Az oroszok reakciója a mészárlás vádjára: fake news

2022. április 3. – 15:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz védelmi minisztérium a Telegramon megosztott egy elképzelést, miszerint álhír, hogy mészárlást követtek volna el Bucsában. Az eredeti bejegyzés szerint az, hogy a hír több nemzetközi híroldalon egyszerre jelent meg arra utal, hogy egy összehangolt médiahadjáratról van szó.

Ahogy korábban írtuk, az ukránok visszafoglalták a Kijev közelében található Bucsát, ahol lemészárolt civileket találtak az utcán.

Holttesteket szállítanak el az ukrajnai Bucha városában, nem messze az ukrán fővárostól, Kijevtől, 2022. április 3-án – Fotó: Sergei Supinsky / AFP
Holttesteket szállítanak el az ukrajnai Bucha városában, nem messze az ukrán fővárostól, Kijevtől, 2022. április 3-án – Fotó: Sergei Supinsky / AFP

Egy másik érvük az, hogy már március 30-án elhagyták a települést, így az, hogy négy napig nem jelent meg a videó, szintén azt erősíti meg, hogy álhírről van szó.

A videóról azt írják (erről, de figyelem, megrázó felvételről van szó), hogy egy pontján megmozdul az egyik holttest keze, később pedig felül az egyik. A híradóban bejátszott videó nagyon rossz minőségű, így semmiképp sem állítható biztosra, hogy egy holttest valóban megmozdult, vagy inkább úgy verődik vissza a fény a szélvédőn, hogy nagy jóindulattal úgy tűnhet, hogy megmozdult egy kéz.

Megnéztük többen normál és lassított sebességgel is, és nem láttunk mozgást. Ugyanerre jutottak a BBC moszkvai újságírói is.

Az orosz kormány hivatalosan még nem reagált a vádakra, de az általuk megosztott bejegyzés szerint a civilekkel az végzett, hogy az ukránok tüzérséggel lőtték a települést, miután az oroszok kivonultak. Ez azonban nem egyértelmű, hogy hogy magyarázza a hátra kötött kezű, tarkón lőtt civilekről érkező jelentéseket.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!