Nem megy több orosz gáz Lengyelországba és Bulgáriába, Moszkva elfogott külföldi „zsoldosokat” fog bemutatni

2022. április 27. – 06:13

frissítve

Nem megy több orosz gáz Lengyelországba és Bulgáriába, Moszkva elfogott külföldi „zsoldosokat” fog bemutatni
Érdeklődők, miközben bontják az orosz–ukrán barátságot szimbolizáló szovjet emlékművet Kijevben – Fotó: Maxym Marusenko / NurPhoto / AFP

Másolás

Vágólapra másolva
  • Szerdára virradóra robbanásokat halottak az orosz-ukrán határ menti oroszországi Belgorod tartományban, ahol kigyulladt egy lőszerraktár. Egyelőre nem tudni, hogy mi áll a robbanás hátterében.
  • Az orosz Gazprom reggel leállította a földgáz Lengyelországba és Bulgáriába való szállítását.
  • Szijjártó Péter kijelentette, hogy bár Magyarországra Bulgárián keresztül érkezik a gáz, a gázellátás továbbra is problémamentesen folyik majd.
  • Az orosz fenyítés hatására már 10 európai cég nyitott rubelszámlát a Gazpromnál, az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen elítélte, hogy az oroszok zsaroláshoz használják a földgázt
  • Ausztrália és Kanada is újabb fegyvereket küld Ukrajnának, és más nyugati országok is tárgyaltak újabb fegyverszállítmányokról Németországban.
  • A brit külügyminiszter szerint az orosz erőket Ukrajna teljes területéről ki kell szorítani, ennek érdekében nehézfegyvereket, harckocsikat és repülőgépeket is biztosítania kell az ukránoknak. Liz Truss szavait kormánya sietve pontosította
  • A szakadár Dnyeszter Menti Köztársaság belügyminisztériuma közleményt adott ki, amelyben azt állítja, hogy szerda reggel dróntámadás érte Ukrajna felől.
  • Vlagyimir Putyin orosz törvényhozók előtt elmondott beszéde szerint folyamatosan nő az Ukrajnában harcoló külföldi „zsoldosok” száma, az orosz csapatok többekkel végeztek, és sok külföldit ejtettek foglyul. Néhány ilyen fogoly bemutatását be is harangozta
  • Az ukránok szerint az orosz fegyveresek ismét támadják a mariupoli Azovsztal acélgyárat.

Képes kezelni a helyzetet orosz gáz nélkül is Lengyelország – közölte a BBC szerint Varsó. A lengyel PGNiG földgázimportjának 53 százalékát a Gazpromtól vásárolva fedezte, de állítása szerint képes lesz azt más forrásból pótolni.

Lengyelország egyelőre nem vállalta, hogy Moszkva megváltozott igényei szerint rubelben fizessen a földgázért. (Igaz, a rubelelszámolás inkább elszámolási trükknek tűnik, erről itt olvashatja elemzésünket.) Szerdán egy rövid időre az orosz oldal felől le is állt a gázszállítás, ám azóta ismét zajlik.

A szállítás akár rövid idejű felfüggesztését a lengyel fél a szerződés megsértésének tekinti, amely miatt jogi lépéseket tervez.

Lengyelországhoz hasonlóan Bulgária is mielőbb alternatív forrásokat keres az orosz gázra, amely jelenleg szükségleteinek 90 százalékát fedezi. Bulgáriában is leállt egy időre a gázszállítás. Bulgária a szerződés szerinti fizetési kötelezettségeinek eleget tett, az ország álláspontja szerint az új fizetési feltételek a meglévő szerződés megsértését jelentik.

Az orosz Gazprom bejelentette, hogy leállította a földgáz Lengyelroszágba és Bulgáriába való szállítását – írja a BBC.

A Gazprom bejelentését egy kisebb zűrzavar előzte meg, ugyanis az adatok szerint lengyeleknél ma egyszer már leállították a gázt, aztán újra elindították. Bulgáriába is ment kora délelőtt a földgáz.

