Putyin szerint nincsenek harcok Mariupolban, a civilek bármikor békében elhagyhatnák az ipari területet

2022. április 26. – 20:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter után Vlagyimir Putyin is tárgyalt kedden António Guterres ENSZ-főtitkárral. Beszéltek Mariupolról, valamint az ostrom miatt az Azovsztal acélgyárban ragadt civilekről és katonákról.

Putyin azt állítja, hogy elrendelte az üzem elleni katonai műveletek beszüntetését, és kihangsúlyozta, hogy szerinte bárki elhagyhatja a területet, és bármelyik irányba elindulhat. Ezek után meggyanúsította a városban ragadt védőket, hogy ha nem engedik el a védőket, akkor élő pajzsnak használják őket, és olyanok, mint az ISIS terroristái.

Azt is mondta, hogy jól haladtak az isztambuli tárgyalások, sőt, március végén szinte meg is egyeztek az ukránokkal, de aztán előkerültek a bucsai tömegsírok – ami az orosz elnök szerint puszta provokáció, semmi közük hozzá, hiába tűnik úgy, hogy mégis van –, ami miatt megakadtak a tárgyalások. Ennek ellenére úgy érzi, hogy lassan megint közeledhetnek egymáshoz az online egyeztető felek.

Az MTI azt írja, hogy Putyin szerint Oroszországnak jogában állt elismerni a két Donyec-medencei entitás függetlenségét és katonai segítséget nyújtani nekik. Példának hozta az ENSZ Nemzetközi Bíróságának Koszovóra vonatkozó ítéletére, amely szerint az önrendelkezési jog gyakorlása során egy állam valamely területének nem kell engedélyt kérnie a központi hatóságoktól arra, hogy kinyilvánítsa szuverenitását.

Szerinte a törvényszék ezzel „precedenst teremtett”. Rámutatott, hogy Oroszország pontosan úgy ismerte el a két Donyec-medencei „népköztársaságot”, ahogy a világ számos állama Koszovót, a két entitás pedig katonai segítséget kért Moszkvától az ellenük katonai műveleteket végrehajtó állammal szemben, aminek megadásához szerinte Oroszországnak joga volt, az ENSZ Alapokmánya VII. fejezetének 51. cikkével összhangban.

Putyin azt hangoztatta, hogy az ENSZ egyik alapítójaként és a Biztonsági Tanács állandó tagjaként mindig támogatni fogja az általa egyedülálló egyetemes struktúrának tekintett világszervezetet. Állítása szerint nemzetközi ügyekben az ENSZ dokumentumait tekinti alapvető szabálynak, nem pedig azokat a papírokat, amelyeket egyes országok a maguk számára írtak.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!