Zelenszkij: Szinte nincs ember a szabad világban, aki nem fogja fel, hogy az ukrajnai invázió csak a kezdet

2022. április 26. – 23:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szokásos esti beszédének nagy részét az atomerőműveknek szentelte. Ugyanis ma, április 26-án van a csernobili katasztrófa évfordulója. Zelenszkij szerint ma már nem elég megemlékezni erről a napról, mert a több mint hatvan napja tartó orosz invázió még nagyobb veszéllyel fenyeget.

Megemlítette, hogy az orosz csapatok március 4-én rálőttek a zaporizzsjai atomerőműre, pedig tudták, hogy az Európa legnagyobb nukleáris létesítménye. Arra is rámutatott, hogy az elfoglalt csernobili erőmű területén sem voltak kifejezetten óvatosak, olyan területeket bolygattak meg, amiket sugárzásvédelmi szempontból nem lett volna szabad.

Zelenszkij azt mondta, hogy a zaporizzsjai erőmű támadásakor minden nyugati vezetővel beszélt, akivel csak tudott, és szerinte ezért van az, hogy ma nem egy zaporizzsjai atomkatasztrófáról beszélünk, hanem még mindig a csernobiliról.

Szerinte az oroszoknak nem lett volna szabad elfelejteniük ezt a napot, mert az 1986-os katasztrófa nemcsak az ukránokat, hanem az oroszokat és belaruszokat is érintette. Ennek ellenére ma mégis három rakétát lőttek át különböző ukrán atomerőművek felett, és nem tudja, ezt vegye-e fenyegetésnek, vagy sem.

„Kiderült, hogy fogalmuk sincs, mi is történt Csernobilban”

– vonta le a következtetést.

Megköszönte a két erőmű dolgozóinak, hogy professzionalizmusukkal elhárítottak egy újabb atomkatasztrófát. A csernobili dolgozók közül többeket is kitüntetett ma.

Megemlítette a németországi tárgyalást, amin negyven ország képviselői vettek részt. Fő témaként azt jelölte ki, hogy Európa hogyan tudja megvédeni magát Oroszország agresszív ambíciójával szemben.

„Szinte senki nem maradt a szabad világban, aki nem fogja fel, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborúja csak a kezdet. Oroszország végső célja nem Ukrajna területének megszerzése, hanem az, hogy feldarabolja Európa közepét és keleti részét, és globális csapást mérjen a demokráciára.”

Emiatt szerinte a szabad világnak joga van az önvédelemhez, és ezért segítik még hatékonyabban Ukrajnát.

Megköszönte még Boris Johnson és a többi szövetségese segítségét. Azt mondta, hogy Oroszország hiába tesz úgy, mintha elfoglalt volna területeket, a szankciók miatt igazából csak egyre nagyobb veszteségeket szenved – főleg, mivel egyre több ország fontolgatja az energiahordozókra kivetett szankciókat.

Zelenszkij ma meglátogatott két árvát, akiket csak komoly erőfeszítések árán tudtak visszaszerezni az oroszoktól. Azt írja, hogy a megszálló erők rengeteg gyereket és felnőttet raboltak el a lerombolt Mariupolból, de nem fogják őket elfelejteni, mindent megtesznek, hogy hazajussanak.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!