Oroszország korábban bejelentette, hogy szerdán reggel 8 órakor leállítja a gázszállítást Lengyelországnak és Bulgáriának, miután az országok nem hajlandók rubelben fizetni szállítójának, a Gazpromnak. Erről a lengyel és bolgár szolgáltató is kapott hivatalos értesítést.

Bulgária – ahol szinte teljes mértékben az orosz gázimportra támaszkodnak – közölte, hogy minden szerződéses kötelezettségét teljesítette, de a javasolt új fizetési rendszer sérti a megállapodást.

Bár úgy volt, hogy szerdán a Gazprom leállítja a Bulgáriába való földgáz szállítást, Vlagyimir Malinov, a Bulgartransgaz bolgár gázhálózat-üzemeltető ügyvezető igazgatója szerint egyelőre még áramlik az országba a gáz – írja a Guardian.

Oroszország kijelentette, hogy szerdán leállítja a gázszállítást Lengyelországnak és Bulgáriának, miután az országok nem hajlandók rubelben fizetni szállítójának, a Gazpromnak. Bulgária – ahol szinte teljes mértékben az orosz gázimportra támaszkodnak – közölte, hogy minden szerződéses kötelezettségét teljesítette, de a javasolt új fizetési rendszer sérti a megállapodást.

A Sky News szerint Lengyelországba is megy még a gáz, bár egy rövid időre egyszer leállították a szállítást.

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériumának legfrissebb jelentése szerint még mindig az ukrán hadsereg ellenőrzése alatt áll az ország légterének nagy része – írja a Guardian.

A minisztérium legutóbbi titkosszolgálati jelentésében arról is ír, hogy az oroszoknak nem sikerült megsemmisíteniük az ukrán légierőt vagy elnyomni az ukrán légvédelmet. Az orosz légi tevékenység elsősorban Dél- és Kelet-Ukrajnára irányul, és a szárazföldi erőknek nyújt támogatást, emellett légi úton nagyon korlátozott a hozzáférés Ukrajna északi és nyugati része felé.

A támadások során az oroszok továbbra is az ukrán katonai eszközöket és logisztikai infrastruktúrát veszik célba. Ugyanakkor a Mariupolban végrehajtott légicsapások többségét valószínűleg nem irányított, szabadon hulló bombák segítségével hajtják végre. Emiatt nagyobb eséllyel ér civileket találat.

Függetlenül attól, hogy Bulgáriába és Lengyelországba nem megy több orosz gáz, a magyar gázellátás nem áll le – mondta el Szijjártó Péter külügyminiszter a Facebookon.

A földgáz az úgynevezett déli útvonalon, Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik Magyarországra, de az orosz Gazprom szerdától nem szállít gázt Bulgáriába. Ez azonban nem befolyásolja a Bulgárián keresztül folyó tranzitot – mondta el Szijjártó.

„Természetesen a bolgár partnereinkkel is egyeztetni fogunk majd a holnapi nap folyamán, de egyelőre minden érintett ezt az értesülésünket erősítette meg” – mondta Szijjártó Péter.

A külügyminiszter arról is beszélt, hogy sikerült megoldást találni arra, hogy Magyarország euróban fizethessen az orosz gázért attól függetlenül, hogy a Gazprom Export rubelben kéri az árat.

„Euróban tudjuk elutalni a gáz árát a Gazprom Banknál létesített eurószámlánkra, azt a Gazprom Bank átváltja rubelre, és ennek a rubelnek a továbbutalása történik majd a Gazprom Export cég számára” – mondta el.

Szerdára virradóra kigyulladt egy lőszerraktár az oroszországi Belgorod tartományban – írja a Guardian.

Helyi idő szerint nagyjából fél 4 körül robbanásokat hallottak az ukrán határtól mintegy 40 kilométerre fekvő Sztaraja Nelidovka falu közelében. Kiderült, hogy kigyulladt egy lőszerraktár.

Vjacseszlav Gladkov regionális kormányzó azt írta a Telegramon, hogy civilek nem sérültek meg a tűzben, és hogy a helyi hatóságok még nem tudják a robbanás okát.

A Belgorod tartomány az ukrajnai Luhanszk, Szumi és Harkiv régiókkal határos. Mindhárom szomszédos ukrán területen heves harcok zajlottak azóta, hogy Oroszország két hónappal ezelőtt megtámadta Ukrajnát.

