Az oroszok ágyúzása következtében tűz ütött ki a zaporizzsjai atomerőműnél

2022. március 4. – 02:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Európa legnagyobb és nem túl modern atomerőművéért heves harcok bontakoztak ki az elmúlt órákban Ukrajnában, és az orosz ágyúzás következtében tűz ütött ki a zaporizzsjai erőmű területén. Hogy mit találtak el az oroszok, arról nincsenek pontos információk, de ukrán politikusok és atomenergiai szakértők nukleáris katasztrófára figyelmeztetnek.

„A világ biztonsága veszélyben van. Az ellenség Európa legnagyobb atomerőművének épületeinek és blokkjainak folyamatos ágyúzása következtében a Zaporizzsjai Ateromerőmű lángokban áll” – írta Telegramján Dmitro Orlov, a város polgármestere.

Nem sokkal később az erőmű is megerősítette, hogy tűz ütött ki, majd Andrij Tuz szóvivő egy Telegramon és Facebookon közzétett videóban felszólította az oroszokat, hogy hagyják abba az ágyúzást. „Követeljük, hogy állítsák le a nehézfegyverek tüzét. Európa legnagyobb atomenergia-állomásán valós nukleáris veszély fenyeget.”

Tuz később azt mondta a Nexta szerint, hogy nincs radioaktív sugárzás.

Ukrajna külügyminisztere, Dmitro Kuleba is megerősítette a tűzesetet Twitteren: „Az orosz hadsereg minden oldalról lövi Európa legnagyobb atomerőművét, a Zaporizzzsja Atomerőművet. Már kitört a tűz. Ha felrobban, 10-szer nagyobb lesz, mint a Csernobil! Az oroszoknak azonnal be kell szüntetni a tüzet, hogy odaférjenek a tűzoltók. Biztonsági zónát kell kialakítani.”

Az erőmű ipari kamerája folyamatosan élőben közvetíti az eseményeket, és a nem túl jó minőségű felvételen is látszott, hogy az egyik épületnél nagy lángok csaptak fel.

Később Olekszandr Sztaruh, a zaporizzsjai régió vezetője azt közölte, hogy egy oktatási épület és egy laboratórium gyulladt ki, és szavatolva van az erőmű nukleáris biztonsága. A tűzoltók is felvonulhattak eloltani a lángokat.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség főigazgatója, Rafael Grossi szerdai nyilatkozatában felszólította az orosz erőket, hogy ne támadják Ukrajna négy atomerőművét, azoknak „biztonsági fenyegetés nélkül kell tovább működniük. A katonai konfliktus eredményeként bekövetkezett bármely baleset rendkívül súlyos következményekkel járhat az emberekre és a környezetre Ukrajnában és azon kívül is.”

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!