Fact-check: Az oroszok által a bucsai mészárlásról terjesztett leleplező videó is az ukrán álláspontot igazolja

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország április harmadikán kétszer is tagadta, hogy több száz civilt végeztek volna ki Ukrajnában: először csak megosztották egy propagandaoldal erről szóló posztját, majd egy sajátot is közzétettek. Mindkettő szerint a NATO és az USA rendelte meg a Bucsában készült felvételeket a náci, szélsőséges ukrán kormánnyal karöltve, hogy csorbítsák az Orosz Föderáció hírnevét.

Az egyik fő érvük, hogy ők már március 30-án, azaz napokkal az ukránok által közzétett felvételek készülte előtt elhagyták Bucsát, márpedig a képek és videók alapján nem állt be a hullamerevség a holttesteknél, simán mozgatják őket. A másik állításuk, hogy a felvételeken nem halottak, hanem színészek szerepelnek, mert szerintük az egyik videóban látszik, ahogy a magát halottnak tettető egyik színész keze megmozdul, egy másik pedig felül. Ezeket az elméleteket az Orosz Hírek nevű, magyar facebookos propagandaoldal is megosztotta. A poszt már több mint ötezer reakciónál, ezer kommentnél és négyezer megosztásnál jár.

Ahogy egy korábbi cikkünkben már írtuk, a hullamerevség normál körülmények között a halál pillanata utáni 48 órán belül áll be, de utána szépen lassan felenged, és körülbelül 72 órával a halál beállta után már egyáltalán nem jellemző.

Arra a másik állításra, hogy a földön fekvők valójában színészek, hiszen mozognak, példának ezt a videót hozták, amin szerintük 15 másodpercnél lelassítva az látható, hogy a jobb oldalon fekvő holttest keze megmozdul, 29 másodpercnél pedig az, hogy egy holttest felül (az eredeti videót az ukrán védelmi minisztérium osztotta meg április 2-án):

A videó nagyon rossz minőségű, de a Nexta megosztotta az eredetit. Ezen már jól látható, hogy 15 másodpercnél a jobb alsó sarokban nem a halott keze mozdul meg, hanem egy, a szélvédőn ragadt koszfolt vagy esőcsepp mozog át a holttest előtt:

Az Aurora Intel nevű felhasználó a videót elemezve mutatta be, hogy valóban csak egy folt úszik át a test és a kamera között. Az általa megosztott videó kommentjei között van egy lassított videó az állítólag felülő holttestről, amiről viszont látszik a videón, hogy nem tett ilyet, csupán a visszapillantó szélén torz a tükörkép – ahogy az látható a járdán és a házakon is:

Tehát az orosz propaganda második állítása sem állja meg a helyét.

A műholdképek bezavarnak

Orosz részről azonban elhangzott még egy harmadik állítás is: ők nem ölhették meg a civileket, mert már napokkal az előtt elhagyták a várost, hogy a felvételek elkészültek. Szerintük ők március 30-án hagyták el Bucsát, az ukránok szerint 31-én.

Április 5-én azonban a Maxar Technologies kiadott műholdképeket a város utcáiról, amiken látszik, hogy a videón látható holttestek már legalább március közepe óta az utcán hevertek. A kép a Jablunszka utcáról készült:

Március 19-ei műholdfelvétel a Jablunszka utcáról. Zölddel a holttesteket, sárgával az autókat jelöltük – Fotó: Maxar Technologies / AFP
Március 19-ei műholdfelvétel a Jablunszka utcáról. Zölddel a holttesteket, sárgával az autókat jelöltük – Fotó: Maxar Technologies / AFP

Egy másik, április elsején közzétett videón az látható, ahogy egy autó végigmegy ugyanezen a szakaszon. A képen balról jobbra haladva felismerhető az utca jobb oldalán álló kisbusz, a mögötte fekvő egy és az utca bal szélén fekvő két holttest. Utána van egy halott középen, ketten az utca két szélén, majd egy újabb holttest biciklivel a baloldali utca sarkán:

A március 19-ei műholdképen és az elsejei videón is látható egy holttest a második, nyitott csomagtartójú, ezüst színű autó mögött. Néhány nappal később az AFP fotósa is lefényképezte a holttestet, ami pont ugyanúgy fekszik, mint a videón. Ugyanez igaz a sarkon fekvő kerékpárosra:

Fotó: Sergei Supinsky; Ronaldo Schemidt / AFP Fotó: Sergei Supinsky; Ronaldo Schemidt / AFP
Fotó: Sergei Supinsky; Ronaldo Schemidt / AFP

Egy másik műholdképen és a videóban látható, hogy a közeli körforgalomban és utána több holttest is fekszik. Az utolsó előtti egy kidőlt kerítés előtt látható, ez a műholdképen is kivehető, bár nem egyértelmű:

Fotó: Maxar Technologies / AFP
Fotó: Maxar Technologies / AFP

A Reuters fotósa viszont lefényképezte. Látható, hogy pont ugyanott fekszik, mint az elsején posztolt videón, egy kidőlt kerítés és egy világos színű ház közötti utca sarkán:

Fotó: Zohra Bensemra / Reuters
Fotó: Zohra Bensemra / Reuters

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!