Ausztrália után Kanada is bejelentette, hogy újabb fegyverszállítmánnyal támogatja Ukrajnát – írja a Guardian.

Anita Anand védelmi miniszter a Twitteren írta róla, hogy elkészült az erre a célra megrendelt nyolc páncélozott jármű, amiket a lehető leggyorsabban eljuttatnak Ukrajnába.

Ausztrália tarackot és lőszert küld Ukrajnának egy 26,7 millió dolláros csomag részeként – írja a Guardian.

A megígért hat darab M777 tarack löveget és az ehhez való lőszert Európába küldik. A mostani, 26,7 millió dolláros (kb. 9,4 milliárd forintos) szállítmánnyal 225 millió dollárra nőtt az összeg, amellyel eddig Ausztrália támogatta Ukrajnát.

„Ez a katonai segítség tovább támogatja majd Ukrajnát Oroszország brutális, könyörtelen és illegális inváziójára adott válaszában” – áll Scott Morrison miniszterelnök és Peter Dutton védelmi miniszter szerdai közleményében.

Az ausztrál hadsereg honlapja szerint az M777 lövegek előrelépést jelentenek majd az ukrán hadsereg képességeit tekintve. A 155 mm-es kaliberű, 4100 kg tömegű fegyver percenként két lövést (tartósabban) vagy öt lövést (gyorsan) tud leadni, a lőszer pedig 24-30 kilométerre ér el.

Lloyd Austin, az Egyesült Államok védelmi minisztere kijelentette, hogy a nyugati országok arra készülnek, hogy „hosszú távon” segítsék Ukrajnát, és újabb fegyverszállítmányokat készül küldeni az ukránoknak – írja a Guardian.

Austin részt vett egy németországi találkozón, ahol negyven ország védelmi miniszterei gyűltek össze. A jelen lévő politikusok többek között a már erre a célra elkülönített 5 milliárd dolláron felüli, jövőbeli fegyverszállítások összehangolásáról is beszéltek. Moszkva azzal vádolta az ebben az irányba erőfeszítéseket tevő országokat, hogy a felfegyverzésével felhatalmazzák Ukrajnát a háborúra.

„Fontos ülést tartunk ma Ukrajna védelmének hosszú távú támogatásáról, ahol arra is kitértünk, hogy ez mibe kerül majd a saját országunk védelmi iparára nézve” – mondta Austin a délnyugat-németországi Ramstein légi támaszponton tartott találkozó után.

A miniszter hozzátette, hogy próbálnak megküzdeni a fegyverek és lőszerek iránti óriási kereslettel, és hogy a tervek szerint „megkettőznék a közös erőfeszítéseket Ukrajna hadseregének hosszú távú megerősítésére”.

  • Oroszország szerda reggeltől nem küld több gázt Lengyelországba és Bulgáriába, Németország pedig napokon belül leállhat az orosz olaj importjával.
  • Németország légvédelmi tankokat küld Ukrajnának, az amerikai védelmi miniszter szerint pedig akár még nyerhetnek is az ukránok, de a háború befejezése leginkább Putyinon múlik. Mindezt a Németországban tartott konferencia után jelentették be.
  • Az ENSZ főtitkára Lavrovnak és Putyinnak is megígérte, hogy mindenben segítene Mariupol evakuálásában, de az orosz elnök szerint ott most nincsenek is harcok.
  • Az orosz védelmi minisztérium azt állítja, hogy elfoglalták a teljes herszoni régiót, bár ezt nehéz leellenőrizni.
  • Volodimir Zelenszkij szokásos esti beszédében atomerőművekről, katasztrófákról és elrabolt mariupoli polgárokról beszélt.
  • Az orosz hadsereg tovább lövi az ukrán városokat, Donyeck megyében a teljes frontvonalon érkeznek a tüzérségi támadások.
  • Kijevben lerombolják az orosz–ukrán barátságot szimbolizáló szovjet emlékművet.

Ha a tegnapi, eseményekre kíváncsi, itt megtalálja a keddi percről percre tudósításunkat.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!