát, de nem érkeztek megerősített hírek arról, hogy érdemi előrelépést értek volna el. Az orosz csapatok előrenyomulása az intenzív városi harcokban várhatóan lassú lesz.
  • Az oroszok Izjumtól délkeletre is folytatták a támadásokat, de itt sem jutottak közelebb Szlovjanszk felé. Bahmutnál a földi kommunikációs hálózatokat támadták, de a jelek szerint magát a várost nem tervezik megtámadni.
  • Harkivnál az oroszok arra koncentrálnak, hogy tartsák a pozícióikat a várostól északra, és továbbra is lövik a környező településeket.
  • Délen az ukránok ellentámadást vezettek Herszon megye északnyugati részén, ezzel védekezésre kényszerítették az oroszokat, akiket ezzel hátráltatnak abban, hogy konszolidálják az ellenőrzésüket az elfoglalt területeken. Egyes ellentámadásokat sikerült visszaverni, de máshol az oroszok területet vesztettek.

Mindeközben a CNN arról ír, hogy Krivij Rihnél is sikeres ukrán ellentámadásokról érkeznek hírek. Ez az a város, ahol az orosz védelmi minisztérium vasárnapi közleménye szerint megsemmisítették az ukrán hadsereg egyik nagyobb arzenálját.

Ide kattintva olvashatják vasárnapi elemzésünket a háború állásáról és várható alakulásáról, cikkünkben Rácz András biztonságpolitikai és Oroszország-szakértő segítségével foglaljuk össze a helyzetet.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!